27 Aralık 2011 Salı

POLITIK - Sahi sizde Yaşar Kemal'den bu konuda bir çift söz duydunuz mu?

YAŞAR KEMAL BU ÖDÜLÜ NİÇİN ALDI


Tümüyle politik bir oylamada ulus olarak toptan soykırımcı ilan edildiğimiz kesinleşmekle kalmadı "Bu iş valla soykırım değildi!" dememizin yanında, "Suçsuzum hakim bey!" demek de suç sayıldı!

Yalnızca Fransa değil 22 AB ülkesi bizi karşısına aldı! Bu karar bütün AB mahkemeleri için geçerlidir.

Şirazeden çıkmış basınımız "Deli Sarko!" gibi aptalca başlıklarla "seçim yatırımı" gibi örtülerle sulandırmaya çalışsa da buz gibi gerçek, emperyalizmin toplarını Libya ve Suriye'den sonra bize çevirmeye başladığıdır. Suriye ve İran'ın "düzleştirilmesi" o ülkelerle sınırlı kalmayacak; bizi de düzleştirecekler!

Fransa'daki oylama, yalnızca "Bouvet Zırhlısı"nın toplarını tabyalarımıza çevirmesi değildir, Quen Elizabeth, Irresistible vs'de toplarını çevirdi!

Türkiye de yavaş yavaş Dünya kamuoyunın zihninde Libyalaşmaya, Suriyeleşmeye, İranlaşmaya başladı!

Bu acı tabloya, diline kavuşup 80 yıl gibi kısa bir sürede dev adımlarla ilerleyerek büyük yazarlar ve yapıtlar yaratmış Türk edebiyatına sonsuz saygı duyan bir yazar olarak, Yaşar Kemal'in "Grand Officier" yani "büyük komutan" nişanını bir Fransız Generali'nin elinden aynı günlerde aldığı gerçeğini de ekleyince acım bin kat arttı.

Ekonomide ve siyasette adımız "taşeron ülke" ama edebiyatımızın önemli yazarları edebiyatımıza bunu dedirtmemeliydiler.

Bu ödülün Fransa Meclisindeki oylamadan önce yapılmış olmasının anlamı açık değil mi?Duyarlı olacak sol kamuoyunu Yaşar Kemal'le soğutmak!

*

Yaşar Kemal 60'lı, 70'li yıllarda Türk der, Türkmen der de başka bir şey yazmazdı! 1990'dan sonra modaya uyarak etnisiteyi keşfetti! Karıncaya, tuzlu olduğu için yanına bile yaklaşsa eriyeceği deniz suyu içiren kitaplar yazdı.

Nobel alacağım diye İsveç'de Nobel verilen şatoya yakın bir sokakta ev tutup konuşlandı; Orhan Pamuk tarafından sollandı!

Bu durumu, yalpalamaları, ilkesizlikleri aydınların genel karakteriyle açıklayıp anlayışla karşılayabiliriz.

*

Ancak, Afganistan işgalinde ve son Libya işgalinde başrolü oynamış eli kanlı Fransız Genelkurmay Başkanı "Grand Şansölye" Orgeneral Jean-Louis Georgelin'in kanlı ellerinden bu ödülü alıp "Barış!", "Kardeşlik!" lafları etmesini kaldıracak kadar da saftorik değiliz!

Törendeki şu isimlere bakınız: Mehmet Barlas, Derya Sazak, Hasan Cemal, Mehmet Ali Birand, Oral Çalışlar, İsmet Berkan!

Hepsi Anıtkabir'i bile askerlerin korumasını istemeyecek kadar "askeri vesayet!"e karşı mücadelenin neferleri! Fransız generalinin karşısında ise hazırola geçmişler alkış tutuyorlar.

Ertuğrul Özkök'ün yazdığına göre törende Yaşar Kemal "Ulan Ertuğrul!" diye "saydır"mış.

"Ulan!..." Yaşar Kemal, elinden ödül aldığın bu ödülün sahibi yarın Çukurova'ya füzelerini yağdıracak.

Anavarza'da uçup duran o soylu kartala, bin bir çiçekten bal alan altın rengi arılara, bir türkü gibi akan derelere; edebiyatımızın onuruna, her şart altında seni seven okurlara bu yapılır mı!

"Ulan!..." Bir çuval incir berbat oldu!

Ahmet Yıldız
Odatv.com

 

--   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   Bir insan basarisizliklari icin baskalarini sucluyorsa,basarilarinin serefini de baskalarina vermesi iyi bir fikirdir.  Howard w. Newton   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   Kurmus oldugum guruba uye olun Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir guruptur.  Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz.  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder