15 Ocak 2019 Salı

İŞİN ASLI BU OLSA GEREK....

İŞİN ASLI BU OLSA GEREK....

ALINTIDIR..... .

Satır başlarıyla Altay Tankı İhalesi ve Tank Palet Fabrikası'nın özelleştirilmesi hikayesine göz atalım. Konu gündemde derli toplu billgi ihtiyacı doğdu yaklaşık 15 yıllık süreçte nereden nereye gelindiğine bakalım.

Paylaşımıma Tank ve Palet Fabrikasını 2003 yılında gezerken yaşadığım bir anı ile başlamak istiyorum. Fabrika'da üretim aşamalarını gördüğümüz Fırtına obüs'ünün gezi sonunda parkurda yaptığı gösteriyi izleyince hepimiz çok gururlandık. Söz konusu olan bir obüsdü ancak tank kadar hızlı ve çevik manevra yapabiliyordu. Gezideki arkadaşlarla birbirimize "tank gibi bunu yapan tankı da yapar" dedik. Gezi mihmandarı rahatlıkla yapılabileceğini söyledi. Fırtına obüsü 2001 yılından itibaren TSK envanterine girmiş yerli ve milli bir silahtı. Bulunduğum birlikte atışta gösterdiği performansına tanık olduğum bu silahı engelli parkurda iyi bir şöförün hoplatıp zıplatarak kullanmasını seyretmek pek hoşuma gitmişti.

Fabrika'dan bahsetmişken hakkında kısa bir bilgi notu vermekte fayda var.

Arifiye 1. Ana Bakım Fabrikasnda 1973 yılından bu yana motor optik döküm palet elektrik ve çelik imalat dahil 32 farklı atölyede askeri malzeme üretimi ve bakımı yapılıyor. Gece görüş dürbünleri dahil hassas silah dürbünlerinin üretildiği Türkiye'deki tek askeri tesis olan fabrikada TSK'nın tüm paletli tank ve benzeri araçlarının paletleri hem üretiliyor hem de bakımı yapılıyor. Fırtına obüslerinin de üretildiği fabrikada Leopar T1 ve T2 tanklarıyla M48 ve M52 tanklarının modernizasyonu ile yıllık bakımları gerçekleştiriliyor. "

Şimdi dönelim konumuza...

İnternetten yaptığım derleme adım adım aşağıda:

* 2005 yılından itibaren Koç'a ait Otokar şirketi SSM ile anlaşarak "Millî Ana Muharebe Tankı Altay" üzerinde çalışmaya başlıyor.

* 2009 yılına kadar prototipler Sakarya'da OTOKAR'ın kendi fabrikasında tasarlanıp ve üretiliyor (motor hariç).

* 2015 yılında da seri üretime geçilmesi planlanıyor.

* Mustafa Koç'un düzenlediği Prototip Tanıtım Törenine Başbakan olarak Tayyip Erdoğan da katılıyor.

* Ali Koç "Altay'ın seri üretimi için gerekli bütün altyapıyı planlama ve programlamayı yaptık. Düğmeye basıldığı andan itibaren seri üretim için 18-22 ay arasında Otokar olarak seri üretime geçebileceğiz" diye açıklama yapıyor.

* Bu şekilde süreç devam ederken birdenbire SSM tarafından seri üretim teklifin uygun bulunmadığı ve tank üretimi için tekrar ihaleye çıkılacağı bildiriliyor.

* Bu arada 2016 yılında Bakanlar Kurulu Ethem Sancak 'ın BMC'sine savunma sanayi kenti inşa etmek üzere Sakarya-Karasu'da 2 bin 500 dönüm arazi tahsis ediyor.

* Nisan 2018'de yapılan ihaleyle Altay tankı BMC veriliyor (Arazi tahsisinin niçin yapıldığı anlaşılmış oldu. )

* Sakarya Karasu'da tahsis edilen arazinin zemin iyileştirme çalışmalarına devam ediliyorken Eylül 2018 yatırım ve inşaatın sürpriz bir şekilde durdurulmasına karar veriliyor. (Arifiye'de hazır varken buna ne gerek var diye düşünmüş olmalılar. )

* Kasım 2018 Altay tankının Arifiye'deki Tank Palet Fabrikası'nda üretilmesine karar veriliyor. Arifiye'de üretim kararı üzerine çıkan Tank Palet Fabrikası'nın BMC'ye devredileceğine ilişkin haberler yalanlanıyor ve firmanın üretimi fabrikanın belli bölümünde ve hemen arkasında bulunan boş arazide yapılacak yeni tesislerde gerçekleştireceği bildiriliyor.

* Ve nihayet 2019 Ocak ayı başında bizzat Savunma Bakanı tarafıdan askeri fabrikanın 25 yıllığına özel sektöre (Ethem Sancak) yıl sonu itibariyle devredileceği açıklanıyor.

KATAR da ortaklar arasındaymış. CB'mize uçak hediye edilince şaşırmıştık "koskocaman uçaktan hediye olur mu?" diye. Yavaş yavaş çıkıyor kokusu...

Nereden nereye!

Önce ihaleyi prototipi bile yapmayan bu konuda hiç bir tecrübesi olmayan birine(sevgili) veriyorsun. Bu tankı imal edeceği fabrikayı inşa etsin diye yer tahsis ediyorsun. İhaleyi alan onu da yapmıyor. Sonra devletin 45 yıllık en önemli fabrikasını 25 yıllığına firmaya devrediyorsun. Bunun yanında verdiğin teşviğin de haddi hesabı yok!

Kader ağlarını böyle örüyor işte !

--   a45UyF587661    Gencligi yetistiriniz.  Onlara ilim ve irfanin muspet fikirlerini veriniz.  Gelecegin aydinligina onlarla kavusacaksiniz.  Gazi Mustafa Kemal ATATURK  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder