29 Temmuz 2017 Cumartesi

VÜCUT YENİLENMESİ GELECEKTE MÜMKÜN OLACAK MI?

 


VÜCUT YENİLENMESİ GELECEKTE MÜMKÜN OLACAK MI?

Omurgasız solucanın inanılmaz yeteneği bilim insanlarının yeni umudu oldu! İnsanlar ve meşe yağı solucanında pek çok gen ortak. Bilim insanları bir gün insanlardaki yenilenmeyi desteklemek ümidiyle kavun solucanı üzerinde araştırmalar yapıyorlar.

14:1829 Temmuz 2017

Vücut parçalarını yeniden canlandırma yeteneği, her zaman kendilerini iyileştirebilen ve kaybettikleri vücut parçalarını yeniden canlandırabilen Wolverine gibi karakterlerin yaratılmasına ve bilimsel araştırmalara ilham kaynağı olmuştur. Hayvan aleminde pek çok tür Eklembacaklılar (akrepler gibi) uzantılarını yeniden canlandırabiliyor. Solucan gibi vücudunun yalnızca birkaç bölümünü yeniden oluşturabilen canlılar da var. Deniz yosunu ve denizyıldızı gibi canılar bazı uzuvlarını kendi kendine kesip tekrar canlandırabilir. Ayrıca trampa ediciler ve yengeçler gibi Amfibiyenler, ayda bir kez bir ekstremite oluşturabilir ve bazı sürüngenler kuyruklarını yeniden canlandırabilirler.

WOLVERİNE GİBİ

İnsana en yakın omurgasız canlılardan biri olan küçük bir mercan resifinde yaşayan su solucanı, vücudunun kesilen, hatta sinir sistemini ve kafasını bile yeniden canlandırabilir. Bir kavun solucanını ortadan kesmek, on beş gün içinde iki tam, ayırt edilemez numuneye sahip olmanızı sağlar. Vücut yapıları insanlarla alışılmadık derecede benzerlik taşır. Araştırmacılar merak ettiği konu da bu. Acaba aynı özerlliklere insanlar da sahip olabilir mi?

GENLERİN AÇILIMINI YAPABİLİRSEK

Biyoloji profesörü Billie Swalla, yakın tarihli çalışmalarını anlatan Washington Üniversitesi (UW) basınında yaptığı bir yorumda, "İnsanların yeniden yaratma potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum, ancak bir şeylerin olmasına izin verilmiyor" dedi. Swalla, omurgasız hayvanlarda rejenerasyon çalışmasına odaklanan Shawn Luttrell'in yanı sıra Friday Harbor Laboratuarları'nın direktörü ve araştırma ekibinin bir parçası. "İnsanlarla aynı genlere sahip olduklarına inanıyoruz ve eğer bu genlerin nasıl açılacağını bulabilirsek yeniden oluşabiliriz." dedi.

Her ne kadar sadece hayali bir bilimkurgu yorumu gibi gelse de, bir çok araştırmacı bilim adamı, insan vücudunun yenilenmesinin mümkün olabileceğini düşünüyor. 'Cildi, bazı organların parçalarını ve bağlarını zaten yeniden ürettik; Gerekli genlerin birçoğuna sahibiz.' yorumları yaygın olarak yapılıyor.

Luttrell, "Bu hayvanlarla (solucanlar) binlerce gen paylaşıyoruz ve vücudumuzun yapısını yeniden oluşturmak için kullandıkları aynı genlerin hepsine değilse de birçoğuna sahibiz. Bu, kurtçukların yeniden üretmek için kullandığı mekanizmayı bulabilirsek, insanlarda merkezi sinir sistemi rejenerasyonu için bunun etkileri olabilir." dedi.

TERSİNE MÜHENDİSLİK

DNA'mızda yer alan her hücre insanın yol haritası olan bedenlerimizdir. Vücudu yeniden inşa etmek veya yenilemek için yeterli bilgi içerir. Bununla birlikte, planın bu kısmına erişim bazı evrimsel nedenden dolayı insanlar için erişilebilir değildir. Bunun olası bir nedeni, yenilenmenin insan gibi büyük, karmaşık bir organizmada çok fazla enerji almasıdır. Bir diğeri ise yüksek derecede gelişmiş bağışıklık sistemimizin, skar oluşumu gibi tepkilerle süreci durdurduğudur.

Washington Üniversitesi (UW) ekibi, acorn solucanlarında rejenerasyon başladığında hangi gen modellerinin etkileşime girdiğini araştırıyor. Yenileme, her solucan başladıktan sonra tam olarak aynı adımları izlediğinden, araştırmacılar "Ana Kontrol" geninin var olabileceğine inanıyorlar. Böyle bir gen süreci başlatan şey her ne ise, insanlardaki yenilenmeyi de tetikleyebilir.

Bilim insanları ayrıca hangi hücre türlerinin, rejenerasyonun yapı taşları olarak işlev gördüğünü belirlemeye çalışıyorlar. Kök hücreler net bir olasılık olarak görülse de rejenerasyon için yeniden kullanılabilecek başka hücre türleri de olabileceğini düşünüyorlar. Sonuç olarak bilim insanlarından oluşan bu ekip, insan da dahil olmak üzere diğer hayvanlarda süreci başlatmak için gen aktivasyonunu veya düzenlemesini kullanmayı umut ediyor.

Şu an için karşılaşılan zorluklar oldukça karmaşık; Ancak genetik olarak elverişli bir konumdayız ve soyumuz 100 yıla yakın bir sürede insanlığın rejenerasyonunu tıbbi gerçekliğimizin bir parçası olarak görebilir.

Kaynak: futurism.com

http://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/vucut-yenilenmesi-gelecekte-mumkun-olacak-mi-1951930/

 
a45UyF587661-170729155548 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2017/07/29  16:29 2  65  alelma@yahoogroups.com


 
--

Bir insan, belki kendi istegiyle kisisel ozgurlugunden vazgecmistir.
Fakat, bu yolda bir girisim koca bir ulusun yasamina ve kurtulusuna zarar verecekse, ulusun degerli ve serefli yasami bu yuzden sonecekse, o ulusun torunlari ve gelecek kusaklari bu yuzden yok olacaksa, boyle girisimler hicbir zaman kabul edilemez.

Mustafa Kemal ATATURK

Nur Suresi 11.Ayet:

(Peygamber in esine) bu agir iftirayi uyduranlar suphesiz sizin icinizden bir guruptur.
Bunu kendiniz icin bir kotuluk sanmayin, aksine o, sizin icin bir iyiliktir.
Onlardan her bir kisiye, gunah olarak ne islemisse (onun karsiligi ceza) vardir.
Onlardan (elebaslik yapip) bu gunahin buyuklugunu yuklenen kimse icin de cok buyuk bir azap vardir. *******

Kur an-i Kerim in bazi ayetlerine iliskin mazeretler:
1- Bu ayetler yanlis tercume edilmis!
2- Bu ayetler yanlis anlasilmaya musait yani herkes anlayamaz!
3- Bu ayetler zaman asimina ugradi yani bugun gecersiz!
4- Bu ayetler cag disi yani Islam da reform yapilmasi lazim!
5- Bu ayetlere iman etmek imkansiz ama yine de ben bir muslumanim!

Mazeretlerin Cevaplari:

1- Diyanet Vakfi Meali ni, konularinda uzman Ilahiyatci Heyet hazirladi. En cok itibar edilen meal. Heyetteki herkesin yanlis tercume yapmasi imkansiz. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
2- Kur an-i Kerim i herkesin anlayabilecegine dair ayetler var* ve zaten bu sebeple indirilmis . Tersi ise adaletsizlik olur cunku herkesin anlayamayacagi ve yanlis anlasilmaya musait bir kutsal kitap gondermek Allah a yakismaz. Bir sakinca da sudur; Muslumanlara siz Kur an i anlamazsiniz, sadece biz anlariz diyen ruhban sinifi olusur ki Islam da ruhbanlik haramdir. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
3- Kur an in, kiyamete kadar , cihansumul(evrensel) yani her zaman ve her yerde hukmunun gecerli olduguna inanmak farzdir. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
4- Allah 21. yuzyilin hayat sartlarini ve yasam bicimini ezelden beri bildigine gore Allah in bu durumu hesaba katmadigi ni iddia etmek Allah a karsi cok buyuk bir iftiradir. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
5- Bu ayetlere iman etmeyenin adi Musluman degil Kafir dir.** Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.

*Bakiniz: Nahl Suresi 89. Ayet, Enam Suresi 38. Ayet, Maide Suresi 15. Ayet, Hac Suresi 16. Ayet.
**Bakiniz: Bakara Suresi 85. Ayet ve Maide Suresi 44. Ayet.
*******Bu ve bundan sonraki 9 ayetin inisine sebep olan ve diye bilinen olay kisaca soyledir:
Muhammed in bir askeri seferine Aise de katilmisti.
Donuste bir ara Aise ihtiyacini gidermek icin cekildigi bir kosede gerdanligini dusurmus, sonra bunun farkina vararak aramaya gitmisti.
Bu arada, birlik Aise yi devesinin ustundeki hevdec adi verilen kapali, yuvarlak ve ustu kubbeli kafesi icinde sanarak konaklama yerinden ayrildigi icin Aise orada kaldi.
Orduyu geriden takip etmekle gorevli Muattal Oglu Safvan, Aise yi alarak birlige yetistirdi.
Iclerinde Ubeyy Oglu Abdullah in da bulundugu birkac kisi, bu hadiseye dayanarak Aise ile onu birlige yetistiren kisi arasinda iliski cereyan ettigini iddia ettiler.
Bu iddia Muhammed i oldukca uzmustu.
Bu sirada zaten rahatsiz olan Aise, hakkinda boyle bir iddiada bulunuldugunu bir muddet sonra ogrenmis ve buyuk bir izdiraba bogulmus;
artik, kendisi gibi kederli olan ailesine, babasi Ebubekir in evine gitmeyi tercih etmisti.
Bu arada Muhammed zaman zaman Ebubekir in evine giderek, onlardan Aise nin sihhatini, hal ve hatirini sorardi.
Iste yine boyle bir ziyaret sirasinda ve zina iddiasindan takriben bir ay sonra Aise masumiyetini ifade eden bu ayetler indi .

Eger Tanri gercekten varsa, onu yok etmemiz gerekir.

Mikhail Bakhunin


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder