30 Temmuz 2017 Pazar

ÇİĞDEM TOKER : ‘TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?’ TOKER : ‘TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?’

 


ÇİĞDEM TOKER : 'TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?'

30 Temmuz 2017 Pazar



İçimizi şaşkınlık, öfke, bulantı karışımı duygularla dolduran haber, Gülseven Özkan imzasıyla Hürriyet'teydi dün.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ensar Vakfı ile "çeşitli eğitim, seminer ve sosyal etkinlikler düzenlenmesine dair" beş yıllık işbirliği protokolü imzalamıştı.

- Hani, 2010-2015 yılları arasında Karaman şubesindeki görevli öğretmen M.B'nin, toplam 45 çocuğa istismarıyla 508 yıl hapis cezasına çarptırıldığı Ensar.

- Hani, 2008'de Çorum şubesindeki öğretmen Z.İ'nin iki kız öğrenciye tecavüz suçlamasıyla Kasım 2016'da 12 yıl 6 ay hapis cezası alarak tutuklandığı Ensar.

- Hani, Rize Şubesi eski başkanı M.N.G'nin küçük yaştaki iki erkek çocuğa cinsel istismar suçlamasıyla 24 yıl 7 ay hapis cezası aldığı Ensar.

Evet, MEB, bu Ensar ile yaptığı protokole göre, "vakıfla ortaklaşa belirlenen kulüplerin ortaöğretim kurumlarında kurulmasına" imkân tanıyacak.

Eylül gelip okullar açıldığında Ensar Vakfı, sizin de çocuğunuzun okulunda faaliyet göstermeye başlayabilecek demek bu.

Hiç lafı dolandırmayacağım: Şu gayet somut, şu içimizi parça parça eden vakalar ışığında Ensar'ın okullara girip eğitim verme ihtimali, çocuklarımız açısından korkmamız gereken bir durumdur.

Gazeteci olarak da diyorum ki:

Bu iş, müftülere nikâh izni planından bağımsız değil.

TBMM'ye giden hükümet tasarısında küçük kız çocuklarını, para uğruna evlatlarının kuma olarak harcanmasına izin veren ailelerin, doğacak bebekleri "yasallaştırılması"nın altyapısı da var çünkü. (Tasarıda "Doğum bildirimi; veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması halinde çocuğun büyükana, büyükbaba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından yapılacak.")

Hepsi bir stratejinin parçaları.

Evrim ve laiklik müfredattan çıkıyor, cihat giriyor. Selefilik övülüyor.

Müftülere evlendirme yetkisi veriliyor.

Kulüp kurma marifetiyle Ensar'a ortaokul ve liselere girme yetkisi veriliyor.

Bunların hepsi on günde oluyor.

Cumhuriyet 11 yıl önce uyarmıştı:

"Tehlikenin farkında mısınız?"

Hangi adalet?

Kuşku yok, tahliyelerin tek tek, bireysel dünyalar açısından bir karşılığı, anlamı var. Günışığına, deniz kokusuna, yeşile, gülüşlere dostlara yakın olunacağı için.

Ama işte bu kadar.

Yoksa mahkeme kararının adalet ile "zerre-i miskal" ilgisi yok.

Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Ahmet Şık Silivri'ye geri döndü.

Niyeymiş? Deliller toplanmamış.

Karatma şüphesi varmış.

Yurtdışından gözaltına alınacağını bilerek ve önceden duyurarak dönen Akın Atalay'ın, kendisinin hakkında da karar olduğunu öğrenince yazıişleri masasından kalkıp Emniyet'e giden Kadri Gürsel'in, Murat Sabuncu'nun Ahmet Şık'ın yani.

Lütfen "hangi delilleri" diye sormayın.

Mahkeme dört Cumhuriyetçinin henüz toplanmamış delilleri karartacağını düşünüyor.

Adalet olmadığı gibi inandırıcılık gibi bir kaygı da yok, niye olsun. Dert inandırıcılık olsa, FETÖ üyeliğinden yargılanan sanığın savcı, Fethullah Gülen'in gerisinde bol miktarda el pençe divan fotoğrafları bulunan, 17 Aralık'tan sonra "Ak Parti gider pak parti gelir" dediği program kaydı Beyaz TV arşivinde bulunan sağ kol Hüseyin Gülerce'nin tanık olduğu, tarihe "parkeci-pideci" diye geçecek bu iddianameyi geri çevirirdi.

***

Hoş geldiniz, sevinç ile;

Bülent Utku, Güray Öz, Turhan Günay, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Önder Çelik.

Terim'in tazminatındaki 'hakkımız'

Kısa, kısacık bir süre de olsa kamuoyu gerçekten istifa ettiğini sandı.

Ne zaman ki Türkiye Futbol Federasyonu'ndan (TFF) alacağı tazminat ortaya çıktı. O vakit Fatih Terim'in gidiş biçiminin istifa değil, gönderilme olduğu anlaşıldı.

Ödenecek tazminatın tutarı (3.5 milyon Avro) tartışmayı büyüttü.

Bugünün kuruyla 14.5 milyon TL demek olan bu tazminat, hemen TBMM gündemine taşındı. Sosyal medyada da yoğun tartışıldı.

Dört kişilik ailenin açlık sınırı 1529 TL'yken, bu parayı helal etmediklerini yazanlar az değildi.

Hal böyle olunca merak ettim.

Yani Terim'in tazminatında biz sıradan ölümlülerin dolaylı da olsa payı var mıdır, varsa nedir diye merak ettim.

TFF'nin 1 Haziran 2016 /31 Mayıs 2017 dönemi Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetim Raporu'na baktım. Federasyon'un bu dönemde, yani bir yıllık geliri 472 milyon 616 bin 663 TL'ymiş.

(Dolara çevrilirse 135 milyon dolar, Avro üzerinden 107.4 milyon Avro yapıyor.) TFF gelirlerine kaynak dağılımına baktığımızda en büyük kalem 125.6 milyon TL ile TV radyo naklen yayın ve reklam gelirlerinde. (Bu da Digitürk olarak bildiğimiz Krea İçerik şirketiyle yapılan sözleşmeye dayalı.)

İkinci sırada 61.7 milyon TL ile sponsorluk gelirleri. Üç ve dördü ise küçük tutar farkıyla altyapı fonu gelirleri ile spor toto ve spor loto gelirleri paylaşıyor. 40.8 milyon TL altyapı fonu, 40.1 milyon TL de spor toto ve loto gelirlerinden.

Dolayısıyla, Terim'e ödenecek (ya da ödenen) 14.5 milyon TL tazminat ile ilgili bir kamusal yorum yapılacaksa, TFF'nin bir yıllık gelirindeki payının 40.1 milyon TL'si üzerinden yapılmalı.

'Ana akım' başka akıyor

Bu yazı, hâlâ ana akım tabiri kullanarak, mazideki "ana akım" kuruluşlarını kastettiğini düşünen arkadaşlar, dostlar için.

Cumhuriyet davasını ilk sayfadan duyurmayan gazeteleri, tahliyeleri canlı olarak vermeyen TV kanallarını eleştirirken "ana akım" demiyorlar mı, hayret etmemek zor.

Zor olsa da kabul etmemiz lazım.

Ana akım kavramı Türkiye'de anlam ve içerik kaymasına uğrayalı çok oluyor.

Hedef gösteren, itibar suikastı yapan, kasten yalan haber hazırlayan, ortaya çıkınca kılı kıpırdamayan, kaybedeceği çok şey olan ve bunların hepsi de dünya nimetlerine dair olan dinci görünümlü gazete ve TV'ler, bugünün ana akımıdır.

Vaktiyle "ana akım" diye bildiğinizbildiğimiz gazete ve TV'lerin birçoğu da, Erdem Ongun'un babası, tutukluluğuna devam kararı verilen değerli Kadri Gürsel'in tabiriyle "ana akım enkazıdır."

Beklentiniz olmazsa, hayal kırıklığına uğramazsınız.

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/792268/_Tehlikenin_farkinda_misiniz__.html#

 
a45UyF587661-170730164523 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2017/07/30  20:27 2  65  alelma@yahoogroups.com


 

Ad multos annos !
Nice yillara!

Latince Atasozleri

Resulullah sav buyurdular ki:
Eti bicakla kesmeyin.
Cunku bu, yabancilarin isidir.
Siz dislerinizle kemirerek yiyin.
Cunku bu, sihhat ve afiyet icin daha iyidir.

Ebu Davud, Et ime 21, 3778
Rivayet eden: Aise

Bana Adini Sor

11 Mart 2015

Gectigimiz gunlerde, bu tanitim yazisini yazmak icin 13 Mart ta vizyona girecek Bana Adini Sor un on gosterimindeydim. Biz unluler pek cok seyi halktan once gorme imkanina sahip oluyoruz ve bu harika bir duygu. Tabi unlu olmanin dezavantajlari da var. Yolda rahat rahat yuruyememe, gece kulubu cikisinda $ikistirilma, magazin basininin devamli takibinde olma gibi... Ama bunlar hic basima gelmedi nedense. Birileri benim unlu oldugumu bu insanlara soylemeli.

Bana Adini Sor bir ask hikayesi gibi basliyor. Yetistirme yurdundan iki yakin arkadas, Yasemin ve Hakan, yillarca hic ayrilmadan 30 lu yaslara yaklasmislar. Iliskileri dostluk gibi gorunse de, Yasemin Hakan i obur turlu de sevmektedir. Bir de hayatlarina Merve isimli biri girer. Ve ask ucgeni start alir.

Rahat rahat yayilmis cay ve kurabiyeler esliginde filmi seyrederken (biz unlulerin boyle bir ayricaligi var) Hakan in hal ve hareketleri yuzunden sinirlerim bozuldu. Yasemin (Ozge Borak) kendisini sevmesine ragmen Hakan bunu fark etmiyor. Ona adeta bir baci gozuyle bakiyor. Dikkat buyurun, baci gozuyle baktigi kisi Ozge Borak. Okuyucularimizin daha iyi anlamasi icin buyuk harflerle yazayim: OZGE BORAK. Hala bir seyler netlesmediyse google > search > Ozge Borak.

Bir insanin Ozge Borak a baci gozuyle bakabilmesi icin onun gercekten bacisi olmasi gerekir. Obur turlusu esyanin tabiatina aykiridir. Ama Hakan, tabiat kanunlariyla alay edercesine, skolastik bir zihin yapisiyla, Yasemin e sevgili gozuyle bakmiyor. Uc gunluk bes gunluk hadise degil, neredeyse 20 yil boyunca anlamamis Yasemin in kendisini sevdigini!

Hakan sen iyi misin? Iyi misin sen Hakan? Nasil hayatlar yasiyorsunuz siz ya? Bir kiz benden hoslanacak ve ben bunu fark etmeyecegim oyle mi? Ben boyle bir durumda en ufak ipucuna bile devasa anlamlar yuklerim. Otobuste akbilini uzattigim kiz bana gulumsese bundan mana cikaririm, dogacak cocuklarimiza isim dusunurum, arkadaslara hatunun teki pis yazdi bana derim. Nasil insanlarsiniz Hakan, anlamiyorum sizi Hakan, bu hoyratligi cozemiyorum Hakan.

Yaninda Ozge Borak varken bir de bu Hakan in hayatina Merve (Basak Parlak) giriyor. Kurban oldugum Allah verdikce veriyor. Kiza tam araba carpacakken Hakan kiza sarilarak kurtariyor, sonra firsat bu firsat deyip sarildikca sariliyor, Hakan amacini asiyor, Hakan hoyratlasiyor, Hakan capkinligin kitabini yaziyor. Vay arkadas. Biz ayni durumda kizi sarilarak kurtarsak yuru git pis herif, birak araba carpsin bana, dokunma sen der. Ama Hakan da seytan tuyu var.

Pek cok Turk gencinin bir sevgili bulamadan yillar gecirmesi iste bu Hakan lar yuzunden. Normalde evrende bir denge var. Dunyada ortalama her bir erkege bir kadin dusuyor. Ben niye yalnizim, benim hakkim nerede diye sizlaniyorsaniz, sizi Hakan la tanistirayim. Bravo Hakan, al Yasemin i de sen al, Merve yi de sen al, buyur Nebahat da senin olsun, genc adamsin Buse ve Ilknur da yaninda dursun. Biz kimiz ki? Kimiz ki biz?

Iste bu ask ucgenini, yer yer gulerek yer yer duygulanarak, cogunda Hakan a ofke dolu bakislarla izlerken filmin yarisindan sonra isler bambaska bir hal aliyor. Hikaye sadece bir ask hikayesi degilmis, tuhaf seyler oluyor. Vay arkadas neler donmus diyorsun, ama surprizini kacirmamak icin soyleyemem.

Son sozum Merve ye. Hakan seni arabanin onunden cekip kurtardiginda uzun uzun sarildiniz, sonra sana yemege cikmayi teklif etti ve kabul ettin. Yarin obur gun ayni durumda ayni hareketi ben yaparsam ve sen kabul etmezsen yakana yapisirim, samimiyetini sorgularim, rencide ederim. Haberin olsun.

http://beyinsizadam.net/turkiyede-bilim-neden-ilerlemiyor/
lukasaluka@gmail.com


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder