30 Temmuz 2021 Cuma

DELTA VARYANTI NEDENİYLE COVID-19 ÇİÇEK HASTALIĞINDAN BİLE BULAŞICI HALE GELDİ! BU PANDEMİNİN SEYRİNİ VE BİTİŞ SÜRESİNİ TAMAMEN DEĞİŞTİRİYOR!

DELTA VARYANTI NEDENİYLE COVID-19 ÇİÇEK HASTALIĞINDAN BİLE BULAŞICI HALE GELDİ! BU PANDEMİNİN SEYRİNİ VE BİTİŞ SÜRESİNİ TAMAMEN DEĞİŞTİRİYOR!

Artık Pandemi "Toplumu Koruma" Noktasından "Bireyi Koruma" Noktasına Evrimleşmiş Olabilir!

Yazar Çağrı Mert Bakırcı

30 Temmuz 2021

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden (CDC) uzmanların kendi aralarında paylaştıkları ve The Washington Post gazetesine sızdırılan bir sunum dosyasına göre koronavirüsün Delta varyantı:[1] [2] [3] [4]

Önceki varyantlardan biraz daha şiddetli hastalığa neden oluyor.

  • 10 kat daha fazla viral yüke neden oluyor olabilir.

  • Hastanelik olma ve ölme riskini artırıyor.

  • Oksijen yardımı alma zorunluluğu riskini artırıyor.

  • MERS SARS Ebola nezle grip 1918 İspanyol gribi ve çiçek hastalığından daha hızlı yayılıyor: Delta varyantının temel üreme sayısı orijinal varyantınki gibi 2.5 değil 5-9 arasında!

  • Daha geniş kümelenmelere neden oluyor.

  • Eğer ilk enfeksiyon üzerinden 6 aydan uzun süre geçtiyse yeniden enfeksiyon riski daha yüksek olabilir.

Yani Delta varyantının şu anki yayılma hızı suçiçeği gibi müthiş hızlı yayılan bir hastalıkla aynı düzeyde. Bu durum koronavirüs pandemisine karşı verilen savaşın bir kez daha yön değiştirdiğini kabul etmemizi gerektiriyor. Bu durum CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky'nin 22 Temmuz'daki şu sözlerini doğruluyor:[9]

Delta varyantı daha önceden var olan ve halk arasında dolaşan tüm varyantlardan daha agresif ve çok daha bulaşıcı. Benim 20 yıllık kariyerimde gördüğüm ve insanlık olarak bildiğimiz solunum yolu virüsleri arasında en bulaşıcı virüslerden biri delta varyantı.

Aşağıdaki grafik Delta varyantı ile bazı diğer bulaşıcı hastalıkları kıyaslıyor:


Slyatlardan birinde Delta varyantı (mavi kutu) ile                atasal varyant (pembe kutu) kıyaslanıyor. Düşey eksende                öldürücülük oranları, yatay eksende ise bulaşıcılık                miktarı yer alıyor.



Slyatlardan birinde Delta varyantı (mavi kutu) ile atasal varyant (pembe kutu) kıyaslanıyor. Düşey eksende öldürücülük oranları yatay eksende ise bulaşıcılık miktarı yer alıyor.

11 Mayıs 2020'de yayınladığımız ve izah ettiğimiz üzere o zaman yapılan modellemelerde en olası senaryo COVID-19'un kalıcı bir hastalık olması yönündeydi: Ancak eğriyi bastırma çabaları koronavirüsün 2020 yılı boyunca kısmen yavaş evrimleştiği gerçeği ve mRNA teknolojisi sayesinde hızlıca hazırlanabilen aşılar belki de pandemiyi bir noktada durdurabileceğimiz ümidini doğurmuştu. Ne yazık ki pandemiyle yeterli ölçüde mücadele verememiş olmamıza bağlı olarak COVID-19 salgını her geçen gün kalıcı ve ölümcül bir solunum yolu hastalığı olmayı garanti edecek şekilde ilerliyor.

Sızdırılan dokümanların gösterdiğine göre aşılı bireylerin hastalanma veya ölme riski aşısızlara göre dikkate değer miktarda düşük ve "yarma vakası" olarak bilinen aşılıların COVID-19'a yakalanma riski aşısızlardan çok ama çok daha düşük. Ancak virüs bir kez bir aşılı bireye bulaştığında o birey de sanki aşısızmışçasına virüsü diğer insanlara yayabiliyor.

Halk arasında aşı olma oranları da beklenenin çok altında kaldığı için aşı olmayı reddedenler nedeniyle pandemide artık sürü bağışıklığına erişme hedefinin imkânsız hâle gelmiş olabileceğini gösteriyor. Çünkü Delta varyantının 5-9 arası bulaşıcılık oranı sürü bağışıklığına erişmek için gereken aşılama oranını %67 civarından %80-88 civarına çıkarıyor. Tabii ki bu sürü bağışıklığının devreye girmesi için gereken oran. Pandeminin durması için %95'lerin üzerinde bağışıklığa erişmek gerekebilir.

AŞILAR ÇALIŞIYOR!

Dokümanda aşıların net bir şekilde çalıştığını gösteren veriler göze çarpıyor. Örneğin en az 1 doz aşı olmuş kişilerde aşısızlara kıyasla:[5]

  • %40 daha düşük ortalama RNA viral yükü (mililitre başına 3.8 yerine 2.3 kopyaya düşüş)

  • Viral RNA'nın tespit edilme süresinde kısalma (8.9 gün yerine 2.7 güne düşüş)

  • Febril semptomlara yakalanma riskinde azalma (%63'ten %25'e düşüş)

  • Semptom sürelerinde azalma (16.7 günden 10.3 güne düşüş)

  • Hastanelik olma oranlarında %87-90 arası azalma

görüldü. Ayrıca aşılılarda 2. dozdan sonraki 14-20. haftaya kadar olan sürelerde bağışıklık tepkisinde herhangi bir azalma görülmedi. Tüm bunlar aşıların beklendiği gibi çalıştığını gösteriyor. Ayrıca aşılar Delta varyantına karşı neredeyse Alfa varyantına karşı oldukları kadar etkili. Aşağıdaki grafik bunu net bir şekilde gösteriyor:

Bir diğer slaytta İngiltere/İskoçya, Kanada ve              İsrail'den gelen aşılı ve aşısızlar arasında Alfa ve Delta              varyantlarına bağlı olarak enfeksiyon, semptomlu hastalık ve              hastanelik olma oranları kıyaslanıyor. Aşıların, yeni              varyanta karşı da yüksek etkililiğe sahip olduğu              anlaşılıyor. Aşılar, özellikle de hastanelik olma oranlarını              neredeyse tamamen sıfırlıyor.


Bir diğer slaytta İngiltere/İskoçya Kanada ve İsrail'den gelen aşılı ve aşısızlar arasında Alfa ve Delta varyantlarına bağlı olarak enfeksiyon semptomlu hastalık ve hastanelik olma oranları kıyaslanıyor. Aşıların yeni varyanta karşı da yüksek etkililiğe sahip olduğu anlaşılıyor. Aşılar özellikle de hastanelik olma oranlarını neredeyse tamamen sıfırlıyor.


Aşılananlar arasında hastalığa yakalanma oranları              aşısızlara kıyasla 8 kat, hastanelik olma oranları 25 kat,              ölme oranları 25 kat daha düşük.

Aşılananlar arasında hastalığa yakalanma oranları aşısızlara kıyasla 8 kat hastanelik olma oranları 25 kat ölme oranları 25 kat daha düşük.

ABD'de hastanelik olanlar arasında aşısızların oranı yavaş yavaş artıyor; ancak bu aşıların işe yaramıyor olmasından değil basitçe aşılı bireylerin oranının toplum içinde çoğalıyor olmasından kaynaklanıyor. Temel oran yanılgısı adı verilen bu istatistiki etkiyi burada izah etmiştik. Aşağıda bu gidişatı görebilirsiniz:


Hastanelik olan kişiler arasında aşılıların oranının            artması, aşı olanların toplum genelindeki oranının artmasıyla            ilişkili.


Hastanelik olan kişiler arasında aşılıların oranının artması aşı olanların toplum genelindeki oranının artmasıyla ilişkili.

Elde edilen bulgulara göre özellikle de yaşlılar arasında delta varyantına yakalananlar aşı durumundan bağımsız olarak daha kolay hastanelik oluyorlar ve gençlere göre daha yüksek ihtimalle ölüyorlar. Aşılılar arasındaki Ayrıca 162 milyonu aşılanmış olan Amerikalılar arasında her hafta 35.000 civarında yarma vakası yaşanıyor.

Aşılar bağışıklık sistemi zayıf kişilerde de oldukça etkili; ancak genel popülasyona göre etkileri biraz daha kısıtlı gözüküyor; dolayısıyla bu kişilerin ek doz aşı olması gerekebilir. Yapılan çalışmalara göre:[6] [7]

  • 2 doz Pfizer/BioNTech aşısı olduktan 7-27 gün sonra immünobaskılanmış kişilerde SARS-CoV-2 enfeksiyonundan korunma oranı %71 olarak ölçüldü (genel popülasyonda %90)

  • 2 doz mRNA aşısı olduktan 7 ve daha fazla gün sonra immünobaskılayıcı ilaç alanlarda SARS-CoV-2 enfeksiyonundan korunma oranı %80 olarak ölçüldü.

  • 2 doz Pfizer/BioNTech aşısı olduktan 7-27 gün sonra immünobaskılanmış kişilerde semptomatik COVID-19 görülme oranı %75 azaldı (genel popülasyonda %94).

  • 2 doz mRNA aşısı olduktan 14 ve daha fazla gün sonra immünobaskılanmış kişilerde alanlarda COVID-19 nedeniyle hastanelik olma oranı %59 azaldı (genel popülasyonda %91).

SALGINI DURDURMAK İÇİN MASKELER ŞART!

Aşılanmanın reddi ve aşılıların da yeni evrimleşmiş varyantı ciddi anlamda yayabiliyor olması; maske sosyal mesafelendirme ve diğer pandemiyle mücadele yöntemlerini de aktif olarak kullanmaya devam etmemiz gerektiğini gösteriyor.

Yapılan modellemede, aşılar %75-85 etkili ise,          enfeksiyonların %50'si raporlanıyorsa, maskeler hasta kişiden          saçılımı %40-60 önlüyorsa, maskeler virüsün sağlıklı bireye          ulaşmasını %20-30 önlüyorsa ve hiçbir sosyal mesafelendirme,          izolasyon veya toplanma kısıtı uygulanmazsa, Delta varyantını          durdurmanın tek yolu herkesin maske takması olarak gözüküyor.

Yapılan modellemede, aşılar %75-85 etkili ise,        enfeksiyonların %50'si raporlanıyorsa, maskeler hasta kişiden        saçılımı %40-60 önlüyorsa, maskeler virüsün sağlıklı bireye        ulaşmasını %20-30 önlüyorsa ve hiçbir sosyal mesafelendirme,        izolasyon veya toplanma kısıtı uygulanmazsa, Delta varyantını        durdurmanın tek yolu herkesin maske takması olarak gözüküyor.

Yapılan modellemede aşılar %75-85 etkili ise enfeksiyonların %50'si raporlanıyorsa maskeler hasta kişiden saçılımı %40-60 önlüyorsa maskeler virüsün sağlıklı bireye ulaşmasını %20-30 önlüyorsa ve hiçbir sosyal mesafelendirme izolasyon veya toplanma kısıtı uygulanmazsa Delta varyantını durdurmanın tek yolu herkesin maske takması olarak gözüküyor.

Ancak aşı karşıtlığı ve değişen şartlara göre yön değiştiren kararlardan ötürü halkın aşılanma ve maske mesajlarını dikkate almayacağından endişe ediliyor. Tüm bunlar bir araya geldiğinde COVID-19 pandemisinin daha uzun yıllar aramızda kalacağı ve insanları öldürmeye devam edeceği yönündeki tabloyu netleştiriyor. Buna bağlı olarak uzmanlar savaş alanının ve dolayısıyla savaş matematiğinin değiştiğini vurguluyorlar.

PANDEMİYE BAKIŞ AÇINIZI DEĞİŞTİRİN!

Doküman daha ziyade CDC'nin halkla iletişim çabalarını güçlendirmesine ve aşı ile maske teşvikini geliştirmesine odaklansa da gerçekçi bir bakış açısıyla aşı kararsızlığı nedeniyle hedeflerin tutturulması oldukça zor gözüküyor. Columbia Üniversitesi epidemiyologlarından Jeffrey Shaman şöyle diyor:[8]

Sanıyorum buradaki temel sorun aşılıların da delta virüsünü yaymak konusunda ciddi bir rol oynuyor olması. Bu bakımdan aşılanma artık daha ziyade bireysel bir korunma yöntemi hâline gelmiş halde. Kişiler kendilerini ağır hastalıktan korumak istiyorlarsa aşı olmalılar. Bunca tekrar vakası ve yarma vakası gördüğümüz için sürü bağışıklığı kavramı artık önemini yitirdi gibi gözüküyor.

Maryland Tıp Fakültesi'nde aşı uzmanı olan Kathleen Neuzil ise şöyle diyor:

Daha fazla kişiyi aşılamak bir öncelik olarak kalmalı; ancak halkın virüsle ilişkisini gözden geçirmesi gerekiyor. Bu virüs öngörülebilir geleceğe kadar bizimle kalacak. Dolayısıyla ciddi hastalık engellilik ve tıbbi sonuçlardan kaçınmaya dönük bir hedef tutturmalıyız. Burnunda virüs teşhis edilen her bireye odaklanmamalıyız. Bunu yapmak zor biliyorum. Ama koronavirüsün artık bir yere gitmeyeceği fikrine alışmamız gerekiyor.

GERÇEKLERİ HAYKIRIN!

Dokümanda aşılarla ilgili verilen bilgilerde şunların halka hatırlatılması gerektiği vurgulanıyor:

  • Aşılar en çok hastanelik olma ve ölüm riskini azaltmada başarılı. Sonrasında hasta olma ihtimalinizi düşürmede başarılı. Sonrasında enfeksiyona yakalanma riskinizi azaltmada başarılı.

  • Aşılı birinin ağır hastalık geçirme riski aşısız birinden en az 10 kat daha az.

  • Aşılı birinin hastalığa yakalanma riski aşısız birinden en az 3 kat daha az.

  • Aşı etkililiği bir grubun ortalama riskini yansıtıyor tekil bir bireyin riskindeki azalmayı değil. Çünkü bireysel risk yaş ve savunma sistemi baskılanmışlığına göre değişebiliyor. Bireysel korunma etrafındaki mesajlar netleştirilmeli.

  • Aşıların etkililiğinden söz ederken aşısızılarla kıyaslama yapılmalı. Aşılılar ile aşısızlar arasındaki farklar belirgin ve kısmen sabit ilerliyor. Kişisel hikayelere yer vermek önemli. Salgının patlak verdiği spesifik örnekler verilmeli.

  • https://evrimagaci.org/delta-varyanti-nedeniyle-covid19-cicek-hastaligindan-bile-bulasici-hle-geldi-bu-pandeminin-seyrini-ve-bitis-suresini-tamamen-degistiriyor-10781

--

- - - - - - - - - - - - - - - -

Burada tanrı filan göremiyorum.

Yuri Gagarin (Uzaya ilk çıkan insan;yörüngedeyken üsse söylemişti)

- - - - - - - - - - - - - - - -

Gunesini kaybettiysen sakin gozlerini kapama, yoksa yildizlarini da kaybedersin.

Anonim

- - - - - - - - - - - - - - - -

Bir milleti tutsak etmek isterseniz, onun müziğini çürütün.
Kelimelerin kuvvetini bilmeyen insanlarla esaslı bir konuyu konuşmak mümkün değildir.

Konfiçyus

- - - - - - - - - - - - - - - -

Gençken Bilgi Ağacını Dikmesek, Yaşlandığımız Zaman Gölgesine Sığınacak Bir Yerimiz Olmayacaktır.

S.R.CHAMFORT

- - - - - - - - - - - - - - - -

F...S. O.......D ICIN
. . . . . .
Sevilmek mi?-oyleyse birakma yuregini
Simdiki yolundan ayrilmaya.
Oldugun herseyken simdi,
Olmadigin sey olma.
Boylece kibarligin, lutfun,
Askin guzelligin, sonsuz bir
Ovgu konusu olacak yeryuzunde,
ve ask-basit bir gorev.

Edgar Allan Poe

- - - - - - - - - - - - - - - -

Hep O

Aşk geldi, kan gibi
Damarlarıma derime doldu.
Beni benden aldı,
Varlığımı sevgiliye doldurdu.
Kısaca;
Bana benden kalan bir ad;
Ancak ötesi hep o...


Mevlana Celaleddin Rumi

- - - - - - - - - - - - - - - -

Çocuğunu yedi yaşında namaza başlatmayan, on yaşında devamlı namaz kıldırmayan ebeveyn büyük bir sorumluluk altındadır.

Mehmet Şevket Eygi
Mürtecilerin çok sevdiği ve önemsediği fikir adamı.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Gurur faydasizdir, o insanlari kendinden sogutur.
Alcak gonulluluk ise insani yukseltir.

Kutadgu BILIG

- - - - - - - - - - - - - - - -

Affedilen vazgecilendir?
o, affedildi?
cunku ondan vazgecildi
?

Kucuk Iskender
OrajKalip


- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder