30 Temmuz 2017 Pazar

GAMZE BAL : STOKLAR BİTİNCEYE KADAR ZEHİR TÜKETMEYE DEVAM

 


GAMZE BAL : STOKLAR BİTİNCEYE KADAR ZEHİR TÜKETMEYE DEVAM

Klorpirifos zehiri içeren bitki koruma ürünü kullanımını 80 bin tona çıkaran Türkiye'nin ihraç ettiği gıda ürünleri iade edilirken; iç piyasada satılarak sofralara taşınıyor.

29 Temmuz 2017 Cumartesi, 20:02

En korunaklı üretimin gerçekleştiği gıda ürünleri olarak belirtilen ihracat ürünlerinin zehirli madde kalıntıları sebebiyle Türkiye'ye iade edilmesi, dikkatleri iç piyasada tüketilen gıdalara çekti. Geçen yıllarda çiçek tripsi ve domates güvesi gibi zararlılar nedeniyle geri gönderilen gıda ürünleri, bu yıl en çok klorpirifos zehri nedeniyle iade ediliyor. Buna göre Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne (AB) ihraç ettiği gıda ürünlerinde 2013 ve 2014'te klorpirifos kalıntısı bulunmazken; 2017'de bu oran üst seviyelere çıktı. Zehrin AB'de 2015'in Ocak ayında yasaklanmasının ardından Türkiye'de de 31 Mayıs 2016'ya kadar piyasadan toplanıp, satışının yasaklanmasına karar verilmişti. Zehrin imalatı ve ithalatı durdu ancak, mevcut stoklar bitinceye kadar kullanılmaya devam ediliyor. Bu, iç piyasada tüketilen domates, biber, patlıcan, elma, armut, şeftali ve üzüm aracılığıyla zehrin yurttaşın sofrasına taşınması demek.

'İmha edilmeli'

'Tarımsal ürünlerin üretiminde böcekleri öldürmek için kullanılan pestisit' olarak nitelendirilen klorpirifos zehrinin, stoklarda en az yıl sonuna kadar bitmeyeceğinin uyarısını yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, "Bu ürünlerin imha edilmesi gerekir. İç piyasada satışa sunulması sunulması anne karnındaki bebeği bile zehirler"dedi.

Satış sürüyor

7'sini ihraç eden Türkiye'de en fazla domates, biber ve asma yaprağında klorpirifos aktif maddesi görülüyor. Zehrin bayi satışlarına, toplatılma kararı olmasına rağmen devam ediliyor. Bu da, iç piyasada tüketilen gıda ürünlerinin zehir içermesi tartışmasını beraberinde getiriyor.

İhracatı düşürüyor

2016'da 18 milyon 694 bin ton meyve; 28 milyon 629 bin ton yas sebze üretimi gerçekleştiren Türkiye, bitki koruma ürün kullanımını artırdı; bu sayı ilaç firmalarının ithalatı da göz önüne alındığında 80 bin tona çıktı. Avrupa, Rusya ve Ortadoğu'ya yapılan ihracatın son 2-3 yılda ciddi derecede düştüğünü ifade eden Güngör, kullanılan tarımsal ilaçların da bu düşüşte etkili olduğunu söylüyor. Buna göre, ilaç kalıntısı ve klorpirifos içeren bitki koruma ürün kullanımını , en çok ihracatın yapıldığı AB ülkelerinde hızlı alarm sistemiyle farkedilip iade ediliyor.

Denetim eksik

Klorpirifos içeren bitki koruma ürünlerinin Türkiye'de kullanımının devam etmesinin, fiyatının ucuz ve kullanım alanının geniş olması sebebiyle insan, canlı ve çevre sağlığını olumsuz etkilemeye devam edeceğini belirten Güngör, kalıntı sorunlarının yaşanacağını dile getirdi. Türkiye'de en çok kullanılan ilaçların Glifosat ve klorpirifos aktif maddesi olduğunu anlatan Güngör, "Ülkemizde bu ilaçların kullanımını denetleyecek mekanizmalar eksik. Bu sebeple böyle sorunlar yaşanıyor" dedi.

Sağlığı bozan 'pazar '

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, her yıl 3 milyon kişi zirai ilaç zehirlenmesine maruz kalıyor. Her yıl en az 20 bin tarım işçisi de zirai ilaç uygulaması sebebiyle ölüyor. Bu ilaçların kullanımının tüketicilerde yarattığı hastalık ve ölüm vakalarının sayısal olarak tespitinin mümkün olmadığını belirten Özden Güngör, gıdalardaki kalıntıların vücutta biriktiğini söyledi.

Satış tutarı 600 milyon Avro

Zirai ilaçların yüzde 30'u Akdeniz Bölgesi, yüzde 17'si İç Anadolu Bölgesi, yüzde 19'u Marmara Bölgesi, yüzde 18'i Ege Bölgesi ve yüzde 12'si Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde kullanılıyor. Türkiye'de tüketilen pestisitin yıllık satış tutarı ise 600 milyon Avro'yu geçiyor.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/792137/Stoklar_bitinceye_kadar_zehir_tuketmeye_devam.html#

 
a45UyF587661-170730164836 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2017/07/30  20:27 2  65  alelma@yahoogroups.com


 
--

Amor est vitae essentia
Ask hayatin ozudur.
(Robert B. Mackay)

Latince Atasozleri

Isra Suresi nin 82.ayeti de Said-i Nursi ye gore; Risale-i Nur a isaret ediyormus.
Ayetin Turkce anlami:
-Biz Kuran i imanlara rahmet ve sifa olsun diye indiririz
Said-i Nursi ye gore; Risale-i Nur da, Kuran in semasindan indigi icin bu ayette Risale-i Nur da anlatilmaktadir
O zaman ayetin anlami su oluyor:
....Biz Kur an-i Kerim i ve O nun semasindan gelen Risale-i Nur u, inananlara rahmet ve sifa olarak indirdik
Yunus , Ra d , Hicr , Suara , Kasas ve Lokman surelerinin baslarinda bulunan -Iste bunlar, kitabin ayetleridirler! anlamindaki ayetler de Risale-i Nur a isaret ediyormus...
Said-i Nursi ye gore; Bu yuzyilda Risale-i Nur denilen, 33 adet soz, 33 adet mektup, 31 adet Lem alar; bu zamanda kitab-i mubindeki ayetlerin ayetleridirler
Yine Said-i Nursi ye gore ayetteki: Iste bunlar sozuyle, Risale-i Nur un parcalari anlatilmak isteniyor
O zaman ayetin anlami su oluyor:
-Iste bunlar, yani Risale-i Nur un parcalari olan: 33 adet soz, 33 adet mektup ve 31 adet Lem alar; Allah in kitabinin ayetleridirler!

Derleyen: Osman Turkoguz
INANCLARA VE AKLA AYKIRI BIR YAKLASIM, NURCULUK.

Din gercek sefaletin ifadesi, gercek sefalete karsi protesto, ezilen yaratiklarin ic gecirmesi, kalpsiz bir dunyanin duygusu, ruhsuz kosullarin ruhu...
Insanlarin afyonudur.

Karl Marx


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder