22 Mart 2011 Salı

Politik - Avrupa Parlamentosuna rüşvet bulaştı

 

Avrupa Parlamentosuna rüşvet bulaştı

3 AP Milletvekili canlı yayında rüşvet aldı. Avrupa Parlamentosu’nun (AP) üç üst düzey milletvekili, İngiliz Sunday Times gazetesinin, kendisini lobici olarak tanıtan muhabirinin rüşvet teklifi tuzağına düşerek büyük bir skandala imza attı

Avrupa şaşkın: 3 AP Milletvekili canlı yayında rüşvet aldı

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) üç üst düzey milletvekili, İngiliz Sunday Times gazetesinin, kendisini lobici olarak tanıtan muhabirinin rüşvet teklifi tuzağına düşerek büyük bir skandala imza attı.

Gizli ödemeler karşılığında İngiltere ve Avrupa’daki milyonlarca tüketicinin korunma hakkına zarar verecek yasaların AP’ye sunulmasını kabul eden üç milletvekilinden ikisi, skandalın ortaya çıkmasının ardından kendilerini savundu.

Slovenya’nın eski Dışişleri Bakanı ve AP Sosyalistler grubu üyesi Zoran Thaler ise "gayrımeşru bir şey yapmadığını" savundu. Avusturya’nın eski İçişleri Bakanı ve Hıristiyan Demokrat AP üyesi Ernst Strasser ile bir dönem Romanya’da başbakan yardımcılığı ve dışişleri bakanlığı yapan Sosyalist Adrian Severin, bir oyuna getirilmek istediklerini düşündüklerini belirtti.

Üç milletvekili, kendilerine ödeme yapılacağı konusunda anlaşmaya vardıktan sonra, lobicilerin hazırladığı yasaları AP’ye sundu. Söz konusu yasa tasarılarından ikisi, lobicilerin elinden çıkmış haliyle şu an parlamentonun resmi belgeleri arasında yer alıyor. Tasarıların, yasalaşması için sadece birkaç siyasi prosedürden geçmesi gerekiyor.

SORUŞTURMA BAŞLATILACAK

Sunday Times, AP milletvekillerinin para karşılığında tüm hizmetleri vermeyi kabul edeceklerine yönelik söylentiler üzerine soruşturma başlattı. Gazetenin hazırladığı yasa tasarıları, İzlanda’daki bankaların çökmesi gibi olayların ardından banka müşterilerinin mevduatlarını korumaya yönelik oluşturulan talimatların hafifletilmesi üzerine kuruldu.

AP, 53 yıllık tarihindeki en büyük skandallardan birini yaşarken, parlamentonun Başkan Yardımcısı ve şeffaflıktan sorumlu ismi Diana Wallis, elde ettikleri bulgular gereği soruşturma başlatılacağını belirtti.

NASIL TUZAĞA DÜŞTÜLER

Sunday Times muhabirleri, lobici gibi davranarak milletvekilleriyle temasa geçti. Muhabirler, parlamento içinde hizmet verecek danışma kurulları için milletvekillerinin desteğini talep etti.

Thaler, Strasses ve Severin, sahte lobi şirketiyle çalışmayı ve kendilerine iletilen yasa tasarılarını parlamentoya sunmayı 100 bin euro karşılığında kabul etti.

Kendilerini lobici olarak tanıtan gazeteciler, milletvekilleriyle barlarda, restoranlarda ve AP’nin Brüksel ile Strazburg’daki binalarında yapılan görüşmeleri gizlice kaydetti. Sorumluluk alanları arasında Türkiye’de bulunan 56 yaşındaki Severin, muhabirlere attığı mailde, “talep edilen yasaların zamanında parlamentoya sunulduğu” belirtti ve “danışmanlık hizmetleri” altında 12 bin euroluk fatura gönderdi.

Slovenya’nın eski dışişleri bakanı Thaler ise sahte lobicilerin talebi üzerine bir yasanın içeriğini hafifletti. Thaler, kendisine gönderileceğini düşündüğü paranın, gizli tutulması için Londra’daki bir şirket üzerinden transfer edilmesini istedi.

Avusturya’nın eski içişleri bakanı Strasser ise muhabirlerin kendisinden talep ettiği yasa tasarılarını komitedeki iki önemli isme sunduğunu söyledi. Strasser, meslektaşlarıyla görüştükten sonra, muhabirlerin tamamen kurgu ürünü müşterisi için anlaşma sağladığını iletti.

Strasser, verdiği hizmet karşılığında Mart ayında başlamak üzere 25 bin euroluk ödemeler alacağını zannediyordu. Avusturyalı eski bakan, finansal çıkarlarını parlamentoya açıklamayacağını çünkü paranın Viyana’daki şirketi üzerinden transfer edileceğini belirtti.

Avam Kamarası’nın raporuna göre, yetki gücü her yıl artan AP, İngiltere’deki yeni yasaların yüzde 20’sinden sorumlu. Bazı kurumların tahminlerine göre ise bu oranın yüzde 50.

http://www.tourexpi.com/tr-intl/news.html~nid=39651
↑ ↑ ↑



--  -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ Hata yaptığınızda şu üç şeyi uygula; kabul et, ders al, tekrarlama.   PAUL BRYANT  oO-------------------------------------------------------------------Oo  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder