21 Kasım 2011 Pazartesi

POLITIK - Başbakan Erdoğan Time’a kapak oldu ama kimse nüansı anlamadı

Başbakan Erdoğan Time'a kapak oldu ama kimse nüansı anlamadı

Time dergisinin ABD baskısı hariç, diğer kıtalardaki tüm edisyonlarının 28 Kasım 2011 tarihli nüshasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kapak oldu. Erdoğan'ın yolu-tarzı şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz Erdoğan's Way başlıklı kapaktaki bir detay Türk basınının gözünden kaçmışa benziyor.

PC Extra olarak politikaya kesinlikle girmiyoruz ama konu internette karşımıza çıkan akımlar ve trendler olunca bilgimiz el verdiğince minik detaylar aktarmak istiyoruz. Önce Time dergisinden bahsedelim.

Dünyaca ünlü bir haber dergisi olan Time neredeyse tüm kıtalarda dağıtılıyor. Haftalık olarak yayınlanan Time dergisinin her sayısı dört farklı edisyona sahip. Bunlar en prestijli olan ABD nüshasına ek olarak, Avrupa, Asya ve Güney-Pasifik nüshaları olarak sıralanıyor. Time dergisinin 1923 yılından bu yana yayınlanan her sayısının kapaklarına şu adresten ulaşabilirsiniz:
http://www.time.com/time/magazine

Bu siteden de göreceğiniz gibi Vol: 178, No:21 olarak numaralandırılan 28 Kasım 2011 sayılı Time dergisinin kapağında Başbakan Erdoğan var.

Gelelim bu yazıyı yazma nedenimize. Yazının içeriği elbette bir Türk olarak bizi de gururlandırıyor ama dedik ya işimiz politika değil. Bu başlıktaki minik bir ayrıntıdan bahsetmek istiyoruz. Dünyanın her yerinde olduğu gibi özellikle Amerikan dergileri de popüler söylemlerden bolca esinlenerek başlık türetiyorlar. Time kapağındaki Erdoğan's Way başlığı da işte bu söylemden yola çıkılarak hazırlanmış bir başlık. Zira bu başlık 1993 yapımı olan, baş rollerini Al Pacino ve Sean Penn'in oynadığı Carlito's Way (http://www.imdb.com/title/tt0106519/) isimli film ile büyük benzerlik taşıyan bir başlık.

Filmi bilenler hapisten yeni çıkmış birinin yeni hayatında çevresini nasıl olumlu ya da olumsuz etkilediğinin işlendiğini de bilirler. Zira Al Pacino'nun artık kendisini hapise iten nedenlerden uzak durmaya çalışırken paçalarından tekrar çekilmeye çalışılması ile iç dünyasındaki yeniliklere ışık tutan düşünceleridir filmi asıl etkileyici kılan. Erdoğan'ın siyasi hayatında içerik olarak olmasa da, yöntem olarak bu tür bir yaklaşım var mı bilemeyiz ama Time dergisinin kapakta yer alan spot cümleleri bile bu çağrışımı algılamayı mümkün kılıyor.

Son olarak şunu da belirtelim. Erdoğan, Time dergisine kapak olan dokuzuncu Türk oldu ama bu Türk'ler hangi edisyonlarda kapak oldu sorusu da önemli.

Güncelleme:
Büyük Türk düşünürümüz (ve de çizerimiz) Erdil Yaşaroğlu'nun Twitter'da yazdığı şu mesaj bir başka önemli konuya parmak bastırmış

http://www.pcextra.com.tr/haber/2011/11/basbakan-erdogan-timea-kapak-oldu-ama-kimse-nuansi-anlamadi/

  --   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   NEREYE ?  Nereye sevdigin benim , inandigim nereye , Ruyalarin yarasalar gibi ucustugu geceler icinden. Dalginligimla hareketlerini secemiyorum , Varliginin altin kafiyesini ariyorken ben . Hangi dunyalari dolastikti bilmiyorum , O nasil bir adaydi , nasil bir deniz . Gok , bir sogut dali gibi egilmisti sulara dogru , Ve egilmistik o dal gibi hayata dogru ikimiz . Kim ellerini alnimda gezdirirken o ten , ses ile , Bana kalbin musikisini verecek , haberi olmadan. Geceyi avuclarimda siyah bir gul gibi duyuyorum , Ve sen misin bilmiyorum bu gulu birakan . Nereye , ey goz yaslarimin sicakligi , Ki baska birisi yok beni duyan . Ruyalar nereye gidiyor , anlamiyorum ; Ve sen nereye gidiyorsun , hatiralardan .  Fazil Husnu DAGLARCA   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   Kurmus oldugum guruba uye olun Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir guruptur.  Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz.  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder