21 Kasım 2017 Salı

"ABD SAVAŞ ÇIKARABİLİR"

Doğrusu bu endişeyi her zaman taşıdım.
Ancak, son tahlilde böylesi bir savaşın tam bir çaresizlik savaşı olacağını düşünüyorum.

Amerika'nın Avrasya kıtasından önemli köprü başları vardır.
Bunlar ağırlıklı olarak Avrupa kıtasında, ve çok yoğun çabalar sonucunda işgal ya da vesayet altında tutabildiği İslam ülkelerindedir.
Çok uzun yıllardır, Amerika çevreleme stratejisine yatırım yapmaktadır.

Ancak, Amerikaya Arap baharı, Türkiye'ye karşılık PKK/PYD tercihi gibi stratejik tercih hatalarının önemli zemin kaybı yarattığını düşünüyorum.

Bu gün Amerika Mısır, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkeleri yeniden kazanmak için operasyonlar yapmaktadır.
Aslında bu ülkeler çok uzun yıllardır malen kendisinindi.
Ne oldu da, bu ülkelerdeki vesayeti zayıfladı?
Ve yeni operasyonlara ihtiyaç oldu?

Amerika'nın çevrelemeye çalıştığı Çin ve Rusya ise tam olarak kalpgahda yer almaktadır.
Her ikisi de doğal kaynaklara hakimdir, geniş nüfuslara hakimdir, iç kara yollarına hakimdir.
Her ikisini de deniz ablukalarıyla kuşatmak imkansızdır.

Esasen, her iki devlet de, kuşatılmak için gayret sarf edildiğini, kendisine uzanan deniz yollarında önemli geçitlerin Batılı ordulara tarafından tutulduğunu çok iyi bilmektedir.
Bu nedenle her iki devlet de, önemli enerji kaynaklarından kendi tüketim alanlarına doğru uzanan karasal nakil hatları, iç ulaşım kanallarına yatırım yapmıştır.
Her iki devlet de nükleer güçtür, her iki devlet de çok uzun sürebilecek ablukalara dayanabilecek ekonomik ve askeri güce sahiptir.

Ancaaak, batı ve Amerika ise böylesi uzun dönemli askeri operasyonları ve ablukaları sanıldığı kadar uzun süre sürdürebilecek kadar güçlü değildir.
Rusya ve Çin'in ana vatanında, lojistik imkanlar açısından hayli sıkıntılı ve uzun soluklu bir savaş batı için tüketici olacaktır.
Üstelik Rusya ve Çin yalnız değildir, dünyanın çeşitli yerlerinde Rusya ve Çin ablukasını delmeye ve onunla ittifak etmeye iştahlı batı tarafından marjinalize edilmiş başka devletler de vardır.

Ben bu nedenle batının böylesi bir sıcak çatışmaya gireceğini hiç düşünmüyorum.
Bunun yerine batı çeşitli ekonomik, siyasi, kültürel çalkantılar içerisinde ama yavaş yavaş dünyanın ekonomik dengesinde yaşanmakta olan güç aktarımına boyun eğecek ve uyum sağlayacaktır.

Batıda şimdi yaşanmakta olan içe kapanmacı, ırkçı, aşırı milliyetçi, kalkışmalar mevcut duruma batılı toplumların gösterdiği siyasal tepkidir.
Ancak, bunlar çaresiz, sonuçsuz tepkilerdir.

Bu gün herhangi bir batı ülkesine yapılacak turistik bir seyahat bile yeteri kadar kafası çalışan, görmeyi bilen bir aydın için batının doğunun üretim yeteneğine, başka milletlerin iş gücüne ne kadar bağımlı olduğunu anlamasına yetecektir.

Bu gün Venedik'te neredeyse çoğu lokantanın garsonlarının, hediyelik eşya satıcısının Bangladeşli, ya da İngilizce konuşabilen Müslüman milletlerden olduğunu söylesem bu yeterli olur zannederim.
Avusturya gibi yabancı düşmanlığında nam yapmış bir ülkenin sokaklarında pembe, buruşuk yanaklarıyla dolaşan yaşlıların çokluğunun şaşırtıcı olduğunu söylemek isterim.

Yabancı düşmanlığı, İslamofobi adına yapılan bunca tepişme aslında beyhudedir...

Oraj POYRAZ ( 0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA      


"ABD SAVAŞ ÇIKARABİLİR"

21 Kasım 2017 03:07

ABD savaş çıkarabilir NATO'dan üst düzey bir komutan, ABD'nin dünya üzerindeki egemenliğini kaybediyor oluşu nedeniyle savaş çıkarabileceği yönündeki değerlendirmelere bir yenisini ekledi.

ABD savaş çıkarabilir NATO'dan üst düzey bir komutan, ABD'nin dünya üzerindeki egemenliğini kaybediyor oluşu nedeniyle savaş çıkarabileceği yönündeki değerlendirmelere bir yenisini ekledi.

NATO'nun Müttefik Transformasyon Komutanlığı Generali Denis Mercier, düşünce kuruluşu Atlantic Council'a kısa bir süre önce verdiği demeçte, 'özellikle Rusya ve Çin gibi Batılı olmayan güçlerin askeri ve ekonomik çıkarları için yaptıkları hamlelerle ABD liderliğindeki güç dengesini sarstıklarını' belirtmişti.

Newsweek'in aktardığına göre Mercier bu durumun devletlerarası çatışma riskini artırdığını söyledi. Mercier hem Rusya'nın hem de Çin'in kuvvetlerini düzenlemek ve modernize etmek için bir dizi önemli hamle yaptığını ve NATO'nun huzurunu kaçırdığını ifade etti.

"Çin ekonomik gücünü kullanıyor"

Çin'in büyüyen küresel güç stratejisinin temeli olan savunma harcamalarını yükseltmekte ekonomik gücünü kullandığını vurgulayan NATO'nun Fransız komutanı, Hindistan'ın da benzer bir yol izlediğini ve orta vadede kıyaslanabilir bir güce ulaşabileceğini söyledi. Mercier, Rusya'nın da yeniden büyük bir güç olma arzusuyla ortaya çıktığını ve eski Sovyet alanındaki mevcut düzene meydan okuduğunu belirtti.

Mercier'nin açıklamaları, mevcut uluslararası politika eğilimlerini NATO'nun 2035 yılına kadar uzanacak stratejisini şekillendirmek amacıyla analiz ettiği belirtilen ve geçen ay yayımlanan 'stratejik öngörü' raporunun ardından geldi.

Rapor, 2013 ve 2015 yıllarındaki benzer raporların yayımlanmasından bu yana 'dünyadaki en önemli değişimlerden birinin büyük bir çatışma riskinin artışı' olduğunu ileri sürüyor.

NATO'nun bu riskten ötürü Doğu Avrupa'da yeniden ortaya çıkan Rusya'yı ve politik sonuçlara ulaşmak için Güney Çin Denizi'nde çeşitli enstrümanlar kullanan 'daha iddialı Çin'i' suçladığı belirtildi.

Raporda "Güç, Batı'dan Asya'ya doğru kaydıkça, Batı'nın gündemi küresel ölçekte etkileme becerisinin azalması bekleniyor" ifadeleri yer alıyor.

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Eylül 2017'de Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'ne yaptığı açıklamada Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni aciliyet bakımından, Rusya'yı ise kapsamlı askeri kabiliyet nedeniyle öncelikli tehditler olarak değerlendirdiğini, Çin'in ise 2025 yılına kadar ABD için en büyük tehlike olmasını beklediğini söylemişti.

http://gazetemanifesto.com/2017/11/21/abd-savas-cikarabilir/

 
a45UyF587661-171121155133 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2017/11/21  16:02 1  39  3-ekim-dernegi@googlegroups.com


 

ASK
. . . . . .
Ezeli sirlari ne sen bilirsin ne de ben
Bu muammayi ne sen okuyabilirsin ne de ben
Perde ardinda sen ben dedikodusu var amma...
Perde kalkti mi ne sen kalirsin ne de ben
. . . . . .
Ey dunyanin isinden haberi olmayan sen yoksun
Dunya esen yel ustune kuruldu..
Varligimiz iki yokluk arasindadir
Cevrendekilerde hicdir sen de bir hicsin
. . . . . .
Medresede soz vardir tekkede de hal
Fakat bu ask sozden de disaridir halden de
Ister seriat muftusu ol ister sehir vaizi
Ask mahkemesine gelindi mi dilsiz kesilir
. . . . . .
Bugun zevk etmek elindeyken zevkine bak
Yarini dusunmen beyhude bir heves
Bir cok kisiden arda kalanlar
Sana da kalmayacak sen de gocup gideceksin...

OMER HAYYAM

Ayaklanma icin sebep yoktur.
Fransizlar bizim iyiligimizi istiyorlar.

Adana Valisi Abdurrahman in demeci - 05.11.1920

Sevki Yilmaz dan Gundemi Alt Ust Edecek Iddia: HDP ERMENILERIN OCUNU ALMAK ICIN KURULDU

Turkiye Buyuk Millet Meclisi (TBMM) 20 nci doneminde milletvekilligi yapmis olan Sevki Yilmaz, Cekmekoy Belediyesi tarafindan duzenlenen soylesiye katildi.
Cekmekoy Belediyesi Nikah Sarayi nda yapilan soylesiye Cekmekoy Belediye Baskani Ahmet Poyraz in yani sira cok sayida kisi katildi.
Halklarin Demokratik Partisi nin (HDP) Kurtlerin temsilcisi olmadigini ifade eden Yilmaz,
Ermenilerin bizden oc almak icin kurulmus bir partidir HDP. Onun Kurt davasi ile bir ilgisi yoktur.
Ben Musluman Kurt kardeslerimi tanirim Kurt kardesim bebek oldurmez, Kurt kardesim kadini daga cikarmaz, Kurt kardesim kafa ezmez. Musluman Kurt, gencler is bulsun diye kurulan fabrikalari ve okullari yakmaz.
Bunlar Kurt kardeslerimden intikam aliyorlar. Cunku Musluman Kurt, Istiklal Savasi nda ve Canakkale Savasi nda Turklerin yaninda yer aldilar diye konustu.(Gazetevan)

http://www.ulushaber.org/sevki-yilmazdan-gundemi-alt-ust-edecek-iddia-oc-almak-icin.html


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder