11 Mart 2011 Cuma

Türkmen, Yörük Kimdir?


Türkmen, Yörük Kimdir?

 

Erhan AFYONCU / Sorularla Osmanlı İmparatorluğu / Osmanlı İmparatorluğu’nda Türkmen Aşiretleri

 


Türkmen ismi, Müslüman olan Oğuzlara verilen bir isimdi

Zamanla bütün Oğuzlar’ın ortak adı oldu. Ancak daha sonra Türkmen kelimesi konar-göçer hayat tarzını ifade etmek için kullanıldı. Türkmenler’e, XIV. yüzyıldan itibaren “Yörük” de denildi. Yörük kelimesi “yürümek” filinden türetilen bir kelimeydi ve aşiretlerin devamlı yürüyen, konar-göçer yapısını belirtmek için kullanılırdı.

Bir iddiaya göre Osmanlı yönetimi, Anadolu’daki en büyük rakipleri olan Karamanlılar’ın Türkmen olarak ortaya çıkması yüzünden, kendi topraklarında kalan aşiretleri “Yörük” diye niteleyerek Karaman Beyliği ile ortak bir payda da buluşmasını engellemek istemişlerdi.

Kızılırmak yayının batısında kalan bölgelerde konar-göçerlik edenlere Yörük bu çizginin doğusunda kalanlara ise Türkmen denilmiştir. Diğer bir iddiya göre Anadolu’ya ilk gelen konar-göçer Türkler, Yörük ikinci göç dalgasıyla gelenler ise Türkmen olarak nitelendirilmişlerdir.

Bugün bazı araştırmalarda Yörük ve Türkmenler’in ayrı ayrı ve farklı birer etnik grup gibi gösterilmesi yanlış ve kasıtlıdır. Yörük ve Türkmenler, göçebe hayatı yaşayan Türklerdir.

 

 
merakediyorum notu: Şema, iletiye sığdırmak için küçük boyutludur.
Bilgisayarınıza kaydedip detaylı inceleyebilirsiniz. 

 
 

 

Makedonya'da

Yörük Festivali

Makedonya Yörük Türkleri Derneği'nce ikincisi düzenlenen "Yörük Festivali", Radoviş kentinin Topolnitca köyü yaylasında yapıldı.

Renkli görüntülere sahne olan ve büyük ilgi toplayan festivale Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, ....... Milletvekilleri de katıldı. Batı Trakya ve Bulgaristan’dan gelen davetliler ile bölgede yaşayan Yörük Türklerinin yer aldığı festivalde bir konuşma yapan Yazıcıoğlu, Balkanlarda yaşayan Türklerin geçmişte çok sıkıntılar yaşadıklarını ancak bu sıkıntıların şimdi aşıldığını ve geleceğe daha bir umutla bakıldığını söyledi. Köyün yeni camisinin de açılışını yapan Yazıcıoğlu, festival sırasında Yörük çocuklarını kucağına alarak sevdi. 24.08.2008


Hazırlayanlar :  merakediyorum grubu üyeleri 
merakediyorum@googlegroups.com
Kaynak : Erhan AFYONCU /Sorularla Osmanlı İmparatorluğu kitabından, Osmanlı İmparatorluğu’nda Türkmen Aşiretleri bölümünden kısa alıntı. Resim ve başlıklar yazıya eklenmiştir.
--

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder