24 Ocak 2015 Cumartesi

Petrol Fiyatlarındaki Düşüş %60'a Yaklaştı

Petrol fiyatlarındaki düşüş kime, ne yapar?
Bu  sorunun cevabı iki değişkene bağlı.

  1. Ülkelerin petrolle ilişkileri net ihracatçılık ve net ithalatçılık arasında yer alan bir yelpazededir. İlk değişken budur. Petrol fiyatları düşünce net ihracatçıların geliri azalır, net ithalatçıların petrol gideri düşer. Petrol fiyatları artınca da tam tersi olur.

  2. İkinci değişken ise ülkelerin kendi üretim havzalarında yürütülen üretim süreçlerinin maliyetidir. Düşük maliyetli üretim havzalarına sahip olan ülkeler fiyatlar düşünce üretimlerinin sürdürmeye devam edebilir, petrol pazarında rekabet gücünü artırarak sürdürebilir. Yüksek maliyetli üretim havzaları olan ülkeler ise, maliyetlerine göre ya derhal, hemen o bölgelerdeki operasyonlarını durdurur, ya da rölantiye alır. Üretim havzalarına göre olayların nasıl seyredeceğini bu şablon belirler.

Bu şablona göre ülkelerin petrol fiyatlarından nasıl etkileneceğini söylemek çok kolay.

Kısa vadede düşük petrol fiyatları yüksek maliyetli yatırımları, araştırma ve sondaj faaliyetlerini durduracaktır. Bu şekilde zaman içinde petrol arzında yetersizlik ve bunu takiben ani, aşırı artışlar beklenmelidir. Vade bazında petrol fiyatlarının seyrini buna göre söylemek gerekir.

Artık bu şablonu bildikten sonra ülkeleri, petrol havzalarını, bu havzaların kapasitelerini, üretimlerinin varil başına maliyetlerini, petrol şirketlerinin yatırımlarını nasıl dağıttığını kabaca bilmek yeterlidir.

Amerika, Suudi Arabistan, Rusya, Türkiye, Avrupa açısından tek tek bir sürü söz söylemek mümkündür.

Kalanı sizin ferasetiniz kalsın, diyor ve bırakıyorum.

Oraj POYRAZ

L2fSIJNoA0xfSNxA


Petrol Fiyatlarındaki Düşüş %60'a Yaklaştı

Petrol fiyatlarındaki düşüş tüketicileri rahatlatırken, petrol sektörünü sarstı. Petrol piyasasında amansız çekişme sürerken, rakip petrol üreticileri piyasanın jeopolitik amaçlarla yönlendirildiği görüşünü savunuyor

Henry Ridgwell

23.01.2015 07:12

LONDRA—

Enerji piyasaları uzmanı Dominic Haywood, petrol fiyatlarındaki ani düşüşe arz ve talepteki durumun neden olduğunu söylüyor:

"Amerika'daki kaya gazı petrolü üretimi, özellikle 2014 yılında günde 1 milyon varil oranında büyüme kaydetti."

Fiyatlardaki ani düşüş, genelde Petrol Üreten Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi keserek, fiyatları yükseltmesine neden olur.

Ancak OPEC bu kez üretimi kesmek yerine Kasım ayında günlük üretim kapasitesini 30 milyon varilde tutma kararı aldı. Haywood'a göre, örgütün amacı yüksek maliyetli üreticilerin rekabet gücünü azaltarak, onları piyasanın dışına itmek:

"OPEC düşük maliyetli bir üretici. Fiyatların düştüğü bir ortamda üretimi düşük maliyetli üreticiler değil, yüksek maliyetliler kesmeli. Piyasada farklı seviyelerde maliyeti olan üreticiler var, Amerika'daki kaya gazı petrolü üreticileri de bunların başında geliyor."

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhall Al-Mızraki, Kuzey Amerika'daki üretimin sürekliliği olmadığını öne sürerek müdahale gerektiğini belirtti:

"Piyasaya ve diğer üreticilere mantıklı olmaları ve OPEC gibi hareket ederek, uluslararası piyasadaki büyümeye odaklanmaları gerektiğini söylüyoruz."

Enerji uzmanı Abhişek Deşpande'ye göre, piyasaya daha fazla petrol üreticisi girdiği için OPEC'in pazar payını koruma mücadelesi de artıyor:

"Araplar, Amerika, Rusya gibi OPEC üyesi olmayan ve neredeyse Suudi Arabistan kadar petrol üreten ülkeleri gerçekten zor bir sınavdan geçiriyor."

Amerika'da da yeni açılan kaya gazı petrolü kuyularının sayısında ani bir düşüş var. Uzmanlar, özellikle Kanada'daki petrol kumullarının piyasadaki bu düşüşten etkilenebileceğini söylüyor:

"Bu projelerin birçoğu petrolün varil başına 90 ila 110 dolar olması üzerinden hesaplanmıştı ama piyasa artık öyle değil."

En büyük petrol üreticilerinden biri olan İran da bütçesini varil başına 100 dolar üzerinden hesaplamıştı. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani İran'ın fiyatlardaki bu düşüşten kaynaklanan ekonomik sıkıntılarla baş edebileceğini söylerken Suudi Arabistan'ı Tahran'a karşı komplo kurmakla suçlar göründü:

"Fiyatlardaki düşüşü diğer ülkelere karşı bilinçli bir şekilde planlayanlar bundan pişman olacaklarını bilmeli."

Uzmanlar petrol fiyatlarının bu yıl içinde yükselmeyeceğini öngörüyor. Bu da bazı üreticiler için sorun yaratırken, birçok tüketicinin de rahatlaması anlamına geliyor.

 


a45UyF587661-150124094013-06
^^^^^ - vvvvv

 

Ayibin en buyugu, ona benzer bir ayip sende de varken, baskasini ayiplamandir.

Hz.Ali

Risale-i Nur , Said-i Nursi ye Allah tarafindan verilmistir

Bediuzzaman cevap veriyor , 1960″ adli yazida :

Her zaman etrafinizda bir yalaka ordusu bulundurun.

Joseph GOEBBELS
(Hitler in Propaganda Bakani)


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder