4 Ağustos 2017 Cuma

YAŞ’TA ABD’NİN İSTEDİĞİ OLMADI

 


YAŞ'TA ABD'NİN İSTEDİĞİ OLMADI

04 Ağustos 2017Gündem

Kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı önceki gün yapıldı. Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlık ettiği yaklaşık 4 saat süren toplantıda görev süreleri dolan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarının görev süreleri uzatılmayarak yerlerine yeni atamalar yapıldı.

YAŞ'ın ardından birçok yorum ve değerlendirmeler yapıldı. Orduda görev yapmış birçok emekli asker yaptıkları açıklama ile YAŞ kararlarının olumlu olduğuna dikkat çekti.

İHTİYAÇ ESAS ALINDI

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, YAŞ'a ilişikin yaptığı genel değerlendirmede Kara ve Hava Kuvvetlerinin komutanlarının değişikliğinde beklenen olduğunu belirtti ancak Deniz Kuvvetlerindeki değişikliğin liyakat esas alınarak yapılmış olan bir sürpriz olduğunu ifade etti. Pekin, şunları söyledi: "Bütün olarak baktığımızda alınan kararları olumlu görüyorum. 3 kuvvet komutanının emekli olması bekleniyordu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Yaşar Güler'in gelemesi beklenen bir karardı ve muhtemelen 2019'da Hulusi Akar'dan sonra Genelkurmay Başkanı olacak isim. Deniz Kuvvetleri'ndeki atama beklenenin dışında gerçekleşti. Henüz 2 yıllık bir koramiralgeldi ama atamaların kıdem sırasına göre yapılması şart değil. İhtiyaç neyi gerektiriyorsa ve Özbal'ın liyakatı varsa böyle olması daha uygun. Şu an yapılan işlem doğrudur.

YENİDEN İNŞA

Pekin ayrıca 2007'den beridir kumpaslara ve tasfiyelere uğrayan ordunun bu YAŞ ile yeniden güçleneceğine dikkat çekti. "Bir detaya daha bakmak gerekirse terfi ettirilen 68 albayın ilerki süreçte Türk ordusunun açığını kapatacak isimler olacağını görüyoruz" diyen Pekin şunları ifade etti: "2007'den beridir tasfiyeye uğrayan TSK'nın ihtiyacı bu isimlerle sağlanacak. Birkaç sene içinde FETÖ'nün yol açtığı tahribat da ortadan kaldırılacak. Şu anda TSK içinde kripto veya değil FETÖ'cü isimler var. Bunların da tasfiye edilmesi gerekiyor. Bu yeni gelen komuta kademesi bunları yapacak. Bunun adı yeniden inşadır. Türkiye'nin TSK'ya önümüzdeki 10 senede çok büyük ihtiyacı var. Çünkü önümüzdeki 10 senede Türkiye gerek karşılaştığı sıcak çatışmalarda gerekse caydırıcı güç olarak kullanmak zorundadır."

EMİR-KOMUTA AÇISINDAN İMKANSIZ

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Koramiral Adnan Özbal'ın atanmasını da değerlendiren Babüroğlu, Pekin'le benzer görüşleri dile getirdi: "Burada diğer gördüğümüz ilklerden biri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bir koramiralin getirilmesi oldu. Tabi altında Oramiral Veysel Kösele var ve bu hiyerarşik düzene uygun değil. Buradan anlıyoruz ki altta buna göre bir kıdem sıralaması olacak. Veysel Kösele bu durumda muhtemelen Yüksek Askeri Şura üyesi olarak göreve devam edecek ya da Deniz Kuvvetleri'ne bağlı olmayan bir yerde farklı bir görevlendirme yapılacak. Çünkü koramiralin emrinde bir oramiralin çalışması emir-komuta zinciri açısından imkansız."

Babüroğlu, yeni dönemde ordunun güçlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Türk ordusu güçlü olmalıdır ama bu gücün içinde siyasi iktidar telaşa kapılıp aceleyle kararlar alıp kendi siyasi rengini oraya nüfuz ettirmemelidir. Daima liyakat sistemi esas alınmalıdır. Bunun yanında milletine, yurduna, vatanına sadakat da birinci şart olarak yer almalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

YAŞ KARARLARI ABD'DEN KOPUŞ

Pekin ve Babüroğlu'nun vurguladığı ortak noktalardan birisi de YAŞ kararlarının ABD'nin lehine olmadığı ve ordunun birliğinin esas alındığı yönünde oldu. Pekin değerlendirmesinde şunları söyledi: "ABD, TSK'daki ulusalcıların, milliyetçilerin temizlenmesini istiyordu. Bildiğiniz üzere YAŞ'tan ulusalcılar darbe yapacak söylentisi yaydılar. Buradaki tabir demokrasiye bağlı, ülkesini seven, liyakat sahibi askerlerin emekli edilmesini düşünüyorlardı. Olmadı. Hem siyasi iktidar hem de YAŞ üyeleri bu tuzağa düşmediler. Türk Silahlı Kuvvetleri milli bir ordu olma, halkın, milletin ordusu olma yönünde bu YAŞ ile birlikte önemli bir adım attı diye söyleyebilirim.

EN BÜYÜK MESAJ

Babüroğlu'nun bu konudaki değerlendirmesi ise şöyle: "Bunlar ABD veya emperyalizmin istediği YAŞ kararları değil. Kumpas mağdurları terfi ettirildi ki zaten en büyük mesajdır. Eğer 15 Temmuz darbe girişimini ulusalcılar, Atatürkçüler de katıldı veya onlar yaptı derseniz ki bu ifadeler bazı basın organların yer aldı, bu darbe davalarını sulandırmaktan başka bir işe yaramaz. Biliyorsunuz FETÖ lideri Fetullah Gülen de aynı düşünceleri dile getirdi. ABD elbette güçlü ordu yerine bölünmüş bir ordu ister. Özetle bu YAŞ kararları ABD'nin istediklerini uygulamadı ve Türkiye'nin ulusal güvenliği esas alındı."

FETÖ'NÜN YERİNİ BAŞKASI DOLDURMASIN

Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu ise, YAŞ'ta yaşanan değişikliklere değinerek TSK'nın ilerde yaşayabileceği tehlikeye karşı uyarıda bulundu. "15 Temmuz darbe girişiminin damgasının görüldüğü bir YAŞ oldu" diyen Babüroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: "YAŞ yapısı itibariyle baktığımızda 15 Temmuz'dan önce 14 asker 2 sivil vardı. Bu YAŞ'ta ise 4 asker 10 sivil yer aldı. Bu açıdan baktığımızda Yüksek Askeri Şura deyimine uygun olmayan bir yapı var burada. Bu darbe girişiminin ardından alınan bir tedbir, fakat önümüzdeki dönemde ordumuzun moral ve motivasyonu açısından değişmesi gerektiğine inanıyorum. Şunu özellikle vurgulayım; siyasi iktidara bağlı olmasın demek istemiyorum zaten onay makamı siyasi iktidar ancak yapı itibari ile askerler ağırlıkta olmalıdır. Çünkü sonuçta alınan kararlar askerlerle ilgili oluyor. Bulunduğumuz coğrafya ateş çemberi içinde yer alıyor. Dolayısıyla bu coğrafyada güçlü bir orduya ihtiyaç olduğu su götürmez bir gerçek. Güçlü ve caydırıcı bir ordu olması için de birincisi ordumuzun içine siyasetin girmemesi lazım ikinci olarak da dini hükümlerin askerlik sanatına askerlik biliminin içine nüfuz etmemesi lazım. Onun için siyasi iktidarın buna dikkat etmesi lazım. Dini hükümler etkin kılınarak FETÖ gitti yerine şu gelsin denmemeli ve liyakat esas alınmalıdır."

'KARARLAR OLUMLU'

Tümamiral Semih Çetin ve Tümgeneral Ahmet Yavuz da sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarla YAŞ kararlarının olumlu olduğunu belirtti.

– Ahmet Yavuz: Jandarma'da görüp eleştirdiğimiz şura kararlarının benzeri TSK'da yaşanmadı. Keşke terfi etseydi dediğimiz olsa da sonuç iyi. Hayırlı olsun. Ordu'ya siyaset karışır. Bu, her daim geçerlidir. Bu karışmanın kapsamı nedir? Ordu'nun ve ülkenin hayrına mı, değil mi? Mesele burada…

– Semih Çetin: Deniz Kuvvetleri'nden amiralliğe tarif eden albaylar listesinde Balyoz mağduru üç albay var. Çok başarılı subaylar. Terfileri hayırlı olsun. Görev süresi uzatılan albaylar arasında kumpas davalara bulaştırılmış iki de SAT komandosu var. YAŞ kararları denizciler açısından olumlu. Araştırdığım kadarıyla Kara ve Hava Kuvvetlerindeki terfiler de genel olarak olumlu karşılanıyor. Benim için bu da sürpriz değil.

EMEKLİYE SEVK EDİLENLER BELLİ OLDU

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında dün toplanan YAŞ'ta emekliye sevk edilen general ve amiraller belli oldu:

Kara Kuvvetleri Komutanlığı: Korgeneraller Ömer Paç, Yılmaz Uyar, Mehmet Faruk Şengün. Tümgeneraller Şenol Alparslan, İzzet Çetingöz, Mehmet Okkan, Gürsel Öztürk, Atilla Şirin, Ömer Şevki Gençtürk, Rafet Sevinç Şaşmaz, Abdullah Arslan. Tuğgeneraller Rıza Çağatay Erdoğan, Mesut Bedri Usta, İlhan Kırtıl, Erhan Sipahioğlu, Ertuğrulgazi Özkürkçü, Adnan Baksı, Ufuk Ekinci, Bülent Tuğrul.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı: Koramiraller Hasan Uşaklıoğlu, Serdar Dülger, Tümamiral Hayati Bilgiç (yaş haddi), Tuğamiral Ahmet Zeki Liman.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı: Tuğgeneraller Sargun Göktün ve İhsan Özdamar.

http://www.ilk-kursun.com/haber/329601/yasta-abdnin-istedigi-olmadi/

 
a45UyF587661-170804161704 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2017/08/04  21:32 2  65  alelma@yahoogroups.com


 

Yasayan casuslar, dusman kampindan haber getirmeyi basaran casuslardir.

Sun Tzu dan Savas Sanati

General Paraskevopulos un ordusu, simdi surat ve siddetle harekata devam eyleyecek olursa, birkac haftada Ankara onlerinde bulunacaktir.
Yunan ordusunun basarisi icin dua ediniz!
Yunan ordusunun ilerlemesi hukumetimizin programina uygundur.
Bu ordu bizim ordumuzdur!

Adliye Naziri (Medrese cikisli) Ali Rustu - 12.07.1920

Insan en acimasiz hayvandir.
Trajedilerde, boga gureslerinde ve haca germelerde su gune kadar kendisini en iyi hisseden oydu ve kendisi icin cehennemi icat ettiginde, $iki durun, bu aslinda en iyi cennetiydi.

Friedrich Nietzs


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder