8 Ekim 2017 Pazar

HÜSEYİN ŞİMŞEK : HUKUKÇU RIDVAN KONAK İLE SOSYOLOG EMRAH ASLAN: ÜLKE KURTLAR VADİSİ PLATFORMUNA DÖNÜŞTÜ

 


HÜSEYİN ŞİMŞEK : HUKUKÇU RIDVAN KONAK İLE SOSYOLOG EMRAH ASLAN: ÜLKE KURTLAR VADİSİ PLATFORMUNA DÖNÜŞTÜ

08.10.2017

AKP ile büyüyen 'mafya liderleri' işkence görüntüleriyle gündemde. Bu görüntüler hakkında konuşan Hukukçu Konak, "Cezasızlık nedeniyle şiddete başvuruluyor" derken Sosyolog Aslan, "Ülke, dev bir Kurtlar Vadisi platformuna dönüştü" diyor

huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

Türkiye'de 15 yıllık AKP iktidarında toplumun geniş kesimleri mağduriyet yaşarken, 'mafya liderleri' eylemlerinden sorumlu tutulmuyor. Sedat Peker ve Alaattin Çakıcı gibi mafya liderlerinin talimatıyla olduğu iddia edilen mafya içi hesaplaşma gibi görünen fakat toplumun güvenliğini tehlikeye atan görüntüler, kamuoyunun gündemine yansıyor.

Daha önce AKP'ye destek adı altında düzenlediği mitinglerde, "Oluk oluk kan akacak" sözlerini sarf eden Peker'in 'mafya üyeleri' geçen haftalarda sosyal medyaya yükledikleri bir videoda, otomobilin arka koltuğunda oturan bir yurttaşa, "Reise nasıl küfür edersin" diyerek işkence etmişti. Bu görüntülerden günler sonra bir başka mafya lideri Alaattin Çakıcı'nın 'çalışanları' benzer görüntülerle gündeme geldi. Bu görüntülerde Çakıcı'nın sosyal medya hesaplarını kullandığı öne sürülen bir kişinin silah zoruyla önce etek giydiği, ardından kendisini vurduğu göze çarpmıştı.

Yaygınlaşmasının nedeni: Cezasızlık

Toplumda infiale neden olan bu görüntülerin yaygınlaşmasının nedeni, ceza hukukçusu Rıdvan Konak'a göre, cezasızlık. BirGün'e değerlendirmelerde bulunan Konak, bu gibi görüntülerin yaygınlaşmasının toplumdaki suç işleme oranını büyük oranda artıracağını ifade etti. Mafya liderlerinin ve üyelerinin kamuoyunun gündemine yansıyan görüntüler nedeniyle soruşturma altına dahi alınmadığına dikkati çeken Konak, "Mafya liderleri ceza almayınca, toplumun bir kısmı da bu tür 'cezalandırma' yöntemlerine başvurabilir. 'Ne de olsa yapanın yanına kar kalıyor' denilmesine yol açan bu durumu aşmanın tek yolu, hukuksal çerçevede 'ceza' vermektir" dedi.

'Kim olduğuna bakılmamalı'

İşkenceyi uygulayanın kim olduğuna bakılmaksızın etkin ve tarafsız bir soruşturmanın uygulanması gerektiğinin altını çizen Konak, "Cezasızlık nedeniyle artık eleştiri yüzünden bile şiddete başvuruluyor. İnsanların kendilerini güvende hissetmediği açık bir gerçektir. Bu tür olaylardan ceza çıkmadığını gören vatandaşların gidip polise şikayette bulunması da mümkün değil çünkü korkuyorlar. Şikâyet yüzünden de işkenceye maruz kalacaklarını düşünenler bile var" şeklinde konuştu.

Siyasi arka planı var

Sosyolog Emrah Aslan ise bu tür görüntülerin yaygınlık kazanmasının özellikle çocuklar üzerinde ağır etkilerinin olacağını söyledi. Türkiye'nin mafya hesaplaşmaları ve cezasızlık nedeniyle dev bir Kurtlar Vadisi platformuna dönüştürüldüğünü dile getiren Aslan, işkence görüntülerinin siyasi altyapısının bulunduğunu söyledi. Peker gibi mafya liderlerinin iktidarla kurduğu 'dostluk' sonrasında "Nasıl olsa ceza almayız" düşüncesi ile hareket ettiğine dikkati çeken sosyolog Aslan, "Suç işleyip sosyal medya üzerinden bu suçu teşhir etmekte bir sakınca görmemek, suçun bambaşka bir boyutudur. Bunu yapanlar ülkenin siyasi atmosferinden, sırtını yasladıkları ideolojiden güç almaktadır. 'Bakın biz bu suçu işliyoruz ve cezasız kalabiliyoruz' mesajını yayıyorlar" dedi.

'Suç, cezasızlık nedeniyle genişler'

Suçun insanlık tarihi kadar eski bir tarihe sahip olduğuna dikkati çeken Aslan, "Merkezi bir otoritenin olduğu her yerde suçun cezası vardır. Hatta Tanrı olgusunun yerleşmediği ilkel kabile yönetimlerinde bile suçun bir karşılığı vardır. Bu gibi toplumlar dahil her toplumda 'suç' cezasızlık nedeniyle genişlemiştir" diye konuştu.

Toplumda güvensizliğe neden oluyor

İşkenceyi yapıp yayınlayanların kendinden olmayana psikolojik ve fiziki baskı yaptığını, kendisi gibi düşünmeyenlerin sesini kısmaya çalıştığını söyleyen Aslan, şöyle devam etti: "İnsanlara, 'fazla sesiniz çıkmasın, biz buradayız, istediğimiz zaman istediğimiz kişiye işkence yapabiliriz' diyorlar. Bu suçlar toplumda güvensizliğe neden olmaktadır. İnsanlar, 'Madem hukuk bu noktada yetersiz, kendi güvenliğimi kendim sağlamalıyım' düşüncesine doğru hızla gidiyor. Zaten toplumun dinamik yapısı da buna çok uygun. Kutuplaşan insanlar, enerjilerini kanalize edebilecek herhangi bir şey arıyor. Bütün bunlar bireysel silahlanmaya, çetevari örgütlenmelerin artmasına ve yargıya olan güvenin sona ermesine neden olacaktır."

https://www.birgun.net/haber-detay/hukukcu-ridvan-konak-ile-sosyolog-emrah-aslan-ulke-kurtlar-vadisi-platformuna-donustu-183297.html

 
a45UyF587661-171008192258 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2017/10/08  20:08 1  39  3-ekim-dernegi@googlegroups.com


 

Politikacilar her yerde aynidir.

Nehirin dahi olmadigi yere kopru kurma vaadinde bulunurlar.

Nikita Kruscev

Arabi sevmek iman alameti, bugz ise munafiklik alametidir.

Hakim, Beyheki, Dare Kutni

CANAKKALE REKLAMINDAKI DUAYA DUA ILE KARSILIK VERELIM...............

Imam-ul meskuk!...

Kendi cocuguna curuk raporu alip, askerlik yan gelip yatma yeridir diyenleri bizlere unutturma ALLAHIM
Barzaniyi kucaklayip Rahmetli Denktasa git ulkende konus diye kovanlari bizlere unutturma ALLAHIM
Sehide kelle, Ocalan canisine sayin diyenleri, PKK lilari haburda gulle karsilayanlari bizlere unutturma ALLAHIM
Zinayi serbest birakan, Domuzu kasaplik et yapanlarin Dinimizi kullanmasina Firsat verme ALLAHIM

Teror orgutune Yol haritasi cizdirenleri, Milliyetciligi ayaklar altina alanlari, Teroriste terorist diyemeyenleri yonetici yapma ALLAHIM
Tabelalardan TC yi kaldiranlara, Polisimize tokat atan Fahiselere goz yumanlara Firsat verme ALLAHIM
Madencinin dogasinda olum vardir diyep, Sirketlere arka cikanlara goz actirma ALLAHIM
Bakara makara diye dinimizle dalga gecen bakanlardan verme ALLAHIM

Milyar dolarlik saraylar yaptirip, Milyon dolarlik ucaklara binip Kaynak nerede diyenleri helak et ALLAHIM
Ordumuzu bitirip, Kozmik odamizi servis edenlerden sonra da aldandim diyenlerden sen bizi koru ALLAHIM
Hukuksuz, adaletsiz mahkemelerden sen bizi koru ALLAHIM
Milletin parasi ile sefa surenlere, Onursuzlara, Hirsizlara firsat verme ALLAHIM

TURKLUGU bitirmeye calisanlari helak et ALLAHIM

Amin

---
Bu kadar cok ve yurekten gelen hakli duayi duymuyorsa veya aldirmiyorsa eger, oylesi Allahin sadece bir hayal urunu olduguna hukmetmek, (dualar yardimiyla) ondan medet ummak yerine, islerimizi kendi aklimiza, irademize havale etmek daha dogru ve mantikli olmaz mi?!..

28 Nisan 2015
Kemal Rastgeldi


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder