23 Ağustos 2017 Çarşamba

"ELİMDEN GELSE TÜRKLERİ ARAP YAPARIM" DİYEN CUMHURİYET KARŞITINA SAHİP ÇIKTILAR

Şeyhülislam Mustafa Sabri'nin Millî Mücadele ve Atatürk İnkılâpları Karşıtı Tutum ve Davranışları

DOÇ.DR. ALİ SARIKOYUNCU.

http://www.atam.gov.tr/dergi/sayi-39/seyhulislam-mustafa-sabrinin-milli-mucadele-ve-ataturk-inkilaplari-karsiti-tutum-ve-davranislari


Son Osmanlı Şeylüslamı Mustafa Sabri Efendi Türk Milliyetçiliğine karşı çıkmış, Yunanistan'da çıkardığı Yarın gazetesinde 1927 yılında yazdığı şiirde Türklüğüne tövbe ettiğini, Türklükten istifaa ettiğini söylemişti:

Yalnız Müslüman ve insan

Olarak kalmak üzere, Türklükten,

Şeref ve izzetimle istifa

Ediyorum Allah'ın huzurunda!...

...

Tövbe yarabbi tövbe Türklüğüme

Beni Türk milletinden addetme

Bir yazısında milliyet hakkında Milliyet önemli bir şey idiyse, bir Türk dili veya bir Çerkes dili yanında Arap dilinin çok daha üstün olduğunu belirterek, bunların yanında daha büyük olan Arap milliyeti ile iftihar etmenin daha akla uygun olacağını söylemiştir.

"...Arapça'yı lisan ittihaz etmek derecesinde kendimize mal edinmek isterim. Amma bundan Türklüğümüz mutazarrır olurmuş... Biz müstefid oluruz ya!..."

Oraj POYRAZ ( 0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA     



"ELİMDEN GELSE TÜRKLERİ ARAP YAPARIM" DİYEN CUMHURİYET KARŞITINA SAHİP ÇIKTILAR

AutoResizeImage.http://odatv.com/images/2017_08/2017_08_23/elimden-gelse-turkleri-arap-yaparim-diyen-cumhuriyet-karsitina-sahip-ciktilar-2308171200_m2.jpgTürkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi, (İSAM) Millî Mücadele karşıtı çalışmalar yürüten Mustafa Sabri Efendi'yle ilgili çalıştay düzenledi.

23.08.2017

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi, (İSAM) Sevr Antlaşması'nın imzalandığı dönemde Osmanlı Devleti'nin şeyhülislamlık makamında oturan ve Millî Mücadele karşıtı çalışmalar yürüten Mustafa Sabri Efendi'yle ilgili çalıştay düzenledi. BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Mustafa Sabri Efendi güzellemeleriyle dikkat çeken çalıştay, İSAM ve Osnabrück Üniversitesi İslam İlahiyatı Enstitüsü ortaklığıyla gerçekleştirildi.

CUMHURİYET DÜŞMANINA GÜZELLEME

Yurtiçi ve yurtdışından 40 katılımcının yer aldığı ve dört ayrı oturumla gerçekleşen etkinlikte Cumhuriyet'in ilanından hemen sonra "işbirlikçi" olduğu gerekçesiyle sınır dışı edilen Mustafa Sabri Efendi güzellemeleri dikkati çekti. Çalıştayda, Mustafa Sabri Efendi'den sık sık, "Modern bilimleri tenkit eden, akıl ve ilimi öne çıkaran" nitelemeleriyle söz edildi.

HİLAFET İÇİN PAPA'YA MEKTUP

Halifeliğin 1924 yılında kaldırılmasının ardından, dönemin Papa'sı XI. Pius'a mektup yazarak, hilafetin tekrar inşası için yardım isteyen Mustafa Sabri Efendi'nin İslam düşüncesine "katkısı"nın tartışıldığı etkinliğin düzenleme kurulunda, bir dönem adı Diyanet İşleri Başkanlığı için geçen Prof. Dr. Raşit Küçük ile Doç. Dr. Tuncay Başoğlu ve Prof. Dr. Bülent Uçar da yer aldı.

"YENİLİKLERE KARŞI SAVUNMACI"

"Elimden gelse Türkleri Arap yaparım" sözlerinin sahibi Mustafa Sabri Efendi'nin, Müslümanların "ümmet bilincini kıracağını" ve kendi aralarındaki bölünmeyi tetikleyeceğini öngörerek halifeliğin kaldırılmasını eleştirdiği belirtilen çalıştayda, Milli Mücadele'de yer alanlar "yenilik taraftarları" olarak tanımlandı. Çalıştay'ın dördüncü oturumuna konuşmacı olarak katılan Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Nâzım Büyükbaş, Mustafa Sabri Efendi'nin "bağnazlık" içerisinde hareket etmediğini öne sürerek şu ifadeleri kullandı: "Bir alim ve fıkıh bilgini olarak Sabri Efendi'nin eserlerinde ilk göze çarpan, yenilik taraftarlarına karşı savunmacı ve reddiyeci tarzıdır. Onun hukuk mantığına olan hakimiyetinde usul ve ilmine verdiği önemin rolü tartışmasızdır. Ayrıca konuları ele alırken usul anlayışını sağlam bir mantık ve hakkaniyet üzerine kurma çabası gösterir."

MUSTAFA SABRİ EFENDİ KİMDİR

Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'in ilanından sonra, Milli Mücadele ve Atatürk karşıtı faaliyetler sürdüren Mustafa Sabri Efendi, 1927-1930 yılları arasında Gümülcine ve İskece'de çıkardığı Yarın ve Peyam-ı İslam isimli gazetelerde Cumhuriyet karşıtı yazılar kaleme aldı. 1930'da imzalanan, "İkamet, ticaret ve seyrisefain sözleşmesi"yle Yunanistan'dan sınır dışı edilerek Mısır'a sürülen Mustafa Sabri Efendi, 1954 yılında Mısır'da hayatını kaybetti.

Odatv.com

http://odatv.com/elimden-gelse-turkleri-arap-yaparim-diyen-cumhuriyet-karsitina-sahip-ciktilar-2308171200.html

 
a45UyF587661-170823160114 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2017/08/23  18:27 2  65  alelma@yahoogroups.com


 

IKI YUZLULUGUN ANATOMISI
**********
Agzindan cikani kulagi duymaz
Halen basbakandir; Ovun Turkiye m
Sozunun asliyla sureti uymaz
Halen basbakandir; Ovun Turkiye m
**********
Bir Bismillah ceker; bin maval okur
Bir yani karanlik, bir yani cukur
Suphe tezgahinda Saibe dokur
Halen Basbakandir; Ovun Turkiye m
**********
Bugun teroriste puskurur ates
Ertesi gun ya kankadir ; ya kardes
Attigi hep yeki anlatir duses
Halen basbakandir; Ovun Turkiye m
**********
Tirsarken Imrali denilen yerden
Sehitlerimizi saydi Kelle den
Halka degil; Haclilara el eden
Halen basbakandir; Ovun Turkiye m
**********
Musluman dedigin olmaz cok yuzlu
Oldugu gibidir, hakikat sozlu
Ama meydandaki felfecir gozlu
Halen basbakandir; Ovun Turkiye m
***********
Secilmez olursa alkisin, yuhun
Ipotek te kalir iraden, ruhun
On bir yildir $ikayetci oldugun
Halen basbakandir; Ovun Turkiye m
***********
Yapali Kandil de, Habur da toren
Sehit analari kan kusan verem
Turk u ayak alti eden Muhterem
Halen basbakandir; Ovun Turkiye m
************
Iki yuzlu nutuklari atsa da
Beytulmali yok pahaya satsa da
Dine, dile, irka nifak katsa da
Halen basbakandir; Ovun Turkiye m

Ali DAL
22.02.2013-ANTAKYA/HATAY

Maide Suresi 33.Ayet:

Allah ve Resulune karsi savasanlarin ve yeryuzunde (hak) duzeni bozmaya calisanlarin cezasi ancak ya (acimadan) oldurulmeleri, ya asilmalari, yahut el ve ayaklarinin caprazlama kesilmesi, yahut da bulunduklari yerden surulmeleridir.
Bu onlarin dunyadaki rusvayligidir.
Onlar icin ahirette de buyuk azap vardir. ***

Kur an-i Kerim in bazi ayetlerine iliskin mazeretler:
1- Bu ayetler yanlis tercume edilmis!
2- Bu ayetler yanlis anlasilmaya musait yani herkes anlayamaz!
3- Bu ayetler zaman asimina ugradi yani bugun gecersiz!
4- Bu ayetler cag disi yani Islam da reform yapilmasi lazim!
5- Bu ayetlere iman etmek imkansiz ama yine de ben bir muslumanim!

Mazeretlerin Cevaplari:

1- Diyanet Vakfi Meali ni, konularinda uzman Ilahiyatci Heyet hazirladi. En cok itibar edilen meal. Heyetteki herkesin yanlis tercume yapmasi imkansiz. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
2- Kur an-i Kerim i herkesin anlayabilecegine dair ayetler var* ve zaten bu sebeple indirilmis . Tersi ise adaletsizlik olur cunku herkesin anlayamayacagi ve yanlis anlasilmaya musait bir kutsal kitap gondermek Allah a yakismaz. Bir sakinca da sudur; Muslumanlara siz Kur an i anlamazsiniz, sadece biz anlariz diyen ruhban sinifi olusur ki Islam da ruhbanlik haramdir. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
3- Kur an in, kiyamete kadar , cihansumul(evrensel) yani her zaman ve her yerde hukmunun gecerli olduguna inanmak farzdir. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
4- Allah 21. yuzyilin hayat sartlarini ve yasam bicimini ezelden beri bildigine gore Allah in bu durumu hesaba katmadigi ni iddia etmek Allah a karsi cok buyuk bir iftiradir. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
5- Bu ayetlere iman etmeyenin adi Musluman degil Kafir dir.** Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.

*Bakiniz: Nahl Suresi 89. Ayet, Enam Suresi 38. Ayet, Maide Suresi 15. Ayet, Hac Suresi 16. Ayet.
**Bakiniz: Bakara Suresi 85. Ayet ve Maide Suresi 44. Ayet.
***Maide Suresi 33. Ayet in Sebeb-i Nuzul u (Inis Sebebi) : {Kaynak: Kutub-u Sitte; Buhari, Muslim, Tirmizi, Ebu Davud, Ibn-i Mace, Nesai.}

Bir bedevi kabilesi Yesrib e (Medine ye) goc ettiler, hava degisiminden hasta oldular, Resulullah a basvurdular, O da Beyt-ul Mal in develerinin sidiklerini ve sutlerini icmelerini tavsiye etti, adamlar develeri caldilar, Resulullah yakalatti, gozlerini oydurdu, Maide Suresi 33. Ayetin emrettigi gibi ellerini ve ayaklarini caprazlama kestirdi, ardindan cole atmalarini emretti, adamlar su su diye inleyerek taslari yaladilar ve bu sekilde kan kaybindan olduler.


Her dakika ovulmek isteyen bir Tanriya inanamam.

Friedrich Nietzs


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder