29 Ağustos 2015 Cumartesi

Şimdi de Merkez Bankası’nı satacaklar!

Şimdi de Merkez Bankası'nı satacaklar!

28 Ağustos 2015 Cuma

Ufuk Şanlı ufuksanli@millet.com.tr

Metropoll Araştırma'nın son yayınladığı ankete göre Ağustos 2014'te Türkiye'de ekonominin iyi yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 45.7 iken Ağustos 2015 itibarıyla bu oran yüzde 65.7'ye yükselmiş. Yani halk iktidar partisinin ekonomi politikalarından pek hoşnut değil. Bir yıl içinde "Durum kötüye gidiyor" diyenlerin oranı tam yüzde 20 artmış.

Evet, ekonomide işler gerçekten kötü gidiyor. Ticaretin kalbinin attığı Sultanhamam, Osmanbey, Laleli ve Merter'de esnafın ağzını bıçak açmıyor. "İşleriniz nasıl?" sorusuna İzmir, Adana, Mersin, Gaziantep gibi büyük şehirlerde bile 'iyi diyen' yok. Türkiye'de ekonomiyi büyütmek için ya iç talebi canlandıracaksınız yani vatandaşın cebine bir miktar para koyacaksınız ya da ihracat yaparak dışarıdan döviz getirerek şirketlerinizi büyüteceksiniz.

EMEKÇİ VE EMEKLİYİ SIFIRLADILAR

Ak Saray halkın cebine para konulması konusunda çok istekli değil. Memur ve emekliye 2016' da verilecek yüzde 11'lik zam sizi aldatmasın. Memur, işçi ve emeklinin maaşı sadece son bir yılda dolar bazında yüzde 36 eridi. Geçen yıl tam bugün 2.16 liradan satılan dolar bugün 2.92 lira. Yani ekonomi süper ama dolar 76 kuruş artmış... Tüm para birimleri karşısında değer kaybeden Euro ise 2.85 liradan 3.30'a fırlamış. Yani 45 kuruş artmış.

7 Haziran seçimleri öncesi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Emekliye yılda iki maaş ikramiye vereceğiz' ve 'Asgari ücreti 1.500 liraya çıkaracağız' açıklamasının hükümet kanadında nasıl bir panik oluşturduğunu hatırlayın. Sadece 'itibar için' 1 milyar dolara Ak Saray inşa eden, lüks makam araçları için her yıl 1.3 milyar dolar harcayan, yandaş şirketlere milyarlarca batık kredi kullandıran AKP hükümetinin bu konuda bir adım atmasını da beklemiyoruz.

KASADA KAÇ PARA VAR?

Merkez Bankası'nın toplam rezervleri 120.7 milyar dolar. Ancak bu, kasada bu paranın olduğu anlamına gelmiyor. Merkez Bankası'nın acil bir durumda kullanabileceği toplam dolar miktarı sadece 31.5 milyar dolar. Yılbaşından bu yana rekor kıran kaynağı belirsiz para girişlerine rağmen Merkez'in rezervleri 8 milyar dolar eridi. Erdoğan'dan korkusuna faiz artıramayan Merkez, deyim yerindeyse sürekli 'cepten yiyiyor' ve döviz satıyor. Halk ve şirketlerde kaç para olursa olsun dolar alıyor. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali iki gün önce bu konuda önemli bir uyarı yaptı. Mealen "Halkın ve yatırımcıların algısı giderek bozuluyor. Eğer bir panik olursa ABD Merkez Bankası'ndan Türkiye'ye boru hattı çekseniz bile bunu durduramazsınız" dedi.

Tablo çok net; Türk ekonomisinin büyüyebilmesi için yurtdışından gelecek paraya ihtiyacı var. Rakamlarla desteklersek, Hazine Müsteşarlığı verilerine göre Türkiye, 2008-2014 arasında milli geliri 58 milyar dolar artırabilmek için 121.5 milyar dolar borç aldı.

Bu para akışı geçen yıldan bu yana zayıfladı. Bu bozulmayı durdurmak için getirilen 'kaynağı belirsiz paralar' bile açığı kapatmaya yetmedi. Durum şimdi çok daha kritik, halk kahvelerde ve dolmuşlarda sürekli dövizdeki yükselişi konuşuyor. Eğer akılcı davranılmazsa Merkez Bankası'nı satsanız bile yine de doların tırmanmasını engelleyemezsini

http://www.millet.com.tr/simdi-de-merkez-bankasini-satacaklar-yazisi-1273104


a45UyF587661-150829103025 Mehmet Yazici <mehmet_yazici@runbox.com>
2015/08/29  15:00 1  39  undefined undefined add_anadoluhareketi@googlegroups.com

 

El agazina bakan karisini tez bosar.

Anonim

Kim bu Ravendi?

Ibn el- Ravendi etkileyici bir Tanritanimaz eserler kulliyatinin yani sira bircok eser kaleme alan Irakli ilahiyatci ve filozof. Dunya nin ebediyetini savunmus, ve Bilge bir Tanri kavramina, Kur an a, Peygamber Muhammed e, tum Peygamberlere, mucizelere, tapinanlara ve ibadet takintisina karsi cikmistir. 11. yuzyilda kendisinden o kadar nefret edilmisti ki kendisine ait el yazmalari bulmak zorlasmistir ve kitaplarindan parcalar yalnizca muhaliflerinin eserlerinde mevcuttur. Bilinen en unlu kitabi Kitab ez-Zumrud (Zumrud Kitabi) kendisi ile akil hocasi (Muhammed el-Varrak) arasinda yapilan tartisma biciminde yazilmistir. Tartismanin sonunda mucize ve peygamberlik karsiti goruslerin gecerliligi ispat edilmistir. Etkisi yuzyillar suren ve Farabi, Gazzali gibi bircok bilginin tartisma konusu yaptigi fikirleri soyle siralanabilir:

1. Tanri insanlara dogru ve yanlis uzerine yargida bulunabilecekleri akli bagisladi. Eger peygamberlerin iddialari insanin yargisini destekliyorsa, peygamberler gereksizdir (fazlaliktir). Eger onlarin iddialari aklin yargilarina aykiri ise, onlari dinlememeliyiz.

2. Insanlar gokyuzunu dikkatle gozleyerek gokbilimini gelistirdiler. Nasil gozleyeceklerini ogretecek peygamberlere ihtiyac duymadilar. Ne de lavtayi nasil yapacaklarini ogretecek peygamberlere ihtiyac duydular. Insanlarin vahiy olmadan koyunun bagirsaginin kurutulup bir tahta parcasina gerildiginde, bunun hos sesler cikarabildigini ogrenemeyeceklerini varsaymak abestir. Butun bu yetenekler dogustan gelen insan akliyla, calismayla, gozlemle ve deneme-yanilma yoluyla kazanilmistir.

3. Peygamber Muhammed olaganustu bir soz ustasi oldugu icin ya da diger Araplar Muhammed le savasmak adina siir yazmak icin cok mesgul olduklarindan ya da Araplar egitimsiz insanlar olduklarindan Kuran Araplarin diger kitaplarindan daha guzel olabilir. Kuran her hal ve karda o kadar da etkileyici degildir cunku celiskili ve abes seylerden soz etmektedir ve ozellikle de gayrimuslimler icin etkileyici degildir.

5. Musa ve Isa, elbette, Muhammed in gelecegini onceden bildirmislerdi (gelecegine dair ondeyide bulunmuslardi) - herhangi bir astrolog (medyum) ondeyide bulunabilir. Ayni sekilde, Muhammed in bazi olaylari onceden bildirmesi, onun peygamber oldugunu ispatlamaz: Basarili bir tahminde bulunmus olabilir, fakat bu onun gelecege dair gercek bir bilgisi oldugu anlamina gelmez. Dahasi gecmiste olmus olaylari nakletmesi de onun peygamberligini ispatlamaz (cunku Incil de gecenler olaylar hakkinda okumus olabilir) ve eger okur-yazar degilse, pekala Incil ona okunmus da olabilir.

6. Meleklerin Muhammed in yardimina kostuguna dair aktarilanlar mantikli degildir, cunku bu aktarilanlar peygamberin dusmanlarindan sadece 70 tanesini oldurebilen Bedir meleklerinin gucsuzlugunu gosterir. Ve eger melekler Bedir de Muhammed e yardim etmek istediyseler, Uhud da yardimlarina cok ihtiyac varken neredeydiler?

7. (Cesitli dinlerin Peygamberleri) aldatilmamistir ya da yaniltilmamistir; onlar etkin bir bicimde kandirmaktadirlar, hilelerle ve el cabuklugu ile dinleyenlerini aldatmislardir. Ayni zamanda garip ve az bilinen dogal olaylari takipcilerini kandirmak icin kullanmislardir - miknatislar gibi ama daha az unlu olanlarini.

8. Kullarini hasta eden bir Tanri kullarina bilgece davranan biri gibi ya da onlari gozeten biri olarak ya da onlari esirgeyen, bagislayan biri gibi gorulemez. Kullarina fakirligi ve sefilligi reva goren biri icin de aynisi gecerlidir. Ayni zamanda kendisine karsi itaat etmeyecegini bildigi birisinden itaat etmesini beklemek de bilgece degildir. Ve sadakatsiz olani ve itaat etmeyeni sonsuz atesle cezalandiran birisi bir aptaldir.

9. (Bir muhalifi olan el-Hayyat in Ibn el-Ravendi nin mucizeler ve Kur an uzerine yorumlari uzerine soyledikleri):

Kitap el- Zumrud adiyla bilinen kitapta, O (el- Ravendi) Peygamberlerin mucizelerinden, onlarin selametinden (Ibrahim in, Musa nin, Isa nin ve Muhammed in mucizeleri gibi, Allah onlara rahmet eylesin!) bahsetmistir. Bu mucizelerin gercekligini reddetmis; ve bunlarin hilebaz numaralar oldugunu, bunlari yapan insanlarin sihirbaz ve yalanci oldugunu; Kur an in Bilge olmayan bir varligin nutku oldugunu; ve Kur an in hatalar, celiskiler ve sacmaliklar icerdigini iddia etmistir. Bunlari Ozel olarak Muhammedilere (Muhammed in cemaati anlaminda) karsi baslikli bolumde ele almistir, Tanri onu kutsasin!

10. (Bir muhalifi olan el- Mueyyed in Ibn el- Ravendi nin Peygamberlerlik uzerine yorumlarina dair soyledikleri):

Ibn El Ravendi nin kaleme aldigi bir risale ile karsilastik. Buna Zumrut adini vermis ve Berahime ye adamistir. Risale Peygamberligin varliginin reddine dairdir. Bu risalede o (Ibn el- Ravendi) Peygamberligin varligini savunanlarca gelistirilmis argumanlari ve Peygamberligin varligini reddedenlerinkileri siralamistir.

Aziz Millet Vekilleri,
Dunyaca malum olmustur ki, bizim devlet idaresindeki ana programimiz, Cumhuriyet Halk Partisi programidir.
Bunun kapsadigi prensipler, idarede ve siyasette bizi aydinlatici ana hatlardir.
Fakat, bu prensipleri, gokten indigi sanilan kitaplarin dogmalariyla asla bir tutmamalidir.
Biz, ilhamlarimizi, gokten ve gaipten degil, dogrudan dogruya hayattan almis bulunuyoruz.

Mustafa Kemal ATATURK
(Kaynak:Ataturk un Soylev ve Demecleri / Cilt 1 / Syf.389)


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder