27 Ocak 2015 Salı

Yapay Seçilim: Şeftalinin Evrimi ve Kültürü


Yapay Seçilim: Şeftalinin Evrimi ve Kültürü

24 Jan, 02:53 –

Görselin üzerine tıklayarak daha büyük boyda görebilirsiniz.

Daha önceden mısırın yapay seçilim ile evrimini ve karpuzun yapay seçilim yoluyla evrimini anlatmıştık. Bu serimizin son görselinde ise, şeftalinin son birkaç milenyumda insanların sürekli yapay seçilimi sonucuyla nasıl alakasız görünümlü, ufacık bir meyveden; etli, sulu, iri, tatlı ve tamamen farklı görünümlü bir meyveye evrimleştiğini göreceğiz.

Günümüzdeki sayısız zirai ürün, evrimin canlı "kanlı" örnekleridir. Bu canlıların atalarının, torunlarıyla hiçbir alakası yoktur ve hatta çoğu zaman apayrı türlerdir. Ancak Yapay Seçilim yoluyla yönlendirilen evrim, Doğal Seçilim'e nazaran "kısa" sayılabilecek bir süre zarfında (genelde en azından birkaç yüz veya birkaç bin yılda) yepyeni türlere evrimleşebilir! Yani türler arasında evrimi, belki ömrümüz içerisinde değil ama tükettiğimiz zirai ürünlerin evriminde kendi gözlerimizle görmemiz mümkündür! 

Böylece mikroevrimin (gen bazında evrimin) makroevrime (fiziksel özelliklerin tamamen farklılaşmasına) neden olabileceği de, deneysel olarak ispatlanmış olmaktadır. Çünkü çoğu zaman bu canlıların ataları olan türler, torunları oldukça hızlı evrimleştiği için halen hayatta olurlar ve böylece ata-torun ilişkilerini birebir inceleme imkanı bulabiliriz. Bu sayede makroevrimin dinamiklerini de anlamamız mümkün olmaktadır.

Taksonomide kimi zaman torunlar ile ataları aynı türe ait kabul edilebilirler. Bunun sebebi, taksonomların Yapay Seçilim'in doğal evrime nazaran aşırı hızlı etkisi sonucu oluşan yapıları "yeni ve ayrı türler" olarak saymak istemeyişleridir. Ayrıca Yapay Seçilim sonucunda elde edilen torunların genetik yapısı, çoğu zaman atalarına oldukça yakın olur (çünkü özel çiftleştirme teknikleri kullanılmaktadır ve bu teknikler genetik varyasyon artışına izin vermez). Bu da bize, evrimle ilgili bir başka gerçeği doğrulamaktadır: çok az sayıda genetik değişim bile, müthiş fiziksel değişimlere neden olabilir! Yani makroevrim, tartışması bile olmayan bir gerçektir. Atasal türler, kendilerinden tamamen farklı gözüken, son derece farklılaşmış genetik yapıya sahip torun türlere evrimleşebilir! Doğal Seçilim ile bu genellikle birazcık daha yavaş olmaktadır; ancak yine de olabilmektedir. Fosiller ve genetik analizler de bu tür bir evrimi doğrulamaktadır.

Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)

Görsel Çeviri: Şule Ölez (Evrim Ağacı)

Görsel Tasarım ve Düzenleme: Berkay Alkışel (Evrim Ağacı)

Kaynak: JKM


a45UyF587661-150126155840-06
^^^^^ - vvvvv

 

Damlayan su tasi deler.
Tasi delen suyun gucu degil, damlalarin surekliligidir.

Latin ozdeyisi

Resulullah devamla dedi ki :
Bu cevap uzerine , Cehennem ehli her cesit hayirdan umidlerini keserler ; hickirmaya , nedamet etmeye , dovunup yirtinmaya baslarlar

( Tirmizi )
Cehennemle ilgili hadis. Sahihmis bilenler denetlesin.

Soru - Yakin zamanda Turklerin Ermenilerle katliam yaptiklari hakkinda nesredilen haberler dogru mudur?

Cevap- Turkler tarafindan Ermeniler aleyhinde katliam, uydurulmus rivayetler ve daha once yayilmis bir takim yalan ve iftiralardan ibarettir.
Bunlarin kat iyyen dogru olmadigina emniyet edebilirsiniz.
Bu hakikatin belgelendirilmesi icin tarafsiz heyetlerin memleketimizde kemal-i serbesti ile icra-yi tahkikat eylemelerini memnuniyetle kabul ederiz.
Bu meseleye dair Ermenistan daki Yakin Dogu Amerika yardim heyetleri tarafindan verilen en son raporlarin okunmasini tavsiye eyleriz.

Soru - Turklere Ermeniler tarafindan katliam yapilmis midir?

Cevap - Turk ahali hakkinda Ermeniler tarafindan yapilan mezalim ve katliam ki Ermenistan uzerine ordularimiz tarafindan ihtiyar edilen harekati zaruri kilmistir.
Gayet genis mikyasta vaki dir.
Buna dair vesaik-i kat iyeye malikiz; bu vesaik suretlerini size ayrica verdirecegim.

(17 Ocak 1921)
K.ATATURK


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder