16 Nisan 2019 Salı

AYLA ÖTÜK : HİNDİSTAN KAST SİSTEMİ DALİTLER GÖLGELERİNDEN DAHİ İĞRENDİLER :(

AYLA ÖTÜK : HİNDİSTAN KAST SİSTEMİ DALİTLER GÖLGELERİNDEN DAHİ İĞRENDİLER :(

Nüfusun % 16 sını oluşturan dalitlerin hiçbir hakkı yok...Sistemin tümüyle dışında binlerce Hintli bunlara DALİT (dokunulmaz ) denir...Nedenmi ;tuvaletleri elle temizlerler :(

Ölü gömü işleri hayvan bakımı yani kendilerinin dışında hinduların yapmaya iğrendikleri aşagılayıcı buldukları işleri yapmaları...

Bu sebepten dokunulmayacak kadar pis görünürler ve sıradan insanlar gibi karşılanmazlar...Okullarda egitim alamaz diğersınıflardan biriyle evlenemez...Ve birçok bölgede üst sınıflardan kişilerle karşılaşmamak için engelleyici alanlarda yaşatılırar...Bir dönem gündüz sokakta dolanmaları yasaklandı Gölgelerinin bile üst sınıftaki kişilerin üstüne düşmesi kirlenme sayıldı ve yasaklandı...Hindistanın bagımsızlığından sonra bu kurallar kaldırıldı fakat bazı kırsal bölgelerde hala uygulanır....

Kast sistemi Hindistan'ı nasıl etkiliyor?

Kast sistemi toplumsal farklı kademelerinden gelenler başta olmak üzere kişilerin birbirleriyle olan etkileşimlerini düzenliyor... Kuralların getirdiği birkaç sınırlama:

Toplumsal bağlar: üst kademe kastları alt kademeler ile ilişki kuramaz . .

Coğrafi ayrılıklar: üst kademe kastları merkezde yaşarken alt kademeler çevre bölgelerde ikamet eder...

Zengin üst kademeler fakir alt kademelerden faydalanır

Sadece 1996 yılında Dalitlere karşı 31 binden fazla nefret suçu gerçekleştirildi...

Günümüz Hindistan'ı kast sistemini nasıl idare ediyor?

Anayasal olarak alt kastlara karşı ayrımcılık yasaklanmış durumda...

Bağımsızlık sonrası kastlar arası geçişi kolaylaştırmayı hedefleyen pek çok yasa yürürlüğe girmiştir...

Bu yasalar hükümet görevleri için kotalar ile istihdam ve eğitim fırsatlarını içeren pozitif ayrımcılık uygulamalarını hayata geçirdi...

Yerel hükümetler bu kuralların düzgünce uygulanabilmesi binlerce kast ve cemaati yeniden tanımladı...Ayla Ötük.


- - - - - - - - - - - - -

a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Sanatsiz kalan bir milletin hayat damarlarindan biri kopmus demektir.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

121. SEHITLERIN BAGNAZLIKLARI, PEYGAMBERLERIN HEP CIKARA DAYANAN CABALARI, DININ DOGRULUGUNU ASLA KANITLAMAZ

Bir din icin olmek, o dinin gercek ya da tanrisal oldugunu kanitlamaz. Olsa olsa, bu dinin gercek ya da tanrisal "varsayildigini" kanitlar. Bir coskunun etkisi altinda olmek, dini bagnazligin yasam sevgisinden daha guclu olmasindan baska bir seyi kanitlamaz.

Bir sahtekar, bazen yigitce olebilir. O zaman, bilinen deyimle, zaruretten fazilet yapar.

En siddetli muamelelere ugramak tehlikesini goze alan misyonerlerin, inanislarini ifade etmek ve yaymak konusunda gosterdigi onurlu cesaret ve gonullu cabaya, insan cogu kez sasirir ve duygulanir. Insanlarin esenligine bu bagliliktan, bildirmis olduklar din lehinde kanitlar cikarirlar. Oysa, bu gonulluluk, ancak gorunustedir. Tehlikeyi goze almayan kimse hicbir seye erisemez. Bir peygamber, inanisiyla talihini denemek ister; bilir ki, sermayesini surdurmek mutluluguna erisirse, kendisini yol gosterici olarak kabul edenlerin mutlak hakimi olacaktir; onlarin ozenlerinin konusu olacagindan emindir. Her durumda, her seye erisecegine, hicbir eksigi bulunmayacagina inaniyor olmasi kesindir. Dunyayi dolastiklari gorulen bircok din vaizlerinin, misyonerlerin, peygamberlerin cabalarini, yararli ve guzel seyleri sevmelerini ozendiren gercek etkenler, gercek nedenler, iste bunlardir. Basari ve zafer kazandiklari durumda elde edecekleri bu sinirsiz hakimiyet ve nimetlerin istahidir. Bir gorus icin olmek, bu gorusun dogrulugunu ve iyiligini kanitlamaz. Nitekim bir savasta olmek, cikari icin bu kadar insanin kendilerini bogazlatmak deliliginde bulunduklari hukumdarin savas ilan ederken ve uygularken hakli oldugunu kanitlamaz. Cennet fikriyle sarhos olmus bir sehitin cesaretinde, dogaustu hicbir sey yoktur. Gercekten san fikriyle, ya da savastan kacma korkusuyla savas meydaninda ayagina saglam olan bir savascinin cesaretinde de olaganustu hicbir sey yoktur.

Yeni bir dinin yayicilari, vaizleri helak olur. Cunku, en guclu degillerdir.

Peygamberler, genellikle sonucunu onceden gordukleri tehlikeli bir sanat icra ederler. Cesurca olmeleri, ne ilkelerinin dogrulugunu kanitlar, ne de samimiyetlerini. Nitekim, bir acgozlunun ya da bir haydutun kanli olumu, toplumun huzurunu bozmakta bunlarin hakli oldugunu ya da bunu yapmaya yetkili olduguna inandigini kanitlamaz. Misyonerlik meslegi hirs icin, hep gonul avciligi ve halkin sirtindan yasamak icin uygulanmistir. Bu yararlar, kendilerini kusatan tehlikeleri unutturmaya yetmistir.

- - - - - - - - - - - - -
Agir kosullarda calismaktan, bogaz kavgasindan, komsularla didismekten, sinema, futbol, bira ve en onemlisi de kumar yuzunden kafalarini calistirmaya firsat bulamiyorlardi.
Onlari denetim altinda tutmak hic de zor degildi.

George Orwell1984

- - - - - - - - - - - - -
Ama halktan hic kimse Incil'de yazanlarin Incil'i anlattigina inanmaz; Incil'de yazanlarin kendilerini anlattigina ikna olmuslardir.

SHAW,GEORGE BERNARD (1856-1950) Irlanda dogumlu Ingiliz oyun yazari ve elestirmen.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 

>
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder