28 Temmuz 2017 Cuma

FİKRET AKFIRAT : ‘TÜRKİYE, NATO’DA KALMAYA DEVAM EDECEK Mİ?’


 


FİKRET AKFIRAT : 'TÜRKİYE, NATO'DA KALMAYA DEVAM EDECEK Mİ?'

28 Temmuz 2017Gündem

ABD'de önemli mahfillerde Türkiye'nin NATO'daki varlığı ile ilgili son 3 yıldır yoğun bir tartışma yapılıyor. Bazıları "Türkiye'yi NATO'dan kovma vakti" derken, bazıları bundan en fazla Rusya, Çin ve İran'ın kazançlı çıkacağını vurguluyor.

National Review… ABD'de 1955'ten bu yana yayınını sürdüren, etkili muhafazakâr (conservative) yayın organı. 15 günde bir yayınlanan dergide, daha önce devlet hizmetinde de çalışmış olan, "ulusal güvenlik/istihbarat analisti" ünvanlı Marc C. Johnson'un kaleme aldığı bir yazı, son 3 yıldır Atlantikçi mahfillerde yapılan yoğun Türkiye tartışmasının son örneği. "NATO ile Türkiye birbirinden uzaklaşırken, Rusya, Çin ve İran kazanıyor" başlıklı yazıda, bugünlerde Türkiye'nin NATO'dan çıkmasının, İttifak'ın tarihindeki en olası dönem olduğu vurgulanıyor.

TRUMP'IN POLİTİKALARI ÜZERİNDE ETKİLİ

Eisonhower'den Reagan'a ve George W. Bush'a, ABD'nin daha fazla askeri güç kullanımıyla dünya hegemonyasını sürdürmesini savunan başkanları destekleyen National Review, son seçimde Cumhuriyetçi kampta Trump'a karşı Ted Cruz'u desteklemişti. Makalenin yazarı Johnson da seçimler sırasında Trump'ı desteklemediğini ilan eden Cumhuriyetçi ulusal güvenlik eliti içindeki 123 kişiden biriydi. Ancak yazarın da içinde yer aldığı Amerikan sağındaki bu etkili odağın, Michael Flynn'ın tasfiyesinden sonra, Washington'un şimdiki siyasal hattı üzerinde önemli bir etkisi olduğu söylenebilir.

ALARM ZİLLERİ

Yazar, Erdoğan'ın NATO içinde "sıkıntı yaratan" bazı tutumlarının anlaşılabilir olduğunu belirtiyor. Fakat, ABD ve NATO için esas sorunun, Türkiye'nin Moskova ve Tahran'la Suriye'de yaptığı işbirliği olduğunu kaydediyor. Türkiye'nin Suriye'deki PKK kantonlarını engellemek için IŞİD'e karşı mücadeleyi kılıf olarak kullandığını savunan National Review yazarı, Türkiye'nin bölgede İran ve Moskova'yla saf tutmasını NATO için önemli bir tehdit olarak saptıyor. Türkiye'nin Katar krizi sırasında İran ile aynı safta yer aldığını kaydeden yazar, Rusya ile S 400 füze anlaşmasının, "Türkiye artık NATO içinde kalmaya devam edecek mi" sorusuna yol açtığını vurguluyor. Yazar, Rusya'nın yayın organı Sputnik'te bu anlaşmanın "tektonik değişim" ve "silah pazarında oyun değiştirici bir gelişme" olarak nitelendiğini hatırlatıyor. CIA analisti, Trump'ın göreve geldiğinden beri en önemli gündemlerinden biri olan, üye ülkelerin NATO'nun ortak savunma harcamalarına katkıyı artırması talebini, Türkiye'nin yerine getirmediğini de önemli bir ayrıntı olarak kaydediyor.

RUSYA, ÇİN VE İRAN İÇİN KAZANÇ

National Review'ın CIA analisti Johnson yazısını şöyle noktalıyor:

"Türkiye, herhangi bir şekilde NATO'dan çekilmesinin gerekliliğini hissettirirse, en büyük kayıpla kim karşılaşır? Söylemesi zor. Açıkçası, bu, Moskova, Pekin, Tahran ile ABD ve NATO'nun etkisine karşı mücadele eden diğer başkentler için büyük bir stratejik düşeş olarak görülebilir. Ve bu, ittifakın tarihinde herhangi bir noktada olduğundan daha makul görünen bir senaryo."

KIRILMA DÖNEMİ 2014

ABD'de bir süredir Türkiye'nin NATO'daki varlığı önemli bir soru olarak tartışılıyor. Bu tartışmalar sırasında dile getirilen görüşlerin en çarpıcılarından biri "Türkiye'yi NATO'dan kovma zamanı" başlıklı bir yazıydı. Yazıyı, ABD Hazine Bakanlığı İstihbarat ve Analiz Bürosu'nda bir süre karşı-terör analisti olarak çalışan Jonathan Schanzer, ABD'de yayımlanan Politico adlı dergide 9 Ekim 2014'te yazmıştı. Schanzer'in Hazine Bakanlığı'nda çalıştığı birim doğrudan CIA ile bağlantılı. "Türkiye artık güvenilir müttefik değil" diyen Schanzer şöyle yazmıştı:

"Suriye'deki kargaşa yalnızca rahatsız edici bir gerçeği ortaya çıkardı: Türkler artık güvenilir bir müttefik değildir. (…) Türkiye'nin politikaları Batı'dan uzaklaşmaya devam ediyor. Kobani krizi Türkiye'yi bir kez daha keskin bir yol ayrımına getirdi. ABD'nin ve diğer müttefiklerin tüm çabalarına karşın artık şurası çok açıktır: 'AKP yönetimindeki Türkiye kayıp bir vakadır'. NATO içinde bir müttefik olmadığı gibi, IŞİD'e karşı yürütülecek mücadelede de bir müttefik değildir."

15 TEMMUZ BİR NATO DARBESİDİR

ABD'de olduğu gibi NATO'nun rolü Türkiye'de de tartışılıyor. Özellikle 15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişimi, NATO tartışmasında safların berraklaşması için önemli bir kırılma anı oldu. Darbe girişiminde NATO karargâhlarında çalışan Türk subayların yarısından fazlasının yer aldığı ortaya çıktı. NATO'da görevli 462 Türk subayından aralarında generallerin de bulunduğu 237'si FETÖ'cü olduğu belirlendi. Bunlardan en az 200'geri dön' çağrısına uymadı.

Meşhur CIA'cı Henri Barkey de, Türkiye ile NATO arasında "sorun yaşandığını vurguladı ve bunun nedeni olarak, FETÖ'cü oldukları için Türk Ordusu'ndan subayların atılmasını gösterdi. 1 Şubat 2017'de ABD'de Bipartisan Policy Center'da "Suriye'de Türkiye ve Rusya ortak mı düşman mı?" başlıklı açıkoturumda konuşan Barkey, Türkiye ile NATO arasındaki asıl sorunun; 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 100'den fazla generalin Türk ordusundan atılması olduğunu kaydetmişti. Barkey şunları söylemişti:

"Atılan bu kişiler Amerika'ya yakın ve NATO'ya inanan komutanlardı. Ancak yerlerine gelenlerin daha milliyetçi bir tavır içerisinde olduklarını görüyoruz. Bu Türkiye ile NATO ilişkileri açısından tehlikeli bir durum".

Ordu'dan atılan FETÖ'cüler Türkiye'ye gelmedikleri gibi, bulundukları ülkelerde iltica için başvurdular. Daha ötesi NATO koruması altında ellerini kollarını sallayarak dolaşıp Türk Ordusu'na karşı yeni tertipler hazırlamakla meşguller.

15 Temmuz 12 Mart ve 12 Eylül gibi bir NATO darbesidir. Bu konuyla ilgili ayrıntılar önümüzdeki çok kısa bir süre içinde ortaya çıkacaktır.

Fikret Akfırat/Aydınlık

http://www.ilk-kursun.com/haber/328537/turkiye-natoda-kalmaya-devam-edecek-mi/

 
a45UyF587661-170728203105 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2017/07/28  21:16 2  65  alelma@yahoogroups.com


 
--

Insanlara atese dost oldugun gibi dost ol.

Zariyat-56 Ben cinleri de insanlari da ancak bana kulluk etsinler diye yarattim.

A raf-179 Andolsun ki, biz cinlerin ve insanlarin cogunu cehennem icin yarattik. Onlarin kalpleri vardir ama, anlamazlar. Gozleri vardir ama o gozlerle gormezler...

Evet Karabekir, Arapoglu nun yavelerini (uydurmalarini) Turk ogullarina ogretmek icin Kuran i Turkce ye tercume ettirecegim ve boylece de okutturacagim, ta ki budalalik edip de aldanmakta devam etmesinler

ATATURK, Kazim Karabekir, Pasalarin Kavgasi


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder