24 Mayıs 2012 Perşembe

Fwd: IRA-Modeli, ETA-Modeli, LTTE-Modeli (Sri Lanka Modeli)

Evet, modeller de aslında böyle.
Dünya güllük gülistanlık değil.
İyi niyet her sorunu çözmüyor.
Yüzyılların sorunları on yıllarda çözülmüyor.

-------- Original Message --------
Subject: [buyukturkeli] IRA-Modeli, ETA-Modeli, LTTE-Modeli (Sri Lanka Modeli)
From: Kür Sad <kuersad99@yahoo.de>


 
Baslangic:

Kuzey Irlanda (IRA-Modeli):

Kuzey Irlanda (inglizce: Northern Ireland) irlanda adasinda bir ülkedir. Bu ülke Birlesik Büyük Britanya`ya ait`dir. Komsu ülkeleri sunlardir: Güneyde irlanda (ayni adada) ve doguda diger adada Birlesik Büyük Britanya`dir. Resmi dil: inglizce, irlanda dili, ulster iskoc dili. Baskent Belfast`dir. Devlet bicimi: Monarsi-parlamenter sisteme dayali ve devlet baskani ikinci Kral Elisabeth.  Yüzey: 13.843 km2, nüfusu: 1.710.300 (son sayim 2004`de oldu).  Resmi din: hiristiyanliktir, ama bunuda bilmekte yarar vardir. Kuzey Irlanda`da genel olarak üc mezhep mevcuttur, protestanlar, katolikler ve IRA mensup olan anglikanlar. Irland adasi dogudan irlanda denizle, batidan ve güneyden atlantik denizle cevriligidir.

Ispanya (ETA-Modeli):

Ispanya (inglizce: Spain) ve devlet bicimi: Devlet olan ispanya, parlamenter mirasmonarsi yöneltiliyor. Resmi dil: ispanca ve resmi yerel diller:  baskca, katalanca, galisci ve aranesce. Baskent Madrid`dir. Yüzey: 504.645 km2 ve nüfusu: 47.190.493 (son sayim 2011`de oldu). Resmi din: roma-katolik`dir. Komsu ülkeler:  portekiz ve Fransa`dir. Avrupa`nin en güney-bati ülkesidir ve kuzey afrikada (yarim adasi vardir). Akdenizle ve atlantikle cevriligidir.

Sri Lanka (LTTE-Modeli):

Sri Lanka (inglizce: Sri Lanka) resmi adi : Demokrat Sosyalist Cumhuriyet Sri Lanka. Sri Lanka hindistan okyanus`da bir ada ülkesidir.  Nüfusu: 20,6 milyondur.  Resmi dil: sinhalca ve tamilce. Baskent: Colombo`dur. Nüfusun büyük cogunlugu theravada-Budizme (resmi dinde diyebiliriz), digerler hinduzm (tamiller), islama (moorlar, arap kökenliler) ve hiristiyanliga mensubdur. Komsu ülkeler:  hindistan`dir.

Asil konu:

Kuzey Irlanda (IRA-Modeli):

Kuzey Irlanda`da herkes zannetti gibi mezhep kavgasi degilde, aslinda kimlik ve güc kavgasi vardi. 1969 – 1998 kadar IRA silahla mücadele ediyordu. Bir taraftan IRA (irlanda milliyetciler, Irlanda Cumhuriyeti kurmak istiyorlar) ve diger taraftan inglizler ve iskoclar (kuzey irlanda, britanya`ya bagli bir il kalmasini istiyorlar). 30 ve 31 Temmuz 2007`de  (sözde barisa anlastilar) birtanya askeri (38 yil sonra) kuzey irlandayi polislere terk ettiler. Maalesef sözde ateskes ve barsi uzun sürmedi, 7-8 Mart 2009`da iki britanya askeri suikast sonucu öldürdüler. Bu olaydan iki gün sonra, gene bir polisi suikast sonucu öldürdüler. 2 Nisan 2011`de Omagh sehirde, bombali saldiri sonucu 25 yasinda bir polisi katlettiler. 21 ve 22 Haziran 2011`de ve Belfast`da 700 gencler arasinda adeta bir meydan savasi sergilediler ve bir sürü insanlar yaralandi (silahlar, molotof kokteyiler, taslar, sopalar, donanma fisekler,…vs hersey kullandilar).

Ispanya (ETA-Modeli):

Ispanya`da (kuzey irlanda gibi) ayni durumda diyebiliriz. ETA ve ispanya gecmis yillarda kimlik ve güc kavgasi sergilediler. Ateskes ilandan hemen sonra ispanya ve fransa devletler adeta ETA mensub insanlari yakaladilar. 21 Mayis 2008 `de Francisco Javier Lopez Pena (kod adi: Thierry) ETA`nin asker ve siyasi sorumlusunu ve diger ele baslarini  yakaladilar. 17 Kasim 2008`de onun yerini alan Txeroki ve bir örgüt üyesini yakaladilar. 3 hafta sonra 8 Aralik 2008 onun yerine gecen Aitzol Iriondo (kod adi: Gurbita) yakaladilar. Sonunda`da 18 Nisan 2009`da Gurbita yerini alan Jurdan Martitegi yakaladilar. Bir yil icinde 4 kere ele baslarini yakalandiklarindan dolayi, ETA-örgütü gücsüzlesti. Sadece bunu sebep olarak görmeyelim. Buna yansira ETA`nin siyasi sivil uzantilari Batasuna partisi yasaklandi, diger bask partiler (EHAK ve ANV) yerel secimlerde basarligi olmadilar ve yerel meclise giremediler. 2009`un baslarinda müzakereye hazir olan Josu Ternera örgütün basina gecti, ama ispanya hükümeti, ETA`la diyaloga girmeyecekler ilan ettiler. Sebebide 2006 ETA ateskes ilani fesh ettiler diye. Hemen sonra, gene bombali saldirilara gectiler, ama ispanya hükümeti buna karsi taviz vermediler. 5 Eylül 2010 ETA tekrar ateskes ilan ettiler ve 10 Ocak 2011 süresiz ateskes ilan ettiler. Sonunda 20 Ekim 2011`de ETA tamamen silahlarini biraktilarini ilan ettiler.
 
Sri Lanka (LTTE-Modeli):

Sri Lanka devleti, ispanya ve ingiltere aksine, tam baska bir yol izlediler. 16 Mayis 2009`da basbakan olan Mahinda Rajapaksa, terör örgütü LTTE (tamillerin örgütü) yendiklerini ve askeri operasyon bittini ilan etti. 18 Mayis 2009`da LTTE ele baslarini Velupillai Prabhakaran ve diger yönetim üst baslarini kacarken etkisiz hale getirdiler (yani öldüler). LTTE websitesi bu ilandan hemen sonra, ateskes ilan ettiler ve sivil halklari fazla zarar vermek istemiyorlarmis.
 
Sonuc:

Bu üc modelleri simdi size tanittim. Ispanya ve ingiltere baris saglamak istediler ve terör örgütlerle bir masaya oturmaya calistilar. Ama genede bir fayda etmedi. Kuzey irlanda`da her an gene terör olaylari patlak verir. Ispanya önce onlarla bir masaya oturmaya calisti, sonunda bu hareket fayda etmedini gördüler ve ilk firsat ta bütün baslarini (fransay`la ortaklasa) yakaladilar. Sri Lanka tam bir radikal cözüme gittiler ve en basarli onlara oldular. Ilk bakista evet diyebiliriz, ama sunuda unutmayalim Sri Lanka bir adadir ve okyanusla cevirligidir, terör ele baslari ve adamlari kacacak yerleri yoktu ve sonunda kaybettiler. Bizim devlet büyüklerimiz (bana göre) yapacak is sudur. BDP`yi, pkk`nin sivil uzantisinda koparmak ve bdp`yi yalnizlistirmak lazim. Öbür taraftan asagi irktan olan kürdleri diger partilerle bölüsüp ve bdp`nin secmenlerini ellerinden almak ve meclise girmeleri önlemek. Diger taraftan pkk`la silahla mücadele devam etmek ve diger ülkelerle terör örgütüne karsi isbirlige zorlamaktir. Sözün kisacasi Devlet büyüklerimiz (Basbakanimiz, Cumhurbaskanimiz ve TSK) dogru yöntemi uyguyorlar.
 
Kür Sad



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder