DENİZ ARSLAN : SAKIN HASTA OLMAYIN DOKTOR SİZİ ÖLDÜREBİLİR!
'Komşu benim bir iğnem var be. Sevabına çaksana' diye komşu ebe hemşire doktora iğne yaptıranlarda ölüm riski 50 binde bir ile 75 binde bir arasında değişiyor. O iğneyi yapan ebe hemşire sağlık memuru da 'İğne yapıp öldürdü' diye gazetelere manşet oluyor elinde avucunda ne kadar birikimi varsa avukata tazminata veriyor.
Ota boka MR ya da Tamografi ( Halk arasındaki kullanım şekli bu) isteyenler aman dikkat! Tomografi ya da MR için yapılan iğnenin on binde bir kişiyi öldürme olasılığı var.
'Ya benim çocuğun bademciklerini aldırmak istiyoruz. Çok ateşleniyor' diye şikâyet edenler; Bademcik ameliyatından ölme riski 1000 de bir ile 170 binde bir arasında değişiyor.
Sigara ve abur cubur sevenler; Kalp ameliyatlarında ölüm oranı biraz daha yüksek. Bu ameliyata girenlerin yüzde 1 ile yüzde 6 çıkamayabilir.
'Ne rejim yapacam ya çok kilo alırsam gider ameliyat olurum' diyerek Mide küçültme kelepçe ya da balon ameliyatlarına girenlerin 1'i bir daha yakınlarını göremiyor.
Karaciğerimize iyi bakmamız lazım. Çünkü ola ki iflas ederse yenisini taktırmak isteyenlerin yüzde 10'nu hatta yüzde 20 si mortingen ştrase oluyor. Yani ölüm yoluna çıkıyor.
Bütün bunları niye yazdım? Evvela siz kendinize sağlığınıza vücudunuza iyi bakın. SAKIN HASTA OLMAYIN!
Çünkü hasta olup bize geldiğinizde biz sizi öldürebiliriz. Bugün gazetenin birinde atılan başlıktan yola çıkarak böyle yazdım. 'İnternetten bulduğu Doktor onu öldürdü' diyor gazeteci bir arkadaş.
Sanırsın doktorun canı sıkıldı eline zehirli ilaçla dolu şırıngayı neşteri narkozu aldı yoldan masum masum geçen birini yakaladı sapladı kesti biçti.
Lan vitaminsiz lan anemik lan mental fonksiyonsuz adam insanların kafasını bulandırmaya ne hakkın var?
'Doktor öldürdü' diyor! Doktor kiralık katil mi?
Doktor öldürmez! Ama bir şeyler yapıp iyileştirmeye çalışırken hasta bazı sebeplerden ölebilir. Mesela iğne yaparken şok gelişebilir bademcik ameliyatında kan durmayabilir mide küçültürken dikiş tutmayabilir damar patlayabilir vs vs…
Tıpta biz buna 'Komplikasyon' diyoruz.
Komplikasyon; tıbbi bir girişim sırasında öngörülemeyen öngörülse bile önlenemeyen durum istenmeyen sonuçtur.
Bir iğnenin birinde allerji yapacağını biliyor olsak da bunun yapılması zorunlu durumlarda o riski alıp yapıyoruz.
Her ameliyatın büyük küçük de olsa ölüm riski olduğunu biliyoruz. Ama o ameliyat olmazsa hasta iyileşemeyecek ise o olasılığı da bilerek ve hastaya anlatarak riski alıp ameliyat ediyoruz.
Riski kim alıyor? Sağlık personeli ve hasta birlikte.
Peki sağlık personeli bu riski niye alıyor? Yani ne yapsın? Kendisine gelen hasta insanı tedavi ile ameliyat ile iyileştirmeye çalışmasın mı? 'İyileştirsin ama bana da bir şey olmasın' diyorsanız Doktoru hâşâ başka bir şey ile karıştırıyorsunuz.
Peki doktorlar gerizekalı mı daha risksiz bir iş yok mu? Bende aynı fikirdeyim. O yüzden 'Büyüyünce ne olcan?' diye sorduğumda 'Doktor olcam insanları iyileştircem' diyen çocuklara üzülerek bakıyorum.
Deniz Arslan
-- a45UyF587661 Tarih bir milletin kanini varligini hicbir zaman inkar edemez. Gazi Mustafa Kemal ATATURK
-------------------------------------------------
ONLY AT VFEmail! - Use our Metadata Mitigator™ to keep your email out of the NSA's hands!
$24.95 ONETIME Lifetime accounts with Privacy Features!
No Bandwidth Quotas! 15GB disk space!
Commercial and Bulk Mail Options!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder