27 Temmuz 2021 Salı

İBB'YE BAĞLI ŞİRKETLERİN AKP DÖNEMİNDEKİ BORCU 800 MİLYON LİRAYMIŞ!

İBB'YE BAĞLI ŞİRKETLERİN AKP DÖNEMİNDEKİ BORCU 800 MİLYON LİRAYMIŞ!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerden sorumlu danışmanı Ertan Yıldız belediye şirketlerinin AKP döneminden kalma birikmiş 800 milyon liralık vergi ve sigorta borcu olduğunu söyledi.

09 Temmuz 2021 - 13:19

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki 10 şirketin Türkiye'nin en büyük şirketleri sıralamasına girmesinin ardından İBB'nin şirketlerden sorumlu danışmanı Ertan Yıldız açıklamalarda bulundu. Yıldız göreve geldiklerinde Büyükşehir şirketlerinin AKP döneminden kalma birikmiş 800 milyon liralık vergi ve sigorta borcu bulunduğunu söyledi.

Fortune 500 Türkiye'ye 2019 yılında 6 iştirak şirketi ile giren İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2020 yılında bu sayıyı 10'a çıkardı. 2020 net satış rakamlarına göre yapılan değerlendirmede listede İGDAŞ İSPER İSTAÇ Metro İstanbul KİPTAŞ İSTGÜVEN İSFALT Ağaç A. Ş İSTON ve İstanbul Halk Ekmek A. Ş yer aldı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre listeye yeni giren şirketler geçtiğimiz dönemde zararda olan Halk Ekmek Ağaç A. Ş İSTON ve İSFALT oldu. İBB iştirak şirketlerinden sorumlu Başkan Danışmanı Ertan Yıldız geçmiş dönemde şirketlerin içinde bulunduğu mali tablo ve yaşanan değişim ile ilgili açıklamalar yaptı.

"28 ŞİRKETİN 11'İ ZARARDAYDI!"

Göreve geldiklerinden şirketlerde ve belediyenin tamamında çok kötü bir tablo ile karşılaştıklarını belirten Yıldız "Borçlu bir belediye vardı karşımızda. Adeta hareket edemez hale gelmişti eş güdüm yoktu. 23 Haziran'dan sonra geldiğimizde 28 şirketin 11'i zarardaydı" dedi.

Yıldız şirketlerin geçmişten gelen vade farkı ile birlikte 800 milyon lira civarında birikmiş sigorta ve vergi borcu bulunduğuna dikkat çekerek "Bugün ilk 500'e giren şirketlerin çoğu vergi ve sigorta borcu içindeydi. İSFALT'ın 200-300 milyon liraya yakın kamuya borcu vardı. İSFALT bugün listede. Şirketlerin vergi borcu olması belediyenin ihalelerine girememeleri anlamına geliyor. Hiçbir kamu ihalesine de giremiyorlardı. İSFALT İSTON Ağaç A. Ş gibi şirketlerin kuruluş amacı belediyenin işlerini yapmak. Belediye hizmetlerinin tamamlayıcısı icraatçısı olarak kurulmuş bu şirketler öyle bir hale gelmişti ki belediyenin ihalesine girip işi alma şansı yoktu" diye konuştu.

"BÜTÜN BORÇLARI YAPILANDIRDIK VE ÖDEDİK"

İBB şirketlerini kendi kaderlerine terkedilmiş durumda bulduklarını dile getiren Yıldız "Biz devraldıktan sonra bütün borçları yapılandırdık ve ödedik. Şu ana yapılandırılan borçların hiçbir gecikmesi yok o günden sonra ödenmeyen vergi SGK borcumuz yok. Bütün şirketlerimizi kontrol altına aldık. Biz devraldığımızda 11 şirket zarardaydı. Pandemiye rağmen bu yıl sadece 4 şirketimiz zarar etti. Zararları da düşük. Daha çok pandemi etkiledi. Örneğin pandemi nedeniyle kapalı olan Beltur ve İSPARK zarar eden şirketlerimiz oldular" dedi.

"BAZI FİRMALAR GEÇMİŞ DÖNEMİ DENETLEMEK İSTEMEDİ"

Göreve gelir gelmez bütün şirketleri bağımsız denetime açtıklarını belirten Yıldız başlangıçta bu konuyla ilgili de sıkıntı yaşandığını ifade etti. Yıldız "Bazı denetim firmaları bizimle çalışıp geçmiş dönemi denetlemek istemedi. İlk yıl bir dirençle karşılaştık ama ikinci yıl geldiler. Şirketlerimiz özel sektörden beklenen başarı kıstasını yakaladı artık. Şirketlerde rekabet yaratılamayan çok alan vardı biz o rekabeti yarattık ve bu da maliyeti düşürdü. Bu şekilde büyük tasarruf sağladık" dedi.

https://www.aykiri.com.tr/ibb-ye-bagli-sirketlerin-akp-donemindeki-borcu-800-milyon-liraymis/12792/

--

- - - - - - - - - - - - - - - -

Hosumuza giden yalanlari avuc dolusu yutariz da, aci gercekleri yudum yudum iceriz.

DIDEROT

- - - - - - - - - - - - - - - -

Her sey olmasi gereken zamanda olusup elde edilir.

Hz.Ali

- - - - - - - - - - - - - - - -

Gun gelir dertsizlik derdi olur insanin...

- - - - - - - - - - - - - - - -

Kufrun duvarini kendi tasiyla yik.

Hz.Ebubekir

- - - - - - - - - - - - - - - -

Ömer Hayyam Bütün Dörtlükler [ 2. - 389 ]

Büyükse de isyanım, kötülüklerim,
Yüce Tanrı dan umut kesmiş değilim;
Bugün sarhoş ve harap ölsem de yarın
Rahmete kavuşur elbet kemiklerim.

ŞARAB: Arapça, içecek şey, anlamında bir kelime. Aşk ve mahabbet anlamına kullanılır. Coşkun aşk halleri ki, bu durumdaki kişi aşkta sadakat imtihanından geçer. Kemale erenlerin hali budur. Bu kelimeyle ilgili bazı deyimler şunlardır:
Şaraphane : Melekût âlemi, kâmil arifin iç dünyası.
Şarab-ı Puhte: Yıllanmış, kıvamını bulmuş şarap. Her türlü kayıttan, sınırlamadan kurtulmuş saf ve mücerred zevk.
Şarab-ı ham : Çiğ şarap. Dünyevî zevk ile karışık hayat.
Şarap-ı Tevhîd : Allahın zâtında mahvolup, her türlü maddî bağdan kurtulma.
İki türlü şarap vardır: Biri maddî, dünyevi, alkol ihtiva eden içilmesi haram olan içki, ki bu insanı içince sarhoş eder. Diğer şarap ise, aşk şarabıdır. Allahı sevmekten kaynaklanan zevkin sonucu olarak ortaya çıkan bir tür mestlik, melankoli hâli. Sûfîler bu bakımdan, içmeden sarhoş olanlardır, diye tanımlanır. Marifet, içmeden, manâ sarhoşu olmaktadır. Her iki sarhoşta ortak bazı özellikler vardır. Bunlardan biri, her ikisi için dış âlemin bir anlamı yoktur; sarhoşluk, her iki grubu dış dünya ile alakalı bir takım ilgilerden kesmiştir, ikisi arasındaki pek çok farktan bir diğeri de, şudur: : Mânâ sarhoşunda, karaciğerden kaynaklandığı söylenen bir tür iç hararet, maddî şarab içende bulunmaz.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Dusman sinirli yapida ise onu daha cok sinirlendirin.

Sun Tzu'dan Savas Sanati

- - - - - - - - - - - - - - - -

Oku, Düşün, Uygula, Neticelendir.

Recep Tayyip ERDOĞAN(RTE)
Türkiye denilen ülkenin başbakanı

- - - - - - - - - - - - - - - -

Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki teknigin gerektirdigi seyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.
1923.

K.Ataturk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder