18 Ağustos 2017 Cuma

ADANA'DA DÜŞEN ABD'YE AİT İHA İÇİN İNCELEME BAŞLATILDI

İncelemeyi başlatan ABD makamları, bizlik bişey yok yani.
Fakat dikkat çekici olan, İHA tanksavar roketi yüklü.
Tanksavar. Kime karşı?
IŞID elinde tank var mı? Bildiğim yok.
Yasal Suriye ordusunda var, ama onlara karşı da kullanmıyorlar.
Peki, hala soruyorum, bu roket kime karşı?

Doğrusu ben Amerikalılar karşı her zaman derin şüpheler, kaygılarla doluyum.
Çok uzak olmayan, belki en geç bir iki sene içerisinde Amerika ve batılı müttefikleriyle  sıcak çatışmaya gireceğimizi düşünüyorum.
Yine en geç aylar içerisinde bunların silahlandırıp donattığı PYD ve benzeri güçlerle şiddetli çatışmalara gireceğimiz düşünüyorum.

Ben doğrusu geçen zamanın aleyhimize olduğunu hatırlatmak isterim.
Her gün, her ay Amerika Suriye ve Irak Kürtlerini bize karşı tahkim etmektedir.
Aynı şekilde sınırın öbür tarafında kurduğu üsleri bize karşı tahkim etmektedir.

Elbette TSK bu güne kadar bölgeye fazlasıyla askeri yığınak yapmıştır.
Ancak, bu vakitten itibaren bölgede Amerikan güçlerine verilen askeri ve lojistik desteğin de kesilmesinin zamanı gelmiştir.
Amerika Türk hava sahasını, denizlerini, topraklarını kullanarak Irak ve Suriye'de bulunan askeri güçlerine lojistik destek veremez duruma düşmeli.
Aynı şekilde Amerika ülkemizin imkanlarını kullanarak PKK/PYD güçlerine lojistik destek verememeli.
Ülkemizde bulunan özel sektör firmalarından parayla silah, mühimmat, zırhlı araç, hatta kolaylık malzemeleri satın alarak, bunları hem kendi birliklerinde hem de PKK/PYD güçlerine aktarma imkanı bulamamalı.

Halen ülkemizin tepesinde bulunan hükumet zaten batılı oligarklar tarafından ipinin çekildiğini, defterinin dürüldüğünü bilen bir hükumettir.
Aynı şekilde TSK saflarında bulunan komutanlar da artık batılı güçlerin şerrinden korkarak günü geçirmenin mümkün olmadığını bilecek insanlar olmalı.

Amerikalıların ve batının Orta Doğu'daki politikaları Türk halkının ve devletinin yüce menfaatleriyle geçimsizdir, çarpışma rotasındadır.
Bizim bu çarpışmadan kaçınmak için elimizde bir imkan, bir fırsat yoktur.
Bu nedenle bu vakitten sonra yapılacak tek şey bu kaçınılmaz çarpışmaya hazırlanmaktır.

Çarpışmaya nasıl hazırlanabiliriz.
İlk olarak vakit kazanabiliriz.
İkinci olarak çarpışmanın şeklini, moment ve istikametini, zamanını biz planlarız.
Üçüncü olarak çarpışmanın şiddetini ve hasarını en aza indirgeyecek bir yol bulmaya çalışırız.

Kanımca Amerikan güçleriyle olacak en ağır şiddette çarpışma tam bir Irak, Suriye, ya da Libya modelindeki gibi olur.
Yani uzun askeri ve ekonomik ablukalar, hırpalayıcı iç savaşlar, işgaller, çatışmalarla.

Daha kabul edilebilir olanı yeteri kadar güçlü müttefiklerle, yüksek irade ve hazırlık düzeyi ile yeterli bir caydırıcılık kazanılırsa eğer, yalnızca batının vekilleriyle savaşmak yeterli olabilir.
Türkiye asla ve de kat'a batının karşısına yalnız ve tek başına çıkmamalı, pragmatik olmalı, cepheyi daraltmalı, safları sıkı tutmalı.
Bu nedenle onun kılı var, bunu sapı var, öbürünü çöpü var müşkülpesentliğine kapılmadan tamamıyla menfaat penceresinden bakarak yeni ittifaklar kurmalı.

Esasen günümüzde bu söylediğim aşamalı olarak ve yavaş yavaş olmaktadır.
Ancak, ülkemizin ikircik yaşamaya, bocalamaya fırsatı yoktur.
Siyasi kararlar net ve kesin olmak zorundadır.
At pazarlığı yapar gibi sürdürülen politik müzakereler bize güçlü müttefikler kazandırmayacaktır.

Örneğin, İncirliğin NATO kapsamında kalmakla beraber, Amerikan ordusunun NATO kapsamı dışındaki işler için kullanımına kapatılması çok zorlanmadan atılabilecek bir adımdır.
Türkiye batı paktından kopma rotasındaki kararları alırken eş zamanlı olarak da alternatiflerini yaratacak adımları atmalıdır.
Çünkü zaten bir iki yıl içerisinde bu kendiliğinden olacak bir iştir.
Unutmayın ki, batı bu günlerde her gün bu anlamı taşıyan ekonomik ve siyasi kararları zaten almaktadır.

Oraj POYRAZ ( 0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA      


ADANA'DA DÜŞEN ABD'YE AİT İHA İÇİN İNCELEME BAŞLATILDI

18 Ağustos 2017

ABD Hava Kuvvetleri 39. Hava Kanat Komutanlığı konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, İHA'nın İncirlik Üssü'nden havalandıktan sonra düştüğü ve kazanın nedenini belirlemek için çalışmaların başlatıldığı bildirildi. İHA'nın mühimmat yüklü anti tank savar olduğu öğrenildi.

Adana'nın Ceyhan ilçesinde tarlaya düşen ABD Hava Kuvvetlerine ait insansız hava aracıyla (İHA) ilgili 39. Hava Kanat Komutanlığı tarafından açıklama yapıldı.

Üssün resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, dün gece saat 22.15 sıralarında ABD Hava Kuvvetleri'ne ait MQ-1 Predator insansız hava aracının İncirlik'teki üsten kalkışı sırasında düştüğü belirtildi. Açıklamada, kaza sonucu, sivil veya asker kimsenin yaralanmadığı ifade edilirken, ABD ve Türk askeri yetkililerinin kaza alanında incelemelerde bulunduğu ve İHA'nın düşme sebebinin araştırıldığı belirtildi.

39. Hava Kanat Komutanı Albay David Eaglin, şu an için önceliğin sivillerin güvenliği, düşen aracın kaldırılması ve emniyeti olduğunu belirtti. Açıklamada Eaglin'in "Personelimiz bu tür olaylara gereken müdaheleyi yapmak icin sürekli eğitim görmektedir ve bu olayın hiçbir sorunla karşılaşmadan çözümü için Türk yetkililerle çok yakın çalışmaktayız." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca kaza nedeniyle herhangi bir zarara uğrayanların 39. Hava Kanat Komutanlığı Adli Subaylığıyla iletişime geçebileceği bildirildi.

http://www.hurriyet.com.tr/adanada-dusen-abdye-ait-iha-icin-inceleme-baslatildi-40554180

 
a45UyF587661-170818160944 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2017/08/18  17:35 2  65  alelma@yahoogroups.com


 
--

RUYA
. . . . . .
Annemi olmus gordum ruyamda.
Aglayarak uyanisim
Hatirlatti bana, bir bayram sabahi
Gokyuzune kacirdigim balonuma bakip
Aglayisimi.

Orhan Veli KANIK

Tanim: Resulullah (sav) ve Hz.Ebu Bekr (ra) zamaninda bir avuc hurma ve un mukabilinde birkac gun boyu devam eden mut a nikahi yapardik.
Bu hal, Hz.Omer (ra) in Amr Ibnu Hureys hadisesi vesilesiyle mut ayi yasaklamasina kadar devam etti.

Muslim, Nikah 16, (1405)
Hadis No : 5635

Hasan Sarac : Spinoza: Otoriteye boyun egmeyen filozof

Monar$ik yonetimin en buyuk sirri, insanlari denetim altinda tutmasi gereken korkuyu dinin aldatici adiyla ortmek ve boylece onlarin kurtulus icin savasircasina esaret icin de savasmalarini ve yalnizca tek bir insan boburlenebilsin diye canlarini feda etmeyi utanc verici degil, en serefli bir basari olarak gormelerini saglamaktir.

On besinci yuzyil sonlarinda Cizvit papazlarinin Ispanyol ve Portekiz krallarindan aldiklari gucle kurduklari engizisyon mahkemeleri, oralarda yasayan Yahudi cemaatine yasam hakki tanimayinca, Sefarad adi verilen bu Yahudilerin buyuk cogunlugu Osmanli topraklarina, bir kismi da Italya ya siginmisti. Kucuk bir azinlik da yasamini simdiki Hollanda topraklarinda devam ettirmeye karar vermisti. Bu siginmacilar bir sure sonra ortama ayak uydurmuslar, kendi sinagoglarini Amsterdam da kurmuslardi.

Oncu gocmenlerden biri de basarili bir tuccar olan Miguel Spinoza dir. 24 Kasim 1632 gunu Miguel ve ikinci karisi Ana Debora nin bir ogullari dunyaya gelir. Adini Baruch koyarlar. Daha kucuk yaslarda keskin zekasi ile dikkat ceken Baruch, alti yasina geldiginde annesini kaybeder. Genc yasta Amsterdam daki sinagogun hahamlarindan Tevrat ve teoloji dersleri almaya baslayan Baruch, kisa surede bu egitimi yetersiz bulmaya baslayacaktir. Akli ve sagduyuyu laik felsefede ve bilimde aramaya karar veren genc adam, entelektuel gelisimini guclendirmek amaciyla yirmi yasinda Latince ogrenmeye baslar.

Her yoksula yardim eli uzatmak, bireylerin erisim ve gucunun cok otesindedir. Yoksullarin bakimi tumuyle toplumun uzerine dusen bir gorevdir.

Katolik bir seruvenci ve cok yonlu bir biliminsani olan Franz van der Ende, genc Spinoza ya Latince disinda matematik, geometri gibi pozitif bilim alanlarinda da yol gostermektedir. Ispanyolca, Ibranice, Portekizce, Hollandaca ve Fransizcayi rahatca konusabilen Spinoza, artik Latince diline de hakim olmaya baslamis, bu dilde yayinlanan eserleri okuyarak yeni ufuklara yelken acmistir. Tarih ve siyaset biliminin kurucusu sayilan Floransali Niccolo Makyavelli ile Fransiz matematikci, biliminsani ve filozof Rene Descartes in dusuncelerinden etkilenen Spinoza, Yahudi dininin geleneksel ogretilerine karsi cikmaya baslar. Ilerde cok basarili bir haham olmasi hayal edilen genc adamin gittikce farkli tavirlar sergilemesi, onu yetistiren hahamlari rahatsiz etmektedir. Onceleri sert bicimde uyarilan Spinoza, dusuncelerini savunmaya devam edince Yahudi tarihinin en agir aforozuna tabi tutulacaktir. 24 yasindan itibaren tum Yahudi dostlarindan ve aile fertlerinden koparilan ve gorusme yasagi getirilen Spinoza inzivaya cekilir. Bu da yetmeyecek, hahamlarin talebi uzerine Amsterdam Belediyesi nin karariyla yasadigi sehri de terk etmek zorunda kalacaktir.

Nefret, karsilik gordukce artar, oysa sevgiyle yok edilebilir. Sevginin tamamen yenilgiye ugrattigi nefret, sevginin icine girer ve boylece sevgi, oncesinde nefretin var olmadigi sevgiden daha da buyuk olur.

Bu gelismelerden sonra Baruch adini Benedict e ceviren gonlu yarali dusunur, yasamini surdurebilmek icin bir yandan teleskop ve mikroskoplarda kullanilan mercekleri yontma isi yaparken bir yandan da sigindigi kasabalarda okumaya, dusunmeye ve yazmaya devam etmektedir. 1670 yilinda simdiki Lahey e tasinan Spinoza, geri kalan omrunu orada, mutevazi kosullarda ve cogu zaman tek basina gecirecektir.

Mercek yapiminda uzmanlasan Spinoza nin yakin cevresi kendisinden optik alaninda onemli buluslar yapmasini beklerken, o vaktini karma$ik felsefi konularda derinlesmeye vakfeder. Degerini bilen ve yardimci olmak isteyen az sayida dostunun maddi desteklerini reddeden, ona teklif edilen hocalik onerilerini geri ceviren Spinoza icin gercekligi ogreten bir hoca olarak, kendi tavsiyelerini ozel hayatinda da uygulayabilen, bu ornek davranislariyla her turlu ovguyu hak eden bir birey tanimlamasi yapilmistir.

Gurur, insanin kendisini bir sey sanmasindan kaynaklanan hazdir.

Ozgurluk kavramini insanlarin nereden kaynaklandiklarini bilemedikleri istek ve arzularinin, istahlarinin farkina varmasi olarak tanimlayan genc filozof, yazdiklarini cogunlukla kendine saklamis, yasadigi donemde yalnizca Tractacus Teologico - Politicus - Mantiksal Siyasi Tez ve Principles of Descartes Philosophy Geometrically Demonstrated - Descartes Felsefesinin Geometrik Bicimde Aciklanmasi adli kisa denemeleri Latince yayinlanmistir.

Spinoza, olan biten her seyin bir geregi olduguna inanirdi. Bu yonuyle Kierkegaard, Nietzsche, Marcuse, Sartre gibi son donem varoluscularina ilham verdigi soylenebilir. Spinoza ya gore insanlar neden, nasil davrandiklarini anlama ozgurlugune sahiptirler. Unlu dusunure gore ozgurluk aslinda olan bitene hayir demek degil, neden oyle oldugunu anlamak ve kabullenmektir, gercekte insanlar ozgur olduklarina inanir ama gozleri acik uyuduklarinin farkina varmazlar.

Bir seyi istediginiz kadar ince dilimleyin daima iki yuzu olacaktir.

Aydinlanma caginin ilk isaret fisegini atesleyen Spinoza nin basyapiti, olumunden sonra yayinlanan Ethica: Geometrik Yontemlerle Kanitlanmis ve Bes Bolume Ayrilmis Ahlak adli Latince kaleme alinmis eserdir. Yazarin, milattan once ucuncu yuzyilda yasamis matematikci Oklid in geometrik calismalarini andiran semalarla aciklanan teoremlerini anlamakta, bu konuda donanimli okurlar bile zorluk cekmistir. Bu devasa calismanin birinci bolumunde Spinoza nin terimleri, ardindan varsayimlari siralanir.

Simdinin gecmisten farkli olmasini istiyorsaniz gecmisi inceleyin.

Iyi ve kotu yu birbirlerine karsit degil tamamlayici goren, duygularin ise gerceklerin yeterince anlasilamamasindan kaynaklandigini one suren Spinoza nin Ethica adli carpici eseri pek cok filozof icin esin kaynagi olmustur.

Tanimlari, aciklamalari, sonuclari ve notlarla orulu icerigiyle bu calisma, bir felsefe metninden ote bir anlam tasir. Ethica yi; Tanri, insan, zihin, beden, akil, duygular ve ozgurluk gibi derin kavramlara, matematiksel bir dusunce yontemi ve mantik kurallari cercevesinde yanit arayan ozgun bir eser olarak tanimlamak mumkundur.

Bati felsefesinin en ozgun ve radikal dusunurlerinden olan Spinoza, hayatta kalabilmek icin surdurdugu mercek yontma mesleginin trajik bir sonucu olarak, 21 Subat 1677 gunu kuvars tozu hastaligi nedeniyle Lahey deki mutevazi evinde sessizce yasama veda eder.

Bu buyuk filozofu bir baska buyuk filozof olan Friedrich Hegel, su carpici cumlelerle degerlendirir:

Ya bir Spinozacisinizdir ya da kesinlikle bir filozof degilsinizdir.

Hasan Sarac
http://www.edebiyathaber.net/baruch-spinoza-otoriteye-boyun-egmeyen-filozof-hasan-sarac/


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder