4 Kasım 2011 Cuma

POLITIK - Libya'da yüzlerce muhalif Trablus'ta birbirine girdi


Daha durun bunlar iyi günler.
Ufukta aşiretler arası çatışmalar ve bölünme var.
Bu arada Çatışan tarafların giyimlerine de dikkatinizi çekerim.
Bunlar Coni kılıklı Berberiler ya da Araplar.
Bilmem bu insanlar kendileriyle gurur duyuyor mu?
Duymasalar iyi olur.


Libya'da yüzlerce muhalif Trablus'ta birbirine girdi

03.11.2011 - 07:30

(soL - Dış Haberler)

L

ibya'da Ulusal Geçiş Konseyi birlik görüntüsü vermek istese de, Trablus'ta büyük çaplı çatışmalar yaşanıyor.
Konsey ise Başbakanı değiştirdi.
Mahmud Cibril yerine getirilen isim, senelerdir uluslararası petrol tekelleri adına çalışan bir akademisyen.

Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi, henüz seçim yapmaksızın bu hafta yeni bir başbakanı aralarında belirlediklerini duyurdular: Abdürrahim el Keyb.
Keyb, 20 yıl ABD'deki Alabama Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği öğretmiş bir akademisyen.
Oradan önce de, doktorasını da oradan aldığı Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi'nde çalıştı.
Çok uzun yıllardır ABD'de yaşıyor ve Libya'yla şimdiye kadar güçlü bir bağlantısı yoktu.
Ancak Libyalılar'la bağlantısını kesmemişti.
Keyb, Alabama'daki müslüman gruplarının sözcülüğünü yapıyordu
.

Keyb'in doktorada tez danışmanlığını yapan John Grainger, AP'ye yaptığı açıklamada Keyb'in Libya ve politika hakkında pek az konuştuğunu, ancak tezini Allah'a adayan inançlı bir müslüman olduğunu belirtiyor.
Zaten AP'nin hazırladığı Keyb haberine bakılacak olursa, Keyb'in 30'dan fazla senedir pek etliye sütlüye bulaşmamış, müslüman bir akademisyen olduğu izlenimi edinilebilir.

Fakat, bir kez daha, ayrıntılar açıklayıcı oluyor.
Haberde sadece bir cümlede, bir bilginin "Keyb'in eski işvereni olan Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Petrol Enstitüsü'nün sayfasında görülen özgeçmişten" alındığı belirtiliyor.
Ve Keyb'in niye bu göreve seçilmiş olabileceğine dair asıl kapıyı, bu ayrıntı açıyor.

BAE'de 2001'de kurulan Petrol Enstitüsü, enerji alanında çalışmalar yapmak üzere yola çıkmış.
Enstitünün internet sitesinde, Enstitü Başkanı İsmail A.
Tag imzasıyla yer verilen yazıda belirtildiğine göre "Petrol Enstitüsü Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi ve onun uluslararası ortakları olan BP, Shell, Total ve Japon Petrol Geliştirme Şirketi tarafından finanse ediliyor ve yönetiliyor".
Akademik bir kurumun başkanının, kurumun petrol şirketleriyle ilişkisini "yönetmek" (govern) fiiliyle tarif etmesi dikkat çekici.

Keyb, enstitüde profesör ve yönetici olarak görünüyor.
Yine sitedeki bilgiler, Keyb'in uzun yıllardır Amerikan devlet ajansları ve bakanlıklarıyla ortak çalışmalar yürüttüğünü de aktarıyor.
Böylece kendi içinde pek birlik sağladığı söylenemeyecek Ulusal Geçiş Konseyi, her kesimi memnun etmek yerine, Libya'da siyasete hemen hiç karışmadığı için pek kimseyi rahatsız etmeyecek, ancak batılı petrol şirketlerini kesinlikle memnun edecek bir ismi başbakanlığa getirmiş oldu.

Muhalifler Tunus'ta birbirine girdi

Libya'da şimdiye kadar bir avuç muhalif askerin ufak köylerdeki çatışmaları bile ayrıntılı biçimde haberleştirilmesine rağmen, üç gündür Trablus'ta yaşanan büyük çatışmalar pas geçiliyor.
İngiliz Telegraph gazetesinin Trablus'taki muhabiri Nick Meo'nun aktardığına göre, Pazartesi sabahı yüzlerce muhalif asker, Trablus'ta bir hastanede kendi aralarında çatıştı.
Olay, Kaddafi'nin devrilmesinden bu yana yaşanan en büyük silahlı çatışma oldu.

Çatışmaların başlamasına sebep olan olay da çok manidar.
Zintan kentinden bir grup muhalif, hastanede tedavi görmekte olan bir hastayı öldürmek amacıyla hastaneye geliyor.
Ancak hastane girişinde Trablus Tugayı tarafından durduruluyorlar.
Burada çatışma çıkıyor.
Fakat bir hastayı öldürmek için yüzlerce militanın gelmesi akla yatkın olmadığı, ayrıca şu an Libya'da Kaddafi yanlısı bir hastanın yatakta infaz edilmesine muhaliflerden pek kimsenin karşı çıkmayacağı da olası olduğu düşünüldüğünde, çatışmanın siyasi bir arkaplanının olduğunu öngörmek mümkün
.

Gece 1'den şafağın sökmesine kadar süren ve 4 kişinin öldüğü çatışmada hastanedeki sağlık çalışanları panik içerisinde binayı terk ederken, hastanenin giriş katı ve ön cephesi kurşun delikleriyle doldu.
Çatışmada iki taraf da ağır makineli tüfekler ve uçaksavarlar kullandı.

Muhaliflerin iç çatışmalarına dair uzun süredir birçok veri ortadaydı, ancak daha önce de silahlı çatışmalar olsa da, bu boyutta bir çatışma ilk kez yaşandı.
Libyalı muhalifler petrol şirketlerini memnun edecek bir başbakan bulmuş olsalar da, muhalefet içerisindeki tüm grupları bir arada tutacak bir kişinin henüz ortaya çıkmamış olduğu görülüyor.

http://www.gazetevatanemek.com/index.php/vatan-emek-haberler/2414-libyada-yuezlerce-muhalif-trablusta-birbirine-girdi.html

--   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   Herkesin degeri, onun himmeti kadardir.  Hz.Ali   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   Kurmus oldugum guruba uye olun Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir guruptur.  Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz.  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder