26 Ekim 2015 Pazartesi

Yargıtay: Fazıl Say'ın paylaşımları düşünce ve ifade özgürlüğü.

Yargıtay: Fazıl Say'ın paylaşımları düşünce ve ifade özgürlüğü.

26/10/2015 07:33

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say'ın 2012 yılında kendisine ait Twitter hesabında Ömer Hayyam'a ait bazı mısraları paylaştığı için "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" suçundan aldığı 10 aylık hapis cezası kararını bozdu.

RADİKAL- Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre; Yargıtay 8. Ceza Dairesi, dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say'ın 2012 yılında kendisine ait Twitter hesabında Ömer Hayyam'a ait bazı mısraları paylaştığı için "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" suçundan aldığı 10 aylık hapis cezası kararını bozdu. Daire oyçokluğuyla aldığı kararda, Say'ın paylaşımlarının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.

Fazıl Say, Twitter hesabından 2012 yılında Ömer Hayyam'a ait olduğu belirtilen rubailerden bazı bölümler paylaştı. Say, başka hesaplardan yapılan bazı paylaşımları da retweet etti. Üç vatandaş, söz konusu paylaşımlarla Say'ın "İslam dinine, bu dine mensup Müslümanlara yönelik ağır hakaretler ederek dini değerleri alenen aşağıladığı" gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Şikâyet üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Say hakkında "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" suçundan soruşturma başlattı.

10 AY HAPİS CEZASI VERDİ

Say savunmasında, paylaştığı mesajların alıntı olduğunu belirterek, "Bunların hiçbirinde aşağılama ve hakaret kastı bulunmamaktadır. Tam aksine dini değerleri istismar eden kişilerden rahatsızlığı belirtmek istedim. Amacım bir sanatçı ve birey olarak düşüncelerimi Twitter adlı sosyal paylaşım sitesinde beni takip edenlerle paylaşmaktır. Bunu da Anayasa'nın düşünce ve kanaat hürriyeti, düşünceyi açıklamave yayma hürriyeti ve yine AİHS'nin madde 10 ile güvence altına alınan ifade özgürlüğü çerçevesinde yaptım. Yazılanlardan dolayı kamu barışını tehlikeye düşürmedim" dedi. Savcılık, Say hakkında İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Yargılama sonrasında Mahkeme, Say'a "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" suçundan 10 ay hapis cezası verdi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

YARGITAY YOLU AÇILDI

Say, avukatı aracılığıyla mahkemenin "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararına itiraz etti. Üst mahkeme, Say'ın yaptığı itirazı kabul etti. Böylece Say hakkında yeniden yargılama yolu açıldı. İlk kararı veren İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi, yeniden yargılama sonucunda daha önce verdiği 10 aylık hapis cezası kararını açıklamak zorunda kaldı. Böylece Say'a kararı Yargıtay'a taşımanın yolu açıldı.

Temyiz başvurusunu değerlendiren Yargıtay 8. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği 10 aylık hapis cezasını oyçokluğuyla bozdu. 4 üye, Fazıl Say'ın paylaşımlarının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını değerlendirerek, beraat etmesi yönünde oy kullanırken, bir üye sanatçının Twitter paylaşımları nedeniyle cezalandırılması yönünde oy kullandı. Daire verdiği kararın gerekçesini önümüzdeki günlerde açıklayacak. Bozma kararından sonra dava dosyası yerel mahkemeye gönderilecek. Yerel mahkeme Yargıtay'ın kararını kabul ederse, Fazıl Say hakkındaki suçlamadan beraat edecek.


a45UyF587661-151026124416 Oraj Poyraz At Neomailbox cimcime@neomailbox.net
2015/10/26  13:00 1  39  undefined undefined add_anadoluhareketi@googlegroups.com

 

Acta non verba
Hareket, soz degil. (ABD Ticari Deniz Akademisi mottosu)

Latin Atasozu

Zumer, Casiye, Ahkaf surelerinin baslarinda bulunan -Kitabin indirilisi, aziz ve hakim olan Allah tandir anlamindaki ayetler de Risale-i Nur a isaret ediyorlarmis...
Said-i Nursi ye gore: bu ayetlerde Risale-i Nur un adina kendisine, ne zaman yazilacagina ve ne zaman yayilacagina Cifir yoluyla isaret ediyor.
Cunku Risale-i Nur, Kur an semasindan ve ayetlerin yildizlarindan inmistir
Indirilen kitapla hem Kur an-i Kerim, hem de Risale-i Nur anlatilmak isteniyor
Kitabin indirilisi sozu, ebced hesabiyla, Risalet-un-Nur adinin sayi degerine, cok az bir farkla denk geliyor
Said-i Nursi ye gore; ayetlerin anlami soyle oluyor:
Kur an-i Kerim in ve Risalet-un-Nur un indirilisi, aziz ve hakim olan Allah tandir

Derleyen: Osman Turkoguz
INANCLARA VE AKLA AYKIRI BIR YAKLASIM, NURCULUK.

Fransizlar Maras ve Urfa da yaptiklarini Adana da da yaparak Ermenileri silahlandiriyorlar.
Bunlar Islam halkina saldiriyor.
Kozan cevresinde Islam halkindan toplanan silahlar ve hayvanlar saldirgan Ermenilere veriliyor.
Kozan cevresindeki Hamam, Kurtoglu Ciftligi, Colak Hasan, Yassicali, Mehmet Aga ve Kabasakal koyleri Ermeni jandarma ve gonullulerince butun olarak yakilmistir.
Bucak yakinlarinda birkac koyun daha yakildigi da haber alinmistir.
Kilikya da ve cevresindeki isgal bolgelerinde Fransizlarin yarattigi durum, Turkler ve Ermeniler arasinda karsilikli olarak bir oc alma duygusunu beslemek ve bunun sonucunda da, isgalin kaldirilmasi ile birlikte yerli halkin birbirlerini bogazlayacaklarini dunyaya yayarak amaclarina varmaktir.

(31 Mart 1920)
K.ATATURK


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder