14 Kasım 2017 Salı

ÖZCAN YENİÇERİ : TOTALİTER TEK ADAM SİSTEMİ

Demek ki, totalitermiş.
Ölçüye vurduğunda öyle çıkıyor.

Oraj POYRAZ ( 0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA        


ÖZCAN YENİÇERİ : TOTALİTER TEK ADAM SİSTEMİ

ozcanyeniceri@gmail.com

15 Kasım 2017

Taşeronluğunu Devlet Bahçeli'nin yaptığı anayasa değişikliği sisteminde Cumhurbaşkanı aynı zamanda siyasi partinin de genel başkanıdır.

Yapılan anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanının sözleri yasalardan etkili hale gelirken emirleri demiri kesecek keskinliğe ulaşmıştır.

Cam filminden yabancı futbol sayısına!

-"TEOG kalkmalı" dedi…TEOG'u kaldırmak için harekete geçildi.

- 'Motorlu Taşıtlar Vergisine yapılması öngörülen zam fazladır', dedi. MTV'ye yapılması düşünülen zam düşürüldü.

-Üniversite sınavlarını tartışmaya açtı. O, konuşana kadar uyuyan YÖK birden harekete geçti.

-Otomobillerdeki 'cam filmi yasağını gözden geçirin' dedi, gereği yapıldı.

-Yabancı futbolcu konusunda da "2019'dan sonrasına yönelik Türkiye Futbol Federasyonu tüm kulüplerle masaya oturmalı ve bundan sonraki sürecin nasıl sürdürüleceğine karar vermelidir" dedi, gereği yapılıyor'.

- "Hesabi değil hasbi" olunacak diyerek Belediye Başkanlarının istifasını buyurdu. Belediye Başkanlarının kimisi "kanım kurusun", kimisi "emir demiri keser", kimisi de ağlayarak görevi terk etmek zorunda kaldı.

Başka hiçbir unsura bakmadan yukarıdaki gelişmeler bile Türkiye'deki sistemin demokratlığını tartışmaya açmaya yeterlidir.

Her şeyin bir kişiye indirgendiği, bir kişinin her şeye hükmettiği yerde sistem demokratik değil totaliterdir.

Ancak totaliter sistemlerde cam filminden, yabancı futbolcuya her konuya bir kişi müdahil olabilir.

Şartlar eşit değil!

Bu kadar yandaş medya, yandaş iş adamı, yandaş STK, yandaş gazeteci, yandaş rektör, yandaş akademisyen üreten bir sistemde siyasi şartlar eşit değildir. Siyasi şartların eşit olmadığı bir yerde sistemi demokratik yapmak mümkün olmaz. Çünkü demokrasi gerçekte "şartların eşit kılınması" sorunudur.

Hemen her konuda neredeyse 24 saat hep "Reis" konuşuyor. Medyada tek yanlı tetikçiler, racon kesip algı yönetiyor, muhalefet suskunluğa mahkûm edilmiş durumdadır.

Demokrasilerde şekil şartlarının varlığı önemlidir. Ancak demokrasi şekil ve yapıdan çok daha öte bir şeydir. Demokrasi, ülkenin kaderini seçim yoluyla da olsa bir kişinin iki dudağı arasına yerleştirmek hiç değildir. Kral yetkisi kullanan bir şahsın halk tarafından seçilmiş olması onu demokrat değil, seçilmiş kral yapar.

Trotsky ve Michels'e kulak vermek!

Lenin 1903'te ne yapılmalı? Adındaki kitabında ilk kez demokratik merkeziyet teorisini geliştirdiği zaman, Trotsky aşağı yukarı şu itirazı ileri sürmüştür: Partiyi proletaryanın yerine, ardından merkez Komiteyi Partinin yerine, en sonra da Parti Genel Sekreterini merkez Komite yerine geçireceksiniz ve işin sonu proletarya adına, bir tek kişinin mutlak iktidarı olacak. SSCB'de tam da Trotsky'inin öngördüğü süreç yaşanmıştır.

Bugün Türkiye'de elbette durum böyle değildir. Ancak buna benzemeye yönelmiş bir siyasi bir ivme söz konusudur.

Michels, siyasi partilerin zamanla ideallerinden uzaklaşarak, bürokrasiye daha doğrusu partiye hâkim lider ve grupların etkisi altına girdiğini ileri sürer. Ona göre demokrasinin bünyesinde oligarşik eğilimler vardır ve demokratik bünye zamanla doğası gereği oligarşiye dönüşür.

Her lider bir kez hâkimiyet tesis edince, hâkimiyetini sürekli kılacak yol ve yöntemleri araştırmaya başlarlar. Bürokratlar iktidarlarını sürekli kılabilmek için başlangıçta savundukları amaç ve ilkelere ihanet edebilirler. Michels'e göre bütün siyasetlerin temel görevi; sosyal ayrıcalıkları garanti altına almaktır.

Sonuçta anayasa değişikliği, Türkiye'yi kendine özgü bir totaliterlikle karşı karşıya bırakmıştır!

Türkiye çok partinin şeklen seçime katılabildiği -şeklen çünkü siyaseten şartlar eşit değil- tek parti, tek adam sistemine geçmiştir.

Tek adam yönetimlerinde kuvvetler arası sınır olmaz, yetki bir elde yoğunlaşıp tekelleşir. Demokratik sistemlerde kuvvetler arasında açık, belirli bir sınır vardır ve her erk kendi sınırları içinde göreceli bir özerkliğe sahiptir.

Türkiye'de partili totaliter tek adam sistemi uygulamadadır.

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/totaliter-tek-adam-sistemi-45045yy.htm



 
a45UyF587661-171115011337 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2017/11/15  02:04 1  39  3-ekim-dernegi@googlegroups.com


 

Non licet omnibus adire Corinthum
Korinte gitmek herkese serbest degildir. (Antik Yunan zamani Korint cok pahali bir sehirdi ve herkes orda yasayamazdi.)

Latin Atasozu

Bakara Suresi 85.Ayet:

Yoksa siz Kitab in bir kismina inanip bir kismini inkar mi ediyorsunuz? Sizden oyle davrananlarin cezasi dunya hayatinda ancak rusvaylik;
kiyamet gununde ise en siddetli azaba itilmektir.


Kur an-i Kerim in bazi ayetlerine iliskin mazeretler:
1- Bu ayetler yanlis tercume edilmis!
2- Bu ayetler yanlis anlasilmaya musait yani herkes anlayamaz!
3- Bu ayetler zaman asimina ugradi yani bugun gecersiz!
4- Bu ayetler cag disi yani Islam da reform yapilmasi lazim!
5- Bu ayetlere iman etmek imkansiz ama yine de ben bir muslumanim!

Mazeretlerin Cevaplari:

1- Diyanet Vakfi Meali ni, konularinda uzman Ilahiyatci Heyet hazirladi. En cok itibar edilen meal. Heyetteki herkesin yanlis tercume yapmasi imkansiz. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
2- Kur an-i Kerim i herkesin anlayabilecegine dair ayetler var* ve zaten bu sebeple indirilmis . Tersi ise adaletsizlik olur cunku herkesin anlayamayacagi ve yanlis anlasilmaya musait bir kutsal kitap gondermek Allah a yakismaz. Bir sakinca da sudur; Muslumanlara siz Kur an i anlamazsiniz, sadece biz anlariz diyen ruhban sinifi olusur ki Islam da ruhbanlik haramdir. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
3- Kur an in, kiyamete kadar , cihansumul(evrensel) yani her zaman ve her yerde hukmunun gecerli olduguna inanmak farzdir. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
4- Allah 21. yuzyilin hayat sartlarini ve yasam bicimini ezelden beri bildigine gore Allah in bu durumu hesaba katmadigi ni iddia etmek Allah a karsi cok buyuk bir iftiradir. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
5- Bu ayetlere iman etmeyenin adi Musluman degil Kafir dir.** Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.

*Bakiniz: Nahl Suresi 89. Ayet, Enam Suresi 38. Ayet, Maide Suresi 15. Ayet, Hac Suresi 16. Ayet.
**Bakiniz: Bakara Suresi 85. Ayet ve Maide Suresi 44. Ayet.


Hastanelerde ayrimcilik var

14 Subat 2014

Gectigimiz hafta bir ameliyat icin hastaneye gittim. Heyecan yapmayin, ameliyat olan ben degildim, bir yakinimdi. Zaten heyecan yapmamistiniz degil mi? Iste siz busunuz.

Ameliyatin ismi bile insani germeye yetiyor. Son yillarda bunun yerine operasyon kelimesini kullanir oldular. Bu, insani daha da geriyor. Cerrah yerine de operator diyorlar. Adam alti sene tip okumus, sanirsin cagri merkezinde calisiyor.

Ameliyathanenin onu cenaze evi gibi. Herkes tedirgin, herkes doktorlarin yuzune bakiyor. Bir cerrah gayet neseli bir sekilde salinarak geldi. Gulerek ameliyathaneye girdi. Yahu sen birazdan birini keseceksin, bu nese niye? Biz burada aglamak uzereyiz. Adamin gercekten cerrah oldugundan suphelendim. Bu kadar gulecek ne vardi?

Bizimkini ameliyat edecek doktor da geldi. Baktim yuzunden dusen bin parca. Yaklastim.

Hocam birazdan cok onemli bir ameliyata gireceksiniz, kendinizi hazir hissediyor musunuz? diye sordum.

Anlamadim. dedi.

Eger kafaniza takilan bir sey varsa, ne bileyim sabah esinizle tartistiysaniz lutfen ozel meselelerinizi ameliyat masasina tasimayin olur mu? diye uyardim.

Alin bunu burdan. dedi.

Tek istegim ise konsantre olmasini saglamakti ama o uygarca tartismak yerine kacmayi tercih etmisti. Doktorlar da ne bilur cigerun acisuni diye bagirdim.

Hastabakicilara bir isaret cakti. Iki kolumdan tutulup goturulurken seslendim. Hocam lutfen aramizda yasadigimiz tatsizligi hastaya yansitmayin. Bu sizinle benim aramda, hastanin sucu yok.

Hastanede ikinci darbeyi hasta yakini olmamla yasadim. Ameliyat sonrasi odada otururken temizlik gorevlisi gelip disari cikmami soyledi. Hastanin yaninda sadece refakatcisi kalacakmis.

Soyle bir durup dusundum. Hastane calisanlari hastalari gercekten cok seviyor, ilgi alaka on numara. Fakat hasta yakinlari ikinci sinif insan muamelesi goruyor. Adeta saglikli olmak otekilestirme sebebi haline getirilmis. Bu ulkede saglikliysaniz her turlu asagilayici muamele yapiliyor.

Hasta yakinlari odaya alinmiyor, ameliyathaneye alinmiyor, tuvalete korkarak gidiyorsunuz, kantinde cay icerken bile istenmiyorum hissi yasiyorsunuz. Her hareketiniz sakil, urkek bir ceylan gibisiniz.

Kantinde soyle bir etrafima baktigimda ozguveni elinden alinmis tipler gordum. Burasi adeta bir toplama kampina donusmustu. Sucumuz ne? Hastaya yakin olmak.

Elbette bazi hasta yakinlarinin yaki$iksiz hareketlerini gormuyor degilim. Google da ogrendigi veya kulaktan dolma bilgilerle doktora is ogretmeye kalkanlar var. Ama birkac kendini bilmez hasta yakini yuzunden koca bir hasta yakinlari camiasini linc etmek hakkaniyete sigar mi?

Bu muamele o kadar canimi $ikti ki kantinde cay icerken ayagimi bilerek masaya vurdum ve aci icinde klinige kostum. Bir baktim herkes seferber, biri neyiniz var diye soruyor, digeri telasla bana yer gosteriyor. Yaziklar olsun ya, dedim. Az once kapidan kovuyordunuz, ne oldu da birden kiymete bindik dedim. Tuhaf tuhaf baktilar yuzume. Tedavi olmak istemiyor musunuz, diye sordu biri. Istemiyorum dedim. Ne zaman insanlari saglikli veya hasta diye ayirmazsiniz, iste o zaman ben de gelip tedavi olurum. Simdi musaade ederseniz eve gidecegim, sanirim ayagim kirildi deyip topallayarak oradan ayrildim. Umarim bu onlara guzel bir ders olmustur.

Hastane notlari

Hastalarin cogu zaman bir sey yemesi yasak oldugu icin gelen yiyecek ve icecekleri hastanin refakatcisi tuketiyor. Buna gore getirin.

Hasta yakinlari arasinda zaman icinde yeni dostluklar kuruluyor. Arkadas $ikintisi cektigim icin ara sira hastanelere gidip hasta yakiniymisim gibi davranacagim.

Ziyaretcilerin hastanin durumuna uzulduklerini belli etmek icin kederli yuz ifadesi takinmalarinin hastanin iyilesmesine katki yaptigini ispatlayan bir bilimsel arastirma yok.

Hayatimda ilk defa hastaneye gitmis oldum. Gecen sene hasta olmustum, internetten randevu alman gerekiyor dediler. Girdim ve randevu aldim. Ancak internetten randevulasan insanlarin baslarina gelenleri haberlerden gordugum icin guvenemeyip gitmedim.



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder