7 Haziran 2017 Çarşamba

MUSTAFA K. ERDEMOL : KATAR’A YAPILANIN AYNISI TÜRKİYE’YE DE YAPILABİLİR


 


MUSTAFA K. ERDEMOL : KATAR'A YAPILANIN AYNISI TÜRKİYE'YE DE YAPILABİLİR

07.06.2017 01:03

Suudi Arabistan ile dostları, Katar'a herkesin nefret ettiği "günahlarından" dolayı değil sadece kendilerinin nefret ettiği "yeni günahı"ndan ötürü karşı

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Libya, Maldivler ve Mauritius'un, Katar'la olan ilişkilerini kesmeleri "ani" ve "sert" bir karar olarak değerlendirildi. Tabii gelişme dünyada büyük yankı uyandırdı. Ne de olsa "teröre destek" olmada adeta birbiriyle yarışan ülkelerin "kapışmasıydı" bu.

"Sert" olduğu doğru ancak "ani" olduğu ileri sürülemez. Çünkü özellikle Suudi Arabistan ile Katar'ın arasında dört yıl önce benzeri bir kriz daha yaşanmıştı. Bazı Arap ülkeleri Katar'dan büyükelçilerini geri çekmişler, ancak bir süre sonra ilişkiler, önceki günkü krize kadar, yeniden yoluna girmişti.

Hamas destekçiliği sahte gerekçe

Başını Suudi Arabistan'ın çektiği söz konusu ülkelerin bu sert kararlarının gerekçeleri arasında Katar'ın "terör örgütleri"ne özellikle Hamas'a destek vermesi de var. Katar elbette, kendisiyle ilişkilerini koparan ülkelerin, başta Suudi Arabistan olmak üzere, bazılarıyla özellikle Suriye'de "terör gruplarına" destek verdiği sır değil. Ancak Suudi Arabistan ile "dostlarının" İsrail'in 1967 sınırlarını tanıyacağını kabul ettiğini açıklayan, Müslüman Kardeşler ile ilişkilerini kestiğini duyuran, böylelikle ABD ile İsrail'in istediği pozisyona getirilen Hamas yüzünden Katar'la ilişkilerini bozması inandırıcı gelmiyor.

İkincisi, mesele Hamas'ı, Müslüman Kardeşler'i desteklemekse bunun alasını hem de en üst düzeyde iki yıl önce Kral Selman'ın Hamas lideri Halit Meşal'ı ülkesine davet etmesiyle, Körfez ülkelerinin gözünde terörist olarak görülen Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Kardavi'yle ilişki kurmasıyla Suudi Arabistan da yapmıştı.

Peki nedeni ne?

Üç nedeni var. Bunlar arasında en az "görünür olan"dan başlayalım. Katar, özellikle bir saray darbesi sonucu babasını deviren yeni Emir'le birlikte dış politikasını değiştirme sürecine girdi. Bu süreçte Suudi Arabistan'la hep var olan rekabetini ciddi bir yarışa çevirdi. Suudi Arabistan'ın Yemen'i ABD desteğiyle işgal etmesini, Riyad'ın bölgede yayılma fırsatına dönüştürmesinden memnun değildi Katar. Bunu farklı biçimlerde belli de etti zaten. Suudilerin yönettiği bir emirlik olma istemiyor her şeyden önce. O nedenle İran dahil birçok Müslüman ülkeyle ittifaklar yapma yolunu seçti uzun süredir. Bunlardan biri de Türkiye'dir örneğin. Katar'da bir Türk üssü kurulması Suudi Arabistan'la girdiği rekabette Katar için ciddi üstünlük kazandıran bir karar. O üs Suudi Arabistan'a da bir mesaj olarak okunmalıdır.

İkinci neden; İran'la yakınlaşmadır doğru ama dile getirilmeyen üçüncü bir neden daha var, o da Katar'ın başından beri "teröre" destek vererek kaosa itilmesinde büyük payı olan Suriye konusunda politika değişikliğine gitmesi. Katar ile Suriye arasında hem de 2013'ten bu yana görüşmeler yapılıyor. Katar bunu açıkça savunabilecek bir ülke değil, Suudileri, Körfez prensliklerini göze alarak bu değişikliği hızlandıramasa da bu politika değişikliği biliniyor.

Katar İran'la neden yakınlaştı?

Bunca zaman Suudi Arabistan ile birlikte İran karşıtı kampta en başta olan Katar İran'a neden yakınlaştı peki? Nedeni doğalgazdır. Katar doğalgazda dünyanın en önde gelen ülkesi. İran'ın ABD/Batı ile yaptığı nükleer enerji anlaşması sonrası petrol/doğalgaz piyasasına güçlü dönmesi Katar'ı etkileyecek bir gelişmeydi. Yeni Emir bunun farkında bir lider. Yakın bir tarihte İran'a yönelik yaptırımların kalkması durumunda bu alanda Katar tekel olamayacak, sahayı İran'la paylaşmak durumunda kalacak. Rekabeti, düşmanlık yerine ortak çıkarları gözeten bir "ortak çalışmaya" dönüştürmek Katar'ın işine daha çok gelirdi. O nedenle İran'a karşı yumuşadı. Bunun Suudi Arabistan ile Trump ABD'sinin hoşuna gitmesi beklenmezdi tabii.

İran'la yakınlaşan, Suriye konusunda da eski tutumunu değiştiren Katar buna ek olarak Rusya ile de yine doğal gaz üzerinden yeni bir "anlayışlı" ilişkiler geliştirebilir. Bunların toplamı ABD/Suudi Cephesi'nde Katar çatlağı demektir.

Sisi en mutlusu

Katar' la diplomatik ilişkilerini kesen ülkelerden Mısır'ın bu tutumu almasında İsrail'le geliştirdiği "yakın" ilişkilerle, ABD'nin desteğini sürekliliğe çevirme politikasının etkisi var. Hamas'a verilen Katar desteği Mısır'ın İsrail'le ilişkilerinde arzu etmediği bir durumdur. Sisi, Katar karşıtı cephede yer almakla Trump'ın muteber diktatörleri arasına girmiş bulunuyor. Sisi'nin bir "darbe lideri" olduğu ABD ile Batı'nın gündeminde değil artık.

Neden şimdi?

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelir gelmez İran düşmanlığını yeniden gündeme getirmesi Suudi Arabistan için de iyi bir fırsatın doğmasına yol açtı. ABD/Batı ile yapılan anlaşma sonucu İran'ın yeniden dünya siyasetine kabul edilmesiyle gücünün azalacağını bilen Suudi Arabistan bu nedenle dönemin Başkanı Barack Obama yönetimi ile ilişkilerini bozmuştu. İran karşıtlığını, İran'la ilişki kuran ülkelere tavrını ancak Trump gibi bir "deli" yardımıyla alabilirdi. Trump'ın İran'a bakışı da İslam ülkelerinin genelini değerlendirişi de Suudi Arabistan ile uyum içinde.

ABD Katar'a destek verir mi?

Şöyle de sorulabilir: Katar, 11 bin Amerikan askerinin bulunduğu, 120 savaş uçağının barındığı Ortadoğu'daki en büyük Amerikan üssüne sahip bir ülke olarak ABD'den krize çözüm bulmasını, bunu yapmaması halinde üssü kapatacağını söyleyebilir mi? Söyleyemez. Söylese de ABD bundan etkilenmez, çünkü hava sahası kapatılmış, diplomatik olarak Arap dünyasında temsiliyet hakkını kaybetmiş Katar'ın bunu yapamayacağını bilir. Ayrıca Katar'ın bu kadar dışlanmış bir haldeyken ABD ile de kapışmaya da niyeti olmasa gerektir.

Türkiye'yi ilgilendiren tarafı şudur kesinlikle: Katar, Suriye, İran konusunda değişimler gösterse de Türkiye ile ortak bir politik çerçevede tutum alıyor. Suriye ile görüşmeler yapmasına rağmen Katar hâlå Suriye'de cihatçı grupları destekliyor. Körfez ülkelerinin diplomatik ilişkilerini kesme gerekçelerinden biri gerçekten Katar'ın "terör gruplarına destek vermesi" ise, Hamas'ı desteklediğini hiç saklamayan, Müslüman Kardeşler yüzünden Mısır'la ilişkilerini bozan Türkiye için de rahatlıkla ileri sürülebilir bu.

Bu nedenle Katar'a alınan bu tutum aslında Türkiye'ye de bir gözdağıdır. Tabii dediğim gibi eğer Katar'a alınan tutumun gerçek nedeni İran değil de "terör gruplarına destek verilmesi" ise.

http://www.birgun.net/haber-detay/katar-a-yapilanin-aynisi-turkiye-ye-de-yapilabilir-163206.html


a45UyF587661-170607143408 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2017/06/07  15:19 2  65  alelma@yahoogroups.com


 

SELAM
. . . . . .
Ucuyor, duran bir anin havasinda
I$iktan kuslari bir aksam seherinin;
Gunduzun geceyle bulusan noktasinda
Yaklasiyor mu$ikisi eteklerinin.
. . . . . .
Ve sanki ufkuma bastanbasa gul rengi
Kanatlarini acmada bir altin devir.
Basliyor omrun ve olumun guzelligi,
Soyleyecek simdi zaferlerini siir;
. . . . . .
Selam, sonsuzlugun aydinlik bahcesinden
Selam, senelerce,senelerce evvele,
Hatirasi kalbe i$iklarla dokulen
En sevgiliye,en iyiye,en guzele.
. . . . . .
Gecmis bir zamani kalbim bulmak uzredir,
Tamamlanacaktir yarim kalmis ruyalar;
Ey hafiza comert memenden beni emzir,
Zengin renklerini ufkuma dok, ey bahar!
. . . . . .
Uzattigimiz bu tasi dolduracak mi
Yine bol sularla akarak o cesmeler?
Yoksa , hic bulunmayacak kadar uzak mi
Dudaklari opuslerle dolu geceler?
. . . . . .
Ey pembe aksamlarin karasevdalari!
Guzelliklerine doyulmamis zamanlar!
Ergen yastiginin atesten ruyalari!
Ey, saf kalbimizde dogmus ve olmus anlar!...
. . . . . .
Hatirasi kalbe i$iklarla dokulen
En guzele, en iyiye, en sevgiliye
Selam, sonsuzlugun aydinlik bahcesinden,
Selam,senelerce oteye...

Ahmet Muhip DRANAS

Sizi bir tek nefisten yaratmis, sonra ondan esini var etmistir; sizin icin hayvanlardan sekiz cift meydana getirmistir. (...)

Zumer-6

YUKARIDAKİ AYETİ İYİ BİR DÜŞÜNÜN, GERÇEKTEN DE ÖYLE OLABİLİR Mİ ACABA?

Turkiye Cumhuriyeti Ordularina Mesaj

29 Ekim 1938

Ankara Hipodromunda yapilan resmi gecit toreninden once Basbakan Celal Bayar tarafindan okunmustur.

Zaferleri ve gecmisi insanlik tarihi ile baslayan, her zaman zaferle beraber uygarlik nurlarini tasiyan kahraman Turk ordusu!

Memleketini en buhranli ve zor anlarda eziyetten, felaketlerden, belalardan ve dusman isgalinden nasil korumus ve kurtarmis isen cumhuriyetin bugunku verimli devrinde de askerlik tekniginin butun modern silah ve araclari ile donatilmis oldugun halde gorevini ayni baglilikla yapacagina hic suphem yoktur.

Bugun, cumhuriyetin onbesinci yilini devamli artan buyuk bir rahatlik ve kudret icinde kavrayan buyuk Turk milletinin karsisinda kahraman ordu, sana kalpten tesekkurlerimi sunar ve bildirirken buyuk ulusumuzun ovunme duygularini da dile getiriyorum.

Turk vataninin ve Turkluk toplumunun san ve serefini, ic ve dis her turlu tehlikelere karsi korumaktan olusan gorevini her an yerine getirmeye hazir olduguna benim ve buyuk ulusumuzun tam bir inanc ve guvenimiz vardir.
Buyuk ulusumuzun orduya verdigi en son sistem fabrikalar ve silahlar ile bir kat daha kuvvetlenerek buyuk bir kendini feda etme ve yasamayi degersiz gormekle her turlu gorevi yerine getirmeye hazir oldugunuza eminim.
Bu inancla kara, deniz, hava ordularimizin kahraman ve deneyimli komutanlari ile subay ve erlerini selamlar ve ovgulerimi butun ulus karsisinda bildiririm.

Cumhuriyet Bayrami nin onbesinci yildonumu hakkinizda kutlu olsun.

Mustafa Kemal ATATURK
Ulus, 30.10.1938



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder