23 Haziran 2013 Pazar

15-Fwd: 2. Yıldönümünde 2011 seçimi

Din, iman, yalan, dolan, kin, intikam, işbirliği ve ihanet.

Oraj POYRAZ
-------- Original Message -------
From:     D.Ali Ercan <daliercan@gmail.com>

Değerli arkadaşlar, Bir süre önce sizlere gönderdiğim 2011 seçim sonuçlarını özetleyen tabloya ek olarak, seçim sonrasında sıcağı sıcağına (1.7.2011 tarihinde) yaptığım bir değerlendirmeyi de, arşivimden çıkararak, eklemek istedim. sevgilerimle. æ

***

 2011 de HAREKETE GEÇEN 3,7 MİLYON OY !

Şimdiye kadar 1. sıradaki partiye büyük avantaj tanıyan d'Hondt  sistemi nedeniyle, ayrıca herhangi bir hileye gerek kalmadan, %10-%20 arası fazladan  milletvekili bahşedildiği için elektronik yollardan oyların çalındığı yönündeki iddialara pek yandaş olmamıştım.  

Ancak bu sefer,  göze çarpan anomali  "seçime katılım oranı"dır.  Şimdiye kadarki seçimlerde ortalama %76 olan katılım oranı bu seçimde birden bire %83'e fırlamıştır... (YSK seçmen sayısını 53,2 milyon yerine 52,5 milyon aldığı için katılımı %85 olarak veriyor)   Seçime katılım oranında ~ %7 lik ani artış  yaklaşık 3,7 milyon "ilâve"  seçmen oyu  demektir; ve bu rekor katılımın açıklaması gerçekten zordur. 9 yıllık bir iktidar döneminden sonra oylarını %31 artıran bir parti dünya demokrasi tarihinde görülmedi.  

"Muhtemel bir CHP+MHP koalisyon iktidarından korkan pasif seçmenlerin tepkisi" şeklindeki bir açıklamak ta kuşkularımızı gidermekte yetersiz kalıyor.  3,7 milyon ilave oy AKP hesabına "bir şekilde" girdi ise  o zaman bu rekor sonuç anlaşılır. Komplo teorilerine karşı her zaman çok temkinliyim; buna rağmen bu sefer "acaba?" demekten kendimi alamadım.  AKP oylarından, dolayısıyla toplam geçerli oylardan bu "acaba?" lı oyları çıkardığımızda "makul sonuç şöyle tecelli edecekti ki, bütün anketlerin ortalaması da kabaca bu rakamları gösteriyordu zaten:

  • AKP...... %48  290 mv   
  • CHP...... %30  150 mv                    
  • MHP.......%15   75 mv
  • BDP........% 7   35 mv

AKP Mecliste yine de salt çoğunluğu sağlayacak ve tek Parti Hükümetini kurabilecekti; ama BDP ile birlikte de olsa, 2/3  çoğunluk rakamı 367 den 42 eksik olacaktı; Oysa şimdi sadece 5 eksiği var. Acaba kozmik odalarda birileri fren yerine yanlışlıkla gaza mı bastı?? Tabii bütün bu komplo faraziyeleri üzerine konuşmak boşuna ve çok geç. Muhalefetin her bakımdan işi baştan sıkı tutması, sandıklara pür dikkat sahip çıkması gerekirdi. æ





--

zaryop:jaro

Genc fikirler demek, gercek fikirler demektir.

Ataturk
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kurmus oldugum gruba uye olun
Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir gruptur:
Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com
Ayrilmak isterseniz de :
Ozgur_Gundem-unsubscribe@yahoogroups.com

Grup Sayfamız :
http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz.
http://orajpoyraz.blogspot.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder