13 Mayıs 2019 Pazartesi

MERKEZ BANKASI’NIN 40 MİLYAR LİRASI HAZİNE’YE AKTARILACAK

Bunlar elde olan son mermiler.
Bunların kullanıldığını gören dünya, alem bizim ne kadar zor bir durumda olduğumuzdan emin olacak.
Üstümüze çullanmak isteyenler için bir işaret fişeği gibi.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  

MERKEZ BANKASI'NIN 40 MİLYAR LİRASI HAZİNE'YE AKTARILACAK

13/05/2019

Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçenin daha fazla bozulmaması için Merkez Bankası'nın (MB) 40 milyar liralık ihtiyat akçesini merkezi yönetim bütçesine aktarmayı planlarken gerekli yasal düzenleme üzerinde çalışılıyor.

İhtiyat akçesi öngörülemeyen durumlara karşılık kârdan ayrılan para niteliği taşıyor. 2018 sonunda MB bilançosunda ihtiyat akçesi 27.6 milyar lira olarak yer alıyor.

Reuters'a bilgi veren üç üst düzey kaynak merkezi yönetim bütçesinde açığın şu anda öngörülenden daha fazla olduğu ve bütçenin desteklenmesi için böyle bir adımın atılmasının planlandığını kaydetti.

Kaynaklardan biri şöyle dedi: "2018 sonu itibariyle ihtiyat akçesinde toplam 27.5 milyar lira bulunuyor. Ancak yılbaşından bugüne kadar ihtiyat akçesi kalemine giren tutar da eklenince MB'nin 40 milyar lira düzeyinde bir ihtiyat akçesi oluyor. Yapılan değerlendirmelerde bunun 2019 merkezi yönetim bütçesine aktarılmasının uygun olacağı öngörüldü. Bu adımla bütçenin daha iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi planlanıyor. "

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre geçen yıl ilk çeyrekte 20.4 milyar lira açık veren bütçe bu yıl aynı dönemde 36.2 milyar lira açık verdi. Yine geçen yıl ilk çeyrekte 1.9 milyar lira faiz dışı fazla verilirken bu yıl aynı dönemde 2.8 milyar lira faiz dışı açık verildi.

Merkezi yönetim bütçesinde açığın bu yıl 80.6 milyar lira olması 36.7 milyar lira faiz dışı fazla verilmesi hedefleniyor.

MB'nin yaklaşık 40 milyar liranın biraz altında bir miktarda temettü ödemesi de bu yıl bütçeye aktarılmıştı.

Bir başka kaynak da şunları söyledi: "Daha önce ihtiyat akçesinin kullanıldığını hatırlamıyorum. Bütçedeki bozulmanın daha ileri gitmemesi için bu yöntem gündeme geldi. İhtiyat akçesinin bütçeye aktarılması için yasal düzenleme gerekiyor. Bu konuda hazırlanacak teklifin kısa süre içinde TBMM'ye gönderilmesi planlanıyor. "

Uzman ekonomistler Hazine'nin atacağı bu adımın 'para basmaktan farkı olmadığını' savunuyor.

Mahfi Eğilmez: "Reuters'in TCMB'nin ihtiyat akçelerinin bütçeye devredileceği yolundaki haberi umarım doğru değildir. Bu para basmak demektir. Kısa vadeli avans uygulaması çok daha namuslu bir uygulamaydı. "

Uğur Gürses: "Merkez Bankası'nın yıllık karı üzerinden ayrılan 46 milyar TL'lik ihtiyat akçesinin bütçeye aktarılması girişimi varmış; bu para basmaktan farklı değil. Getireceği sonuç da enflasyon ve kur artışına yakıt olmak. "



Hazine'den nisanda 14 milyar lira açık

Merkez Bankası'ndan Hazine'ye 'avans'ın miktarı belli oldu: 37 milyar lira

HDP'li Paylan: Merkez Bankası AKP'yi fonlamak için genel kurulu erkene aldı

Genel kurul öne alındı: Merkez'den Hazine'ye 20 milyar liralık 'avans'



http://www.diken.com.tr/merkez-bankasinin-40-milyar-lirasi-hazineye-aktarilacak/?fbclid= IwAR1vT6x-epuV-cWcgMQYzb0HGX9mgiPeKerKIKco-_XB5CvpYe1bH1GhjMo

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Cumhuriyeti kuranlar onu korumaya da muktedir olmalidir.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

96. MATERYALIZMIN INSAN TURU ICIN ONUR BOZUCU OLDUGU DOGRU DEGILDIR

Bize yapilan itirazda, materyalizmin insandan tam bir makine yaptigi soylenir, bu da butun insan turu icin pek onur kirici sayilir. Ancak insan, bir ruhun ya da nasil oldugu bilinmeksizin, onun hayatta kalmasina yarayan "bilmem ne"nin gizli zorlamasiyla dusundugu, hareket ettigi soylendiginde, insan turu daha cok mu yuceltilmis olur?!

Anlasilmasi, gorulmesi kolaydir ki; maddeye ya da cisme karsilik ruha ya da cana atfedilen ustunluk, bu ruh hakkindaki cehalet uzerine kurulmustur. Oysa, bilindigi tasavvur edilen ve zembereklerinin ayirt edildigi seklinde abartilan madde ya da cisimle daha cok kaynasilmistir; ancak cisimlerimizin en sade hareketleri bile, bunlari dusunen her insan icin, sezilmesi, anlasilmasi ve cozulmesi zor muammalardir.

Ruhun cevheri hakkinda bunca kimsenin besledigi sayginin nedeni, ruhun cevherini anlasilir bir sekilde tanimlama olanaksizligi olsa gerektir. Metafizikcilerimizin maddeyi asagilamasi, ancak sundan ileri gelir ki; tanimak, mahrumiyet saygisizligi dogurur ve bize; "ruh, cisimden daha serefli, daha temizdir" dediklerinde, hakkinda hicbir fikir olmayan bir seyin, hakkinda bazi zayif fikirler bulunan seyden daha iyi ve daha guzel olmasi gerektigini soylemekten baska bir sey yapmazlar.

- - - - - - - - - - - - -
...Bize duymak istediklerimizi soyleyen kitaplari severiz...

George Orwell1984

- - - - - - - - - - - - -
Evren kendi kendine calisir ve doganin sonsuz yasalari herhangi bir ilk nedene ya da mars motoruna ihtiyac duymaz.

SADE, MARQUIS DE (Donatien-Alphonse-Frangois de Sade) (1740-1814) Fransiz yazar ve liberter.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder