6 Temmuz 2021 Salı

AFGANİSTAN: AFGAN ASKERLERİ ÜLKEDEN KAÇTI

Afganistan'da büyük bir katliam yaşanmak üzere.
On yıllar süren ABD işgalinde işbirliği yapan yüz binlerin üzerinde, belkide milyonlara varan sayıda bir nüfusun yaşamı tehlikeye düşmüştür.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  

AFGANİSTAN: AFGAN ASKERLERİ ÜLKEDEN KAÇTI

Türkiye'nin Afganistan'daki varlığı konusunda ilk görüşme Ankara'da ABD'li yetkililerle yapıldı. Ülkede Taliban giderek daha çok bölgeyi ele geçiriyor.

İstanbul - BİA Haber Merkezi 06 Temmuz 2021 Salı 11:57

Yaklaşık bin Afganistan askerinin Taliban'dan kaçıp Tacikistan'a sığınması üzerine Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman sınıra 20 bin asker seferber etme emri verdi.

Askerlerin sınır koruma görevine destek amacıyla gönderildiği belirtildi. Tacikistan ile Afganistan arasındaki sınırın uzunluğu 900 kilometreyi geçiyor.

RUSYA'DAN DESTEK SÖZÜ

Tacikistan Cumhurbaşkanı imamali Rahman'ın ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dahil olmak üzere bölgedeki müttefikleriyle birer telefon görüşmesi yaptığı açıklandı.

Putin'in Afganistan sınırının korunmasında gerekli olması halinde Tacikistan'a destek sözü verdiği kaydedildi. Rusya'nın kendi toprakları dışındaki en büyük askeri üssü Tacikistan'da bulunuyor. Üste Rus tank ve helikopterleri konuşlu durumda.

WASHİNGTON-ANKARA GÖRÜŞMELERİ

Öte yandan Türkiye'nin Afganistan'daki Kabil Havalimanı'nın işletmesini ve güvenliğini sağlamaya yönelik olası misyonuna dair Ankara-Washington hattında ilk görüşme Türkiye'de yapıldı.

Görüşmeler sonrası Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Türkiye'nin Afganistan'daki askerine ek olarak yeni asker göndermesi söz konusu olmadığı söyledi.

Bakan Akar Kabil Havalimanı'nın korunmasına dönük de "somut" karar alınmadığını duyurdu. Yanı sıra Ankara-Washington arasındaki yoğun diplomatik müzakereler sürüyor.

NATO ZİRVESİNDE GERİLİMİ DÜŞÜRMÜŞTÜ

Rusya'dan aldığı S-400'ler yüzünden Amerika başta olmak üzere tüm NATO müttefikleriyle gerilim yaşayan Ankara Haziran'daki NATO zirvesinde Afganistan planını ortaya attı ve NATO-Türkiye gerilimi bir nebze düştü.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye'nin Afganistan'da 'kilit rol' oynayabileceğini ABD Başkanı Joe Biden da sadece bu rol konusunda değil Türkiye ile ikili ilişkiler konusunda da "iyimser" olduğunu vurguladı.

VE TALİBAN HIZLI İLERLEYİŞE GEÇTİ

Öte yandan14 Haziran'daki NATO zirvesinden kısa süre sonraTaliban'ın Afganistan'da ilerlediğine ilişkin haberler yoğunlaştı.

Taliban ilerleyişini sürdürürken ülkenin büyükşehirlerinden Kandahar'da bir ilçeyi de ele geçirdi. Afganistan ordusu ise geri çekilmeyi tercih etti.

Ülkedeki son ABD birlikleri yaklaşık 20 yıl mevcudiyetlerinin ardından çekilmelerini tamamladı.

TIKLAYIN - Yaklaşık 20 yıl sonra ABD Bagram'dan çıktı

https://bianet.org/bianet/dunya/246666-yaklasik-20-yil-sonra-abd-bagram-dan-cikti

TALİBAN YABANCI GÜÇ İSTEMİYOR

Taliban zirvenin akabinde Afganistan'da kalan herhangi bir yabancı güce karşı olduğunu açıkladı ancak Ankara analistlere göre bu tür muhalefetin üstesinden gelebileceğine inanıyor.

Voice of America'nın yorumuna göre Afganistan'daki ABD liderliğindeki NATO operasyonlarının bir parçası olsa da silahlı çatışmalardan kaçındı.

TALİBAN NOTU: Taliban 1998'de Afganistan'ın yüzde 90'ında etkin hale geldi. Taliban'ın güçlü olduğu bölgede şeriat kuralları gereğince hırsızların eli kesildi cinayetten suçlu bulunanlar halk önünde idam edildi. Kız çocuklarının okula gitmelerinin engellenmesinin yanı sıra televizyon müzik ve sinema yasaklandı.

(PT)

https://bianet.org/bianet/dunya/246820-afganistan-afgan-askerleri-ulkeden-kacti?bia_source=rss

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
0
- - - - - - - - - - - - -
Buradayiz cunku siradisi bir balik toplulugu, karada yasayan hayvanlarin ayaklarina donusecek ozel bir yuzgec anatomisine sahipti; cunku Dunya, buzul cagi boyunca asla tamamen donmadi; cunku Afrika'da bundan bir milyon yil once ortaya cikan kucuk ve narin bir tur, bugune kadar ne yapip edip canli kalmayi basardi.

Daha "yuce" bir yanit icin yanip tutusuyor olabiliriz, ama ne yazik ki yok.
GOULD,STEPHEN JAY (1941-2002) ABD'li paleontolog.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
TCK Madde 37 Faillik

1) Sucun kanuni taniminda yer alan fiili birlikte gerceklestiren kisilerden her biri fail olarak sorumlu olur.
2) Sucun islenmesinde bir baskasini arac olarak kullanan kisi de fail olarak sorumlu tutulur. Kusur yetenegi olmayanlari sucun islenmesinde arac olarak kullanan kisinin cezasi ucte birden yarisina kadar artirilir.


- - - - - - - - - - - - -
Nefi

Bize kafir demis mufti efendi
Dutalim ben ana diyem Muselman
Varildikta yarin divan-i Hakk'a
Ikimiz de cikariz anda yalan.

- - - - - - - - - - - - -
0
- - - - - - - - - - - - -



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder