1 Ağustos 2017 Salı

AHMET TAKAN: İDLİB'DEN İNİYORLAR DENİZE!..



AHMET TAKAN: İDLİB'DEN İNİYORLAR DENİZE!..

​İdlib... Hatay-Reyhanlı ile sınır komşusu. Ve, alev alev yanan Amanos dağlarımız. Yangın daha da büyüyerek tüm Türkiye'yi sarar mı?..

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile komutanların Suriye sınırında sık sık yaptığı denetlemeler hayati önem taşıyor. İdlib üzerine odakladığımız objektifimizin çerçevesini biraz daha genişletelim:

Çapulcubaşı Barzani'nin ilan ettiği sözde Kürdistan referandumuna neredeyse 2 ay kaldı. Suriye'de çatışmalar devam ederken, PKK/YPG hakimiyet kurduğu bölgelerde Kuzey Irak'la eş zamanlı yerel belediye ve bölgesel meclis seçimlerine hazırlanıyor.

ABD'nin yeni IŞİD'i Heyet'ül Tahrir Şam, İdlib'de kontrolü büyük ölçüde ele geçirdi. HTŞ (El Nusra) ile sınır komşusu olduk. Sözde müttefikimiz ABD'nin Türkiye aleyhtarı kışkırtma ve tahrikleri tam gaz gidiyor. Bölgedeki kaynaklarımıza dönelim. Neler anlatıyorlar?..

"Bizim tarafımızdan sınıra yakın bölgelerde polis ve zabıta gücü oluşturulmaya çalışılıyor. Sınırımıza duvar örülmeye devam ediliyor.

Katar'ın doğal gazı Suriye topraklarından geçip Akdeniz'e ulaşacaksa Rusya da buradan bir çıkar elde edecekse buna müsaade eder. Yoksa etmez. ABD'nin ve İsrail'in izlediği Kürt devleti politikası da Rusların bu tutumuna bağlı biraz. Bu Kürt koridorunu istemeyen ülkelerden biri Rusya. Kürtleri destekliyor ama, Akdeniz'e koridor boyunca uzanan bir Kürt devletine Türkiye gibi Rusya'da karşı. O çıkarları için karşı. O, Esad'ın kontrolünde olsun istiyor. Fırat'ın bu tarafında bir Kürt yapılanmasına müsaade etmememiz gerekiyor.

Barzani'nin yapacağı referanduma 54-55 gün kaldı. Türkiye'den ses seda yok. Burada önemli olan Musul. Musul'un geleceği ile ilgili verilecek karar... Musul, Kürtlere ait değil. Musul, aslında bir bölgenin adı, şehrin adı değil... Kerkük de Musul'a bağlı, Erbil de Musul'a bağlı. Tarih boyunca böyle oldu. Bağımsız bir Kürdistan'ın orada olması bölgedeki savaşın bitmesi anlamına gelmez. İki Kürt devleti savaşacak. PKK oradan yer isteyecek, onlar vermeyecek, orada çatışmalar olacak. Sözde Kürdistan'ın bitişiğinde Musul'un köylerinde Haşdi Şabi var. Bunlar Şii kökenliler. Burada mezhepsel kavga başlayacak. 'Ben burada devlet ilan ettim' demek çok bilinmeyenli bir denklem. İran bırakmaz, Haşdi Şabi, İran. Biz İran ile karşı karşıya gelmeyiz. Sorun Suriye. Her şey Suriye matematiğine bağlı."

Evet!... Suriye matematiği, İdlib'deki son gelişmeler ile iyice karıştı. Bölgeyi yakından gözlem altında tutan kaynaklar, "taraflar arasında yer değiştiren çeşitli silahlı grupların katılımları ya da ayrılmaları ile güç dengesi de sürekli değişiyor" diyor. ABD'nin hedefi net. İdlib'i 2'nci Rakka yapmak. İdlib'de yuvalanan örgütlerin çokluğuna bakıldığında çatışmaların çok kanlı geçeceğini tahmin etmek de güç değil. ABD'nin İdlib operasyonunu da PKK/YPG ile birlikte olacak. İdlib'e yerleşildikten sonra?.. Suriye'de bir sözde Kürt Devleti ya da Federasyonu'nun kurulması, PYD kontrolündeki Afrin ve Cezire sözde kantonlarının coğrafi anlamda genişlemesi ve bu yeni oluşumun, Akdeniz'e ulaşması.. Nasıl bir zemin hazırlandı net değil mi?.. İdlib'de son bir haftada cihatçı gruplar arasında kışkırtılan ve şiddetlendirilen çatışmalar... Bu çatışmaların sonunda IŞİD'in diğer versiyonu HTŞ'nin kentin ve bölgenin kontrolünü tek başına ele geçirmesi, Ahrar- üş Şam'ın bölgeden çekilmesi... ABD/YPG'nin İdlib'e müdahalesi için her şey hazır!..

İdlib'in yeni Rakka olarak ABD-YPG müdahalesine malzeme yapılmasıyla, PKK/YPG etkinliğinin genişletilerek, Kürt yapılanmasının denizle buluşturulması planının yeni bir aşamasına geçildi. Kırmızı çizgilerimize ne oldu?..

Sürekli yalpalayan iktidarın tutarsız ve dengesiz dış politikaları yüzünden üzerimize yönelen tehlike ve tehditler bununla sınırlı mı?.. PKK/YPG'den sonra El Kaide bağlantılı El Nusra ile sınır komşusu olduk. Bölgedeki askeri ve istihbarat kaynaklar, "bu terör örgütünün ülkemize sızması, sınırlarımızın içinde saldırılar, eylemler, intihar saldırıları gerçekleştirmesi" olasılığına karşı kırmızı alarma geçmiş durumda.

Almanya ile kriz... Katar krizi... Güney sınırlarımızda Suriye ve Irak'taki çatışma tablosu..Son aşamasına gelinen sözde Kürt devletleri... Kıbrıs'taki son gelişmeler.. ABD ile süregelen PKK/YPG anlaşmazlığı... Bölgede ve dünyada dostsuz, müttefiksiz bir Türkiye...

Yanan sadece Amanoslar mı?..

 
a45UyF587661-170801225728 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2017/08/02  07:31 2  65  alelma@yahoogroups.com


 

Babanin, cocugu icin biraktigi en iyi miras onu guzel edeble yetistirmesidir.

Hz.Ali

Kalbinde hardal tohumu kadar kibir bulunan cennete giremez.
Yine kalbinde hardal tohumu kadar iman olan da cehenneme giremez.

Buhari 81/51

EINSTEIN ve ATEIZM
Bir Cizvit rahibin bakis acisina gore, ben elbette her zaman bir ateisttim.
(...) Tekrar tekrar soyledim, bence kisisel Tanri anlayisi cocukcadir.
Bana bilinemezci diyebilirsiniz, ama en cok, gencliginde dinsel prangalarla beyni yikanmis olan ve bundan kurtulmanin icerdigi aci dolu eylemden kaynaklanan hevesle hareket eden profesyonel ateistin savasci ruhunu paylasmiyorum.
Ben doganin ve kendi varligimiza iliskin olarak zihinsel kavrayisimizin zayifligina karsilik gelen alcakgonullu bir tutum izlemeyi tercih ediyorum.

From the viewpoint of a Jesuit priest I am, of course, and have always been an atheist.
(....) I have repeatedly said that in my opinion the idea of a personal God is a childlike one.
You may call me an agnostic, but I do not share the crusading spirit of the professional atheist whose fervor is mostly due to a painful act of liberation from the fetters of religious indoctrination received in youth.
I prefer an attitude of humility corresponding to the weakness of our intellectual understanding of nature and of our own being

Albert Einstein, to Guy H.Raner Jr., September 28, 1949; from Michael R.Gilmore, Einstein s God: Just What Did Einstein Believe About God?, Skeptic, 1997, 5(2):64.
(Cizvit bir rahibin bakisiyla ateist, kendi gorusu degil.
Ve kendisine agnostik denilebilecegini belirtiyor)


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder