31 Temmuz 2011 Pazar

POLITIK - '' necdet özel '' yahut '' necdet fetullahın özeli ''

'' necdet özel '' yahut '' necdet fetullahınözeli ''

05.10.2010 - 07:30

Alzade Güldağ (soL)

AKP Necdet Özel'e mi oynuyor?

B

üyük krize sahne olan son YAŞ'ta AKP'cilerin destekledikleri yeni Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel,

AKP'ciler tarafından 2013'teki Genelkurmay Başkanlığı öncesinde sürekli öne çıkarılıyor.

Son Yüksek Askeri Şura sırasında yaşanılan kriz AKP hükümetinin Genelkurmay karşısındaki galibiyeti ile sonuçlanmıştı.

1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına hükümetin karşı çıkması sonrasında, hükümet Orgeneral Necdet Özel'in Jandarma Genel Komutanlığı'na atanmasını sağladı.

Önümüzdeki yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak olan Orgeneral Necdet Özel, 2013 yılında Genelkurmay Başkanı olacak.

YAŞ krizi sonunda Jandarma Komutanlığı'nı kaptıran İlker Başbuğ'un, Saldıray Berk'i Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na getirmeyi hükümete kabul ettirmesi, AKP karşıtı cenahta bir çeşit "buruk sevinç" havasına yol açtı.

Jandarma Genel Komutanlığı için ismi geçen Orgeneral Atilla Işık'ın sürpriz istifası ve Necdet Özel'in Kara Kuvvetleri yerine Jandarma Genel Komutanlığı'na atanması konusunda hükümetin ısrarı, TSK'nın atama geleneğini tamamen değiştirdi. Hükümet en kıdemli orgeneral olan 1. Ordu komutanının, Kara Kuvvetleri komutanlığına atanması şeklinde gelenek hale gelen görüşe karşı çıkıyordu. Başbuğ'un ikinci planı olan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Arslan Güner'in teamül gereği kıdem esasına göre Jandarma Genel komutanlığı'na atanması ve Orgeneral Necdet Özel'in Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması formülüne Cumhurbaşkanı Abdullah Gül engel oldu. Org. Arslan Güner'in bir protokol sırasında Abdullah Gül'ün eşinin elini sıkmamak için protokolden çıkması ve son 20 yıl boyunca Ankara'da görev yapması Kara kuvvetleri Komutanlığı yapamaması için yeterli sebep olarak sayıldı. Ayrıca Başbuğ'un savunduğu bu çözüm, Org. Necdet Özel'in Genelkurmay Başkanı olamaması anlamına geliyordu. Bunun üzerine son planda mutabık kalındı ve Necdet Özel Jandarma Komutanlığı'na atandı.

Hiç dikkat çekmeyen, sessiz ve ilk kez basına kapalı gerçekleşen bir devir teslim töreni ile Atilla Işık, emekli paşalar arasına katılmış oldu.

Cemaat ilgisi nereden geliyor?
Bugüne kadar Genelkurmay'ın 2.Ordu Komutanlığı'nı teslim edecek kadar güvendiği, sicili temiz bir asker olarak bilinen Orgeneral Necdet Özel, birdenbire cemaatin TSK üst kademesi arasında "tercih ettiği" bir general oldu. Son Yüksek Askeri Şura krizi sırasında cemaat yayın organlarında desteklenilen, genelkurmayın başına geçmesi için internet forumlarında ve okuyucu yorumlarında dualar okunan Orgeneral Necdet Özel'e ilgi dikkat çekici.

Vakit gazetesinin internet sitesi Habervaktim bu konuda en fazla çalışma yapan yerlerden biri. Hasan Iğsız konusunda da ciddi çalışmalar yapıp "Ergenekon" ve "Andıç" başlıkları üzerinden Genelkurmay'daki atama ve dengelere sayısız defa oynayan dinci basın, Necdet Özel'in askeri komuta kademesinde farklı bir isim olduğunu vurguluyordu. Örneğin Şamil Tayyar, 25 Ağustos'ta Star gazetesinde yayınlanan "Kodu mu Oturtan General" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullanıyordu: "…..Necdet Paşa tam bir beyefendi, sınırlarını bilen, siyasete bulaşmayan, sivillere "Allah'ın sivili" demeyen saygılı bir asker…"

Dinci basın, topyekün savaş ilan ettiği son YAŞ'ta Genelkurmay'ın, Necdet Özel'i Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ve Arslan Güler'i Jandarma Genel Komutanlığı'na atama isteğine şiddetle karşı çıktı ve bunun "askeri vesayet rejimi"nin devamı olacağını, Necdet Özel'in Genelkurmay Başkanı olmasının özellikle engellendiğini ileri sürerek kamuoyu oluşturmaya çalıştı.

Samanyoluhaber ve habervaktim siteleri 19 Temmuz gecesi Hakkari'nin Çukurca ilçesi 3. Taktik Tümen Komutanlığı'na PKK saldırısı (basında Hantepe baskını olarak bilinen saldırı) sırasında yaşanılan koordinasyon ve iletişim eksikliği üzerine Genelkurmay'ın yaptığı açıklama ile tüm suçun Necdet Özel'e yıkıldı diye haberler yaptı. Samanyoluhaber, haberinin spotunda şu ifadelere yer veriyordu: "Genelkurmay Başkanlığı yolunun kapatılacağı iddiasıyla gündeme gelen Necdet Özel'e TSK, Hantepe skandalı açıklamasında iki yerde gönderme yaptı." Taraf gazetesi yazarı Önder Aytaç da "heron skandalı" olarak da anılan olay üzerine Necdet Özel için şunları yazdı: Genelkurmayın yaptığı ve kamuoyunu hiç tatmin etmeyen Heron açıklamasında, hükümetin son YAŞ toplantısında Genelkurmay Başkanı olmasının önünü açtığı Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan orgeneral Necdet Özel'in hedef alınması da gerçekten de dikkat çekicidir. Acaba neden???" AKP'ci basının Necdet Özel propagandası, aslında kamuoyunda pek tanınmayan Necdet Özel için okurlarında "Bu adam bizden" hissiyatı uyandırmaya yetmişti. Habervaktim sitesinde "Ordudaki 'Alevi vesayeti ve İsrail esareti'nden kurtulmak için Necdet Paşa gibi 'Vatanını Milletini seven isimlere ihtiyaç" olduğu çeklinde okuyucu yorumları yayınlandı. AKP'nin sıcak baktığı Necdet Özel, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili gelen sorulara "Bu hukukun işi, onlara bırakmak lazım" diye yaptığı açıklamalarıyla duruşunu netleştiriyor.

Komutan değişiyor AKP politikaları gerçekleşiyor
Necdet Özel'in bir yıllık Jandarma Komutanlığı dönemi, AKP hükümetinin uzun süredir yapmak istediği birçok askeri dönüşümün Jandarmayı ilgilendirmesiyle çakışıyor. Dolayısıyla AKP'nin "iyi anlaşacağı" bir Jandarma Komutanı, bu dönemde AKP'nin birçok başlıkta işini oldukça kolaylaştırabilir.

Sınır birlikleri kurmayı düşünen AKP'nin, Necdet Özel'in jandarma komutanı olacağı önümüzdeki dönemde bu işi hızlandırması bekleniyor. YAŞ'tan yaklaşık 10 gün önce AKP'li vekillerin Jandarma Sınır Birlikleri yasasını çıkarmak için gereken ek oturum nedeniyle milletvekillerinden imza toplaması bu konuda AKP'nin ne kadar aceleci olduğunu gösteriyor. Jandarma Komutanlığı'ndaki isim bu işin gerçekleşmesi açısından AKP için büyük önem arzediyor. Paralı "Lejyonerliğin" önemli adımlarından biri olarak görülebilecek bu birlikler, PKK ile sıcak çatışma, sınır asayişi, sınır dışında ise Barzani ve Amerikan işbirliğini kuvvetlendirecek. Irak–Türkiye arasında oluşturulması düşünülen tampon bölge (Bkz: Türkiye ile Irak arasında tampon bölge mi oluşturuluyor?)ve üs kurma planı gibi başlıkların hepsinde, Necdet Özel'in komutanlığı döneminde büyük adımlar atılmaya hazırlanıyor.

Jandarma Sınır Karakolları uzunca bir zamandır tartışma konusuydu. Bakımsız ve askeri açıdan saldırıya açık, korunmasız olduğuna dair eleştiriliyordu. Hükümet Genelkurmay ile beraber bu jandarma sınır karakollarının elden geçirileceğine dair açıklamalarda bulunmuş olsa da Genelkurmayın bu konuda adım atmadığına dair haberler basında çok yer aldı. Necdet Özel'in jandarma komutanlığına gelmesinin hemen ardından AKP hükümeti sınır karakollarını TOKİ aracılığıyla yenilemeye başladı. Milli Savunma ve Maliye Bakanlıklarında bekletilen proje derhal hayata geçirildi.

Yüksek Askeri Şura sırasında AKP hükümetinin ve cemaatci basının Orgeneral Necdet Özel konusunda neden bu kadar ısrar ettiği bugün daha iyi anlaşılabiliyor. Hiç dış görev yapmadığı bilinen Necdet Özel'in özel yaşamına dair çok fazla bilgi yok. Necdet Özel'in hükümetle mesafeli olduğu, ancak AKP hükümetinin Necdet Özel'in üzerine oynadığına dair söylentiler var. TSK'nın temelini oluşturan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na önümüzdeki yıl terfi edecek olan Necdet Özel'in TSK'da ikinci bir Hilmi Özkök örneği olması ve AKP'nin orduya dönük dönüşümünü hızlandırması olası.

Alzade Güldağ (soL)

 

--  -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ Savaş için en güçlü olduğunuzda, kendinizi güçsüz gösterin; kuvvetlerinizi harekete geçirirken, hareketsizmiş gibi durun; düşmana yaklaştığınızda uzakta olduğunuz izlenimi verin; uzakta oğlunuzda da burnunun dibinde olduğunuz izlenimi verin. Tüm savaşlar aldatmacadır.  Sun Tzu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder