14 Ağustos 2019 Çarşamba

Bu gün öne çıkıan iki yorum.... 2019/08/14

  1. AYTUNÇ ERKİN : AKAR: PKK EŞİTTİR YPG ABD: YPG TERÖRİST DEĞİL
  2. ÇİĞDEM TOKER : HAVALİMANI METROLARINDA NELER OLUYOR

AYTUNÇ ERKİN : AKAR: PKK EŞİTTİR YPG ABD: YPG TERÖRİST DEĞİL

14 Ağustos 2019

1 – "PKK-YPG bunların hiçbirinin birbirinden farkı yok. Bunlar Kandil'deki sözde karargahtan bunların yaptıklarını bir şekilde duyuyoruz görüyoruz biliyoruz. Burada herhangi bir şekilde PKK'nın bir uzantısı olan YPG'nin ilişkisi olmadığını söylemek. YPG'nin PKK olmadığını söylemek her şeyden önce bizim aklımıza hakarettir. Her zaman dediğimizi tekrarlıyorum PKK eşittir YPG. " Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar önceki gün TRT Haber'de adını net bir şekilde koydu: "PKK eşittir YPG!" Peki Bakan Akar'ın bu değerlendirmesi "Güvenli Bölge" konusunda 'uzlaştığımız' ABD tarafında nasıl yankılanacak? Göreceğiz…;Çünkü 'stratejik ortak' terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'yi terör örgütü olarak görmediğini her fırsatta resmi kanallarıyla dile getirdi.

ANKARA GÜVENMİYOR

Peki… 'Güvenli Bölge' ya da 'Barış Koridoru' nun geleceği bu açıklamadan sonra hangi düzlemde ilerleyecek? Ankara'daki hava şu: ABD'ye güven yok. Bu da zaman zaman iktidara yakın köşe yazarlarının yazılarına yansıyor. Ancak … Şu anda Fırat'ın Doğusu'nda Amerika ile karşı karşıya gelmek istenmiyor. Bürokrasinin NATO'ya yakın kanadıysa "ABD bu kez oyalamazsa ilişkiler dengeye girer" diye düşünüyor! Bakan Hulusi Akar'ın açıklaması da "ABD elini çabuk tut. Yoksa kamuoyundan gelecek tepkileri göğüsleyemeyiz" diye okunabilir… Bir not daha verelim: ABD dış politikasına paralel bir çizgi izleyen Washington Post Gazetesi'nde 3 Temmuz'da PKK terör örgütünün kurucularından Cemil Bayık'ın makalesinin yayınlanması ne anlama geliyor? Ki… Cemil Bayık ABD Dışişleri Bakanlığının "Adalet için Ödül" adlı Terörle Mücadele Ödül Programında başına ödül koyulmuş teröristler listesinde bulunuyor. Başına da 4 milyon dolar ödül konulmuş!

Yani ABD için PKK da YPG de aynı! Devam edelim…

"Güvenli bölge koalisyon ve ortaklarının (YPG) IŞİD'i yenilgiye uğratmaya odaklanmasını sağlayacak. " Bu cümle ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan dün Irak'ın kuzeyinde yayın yapan Rudaw'ın muhabirine yapılan açıklama!

Yani…;Türkiye ile ABD arasındaki 'uzlaşma'nın PKK/YPG'yi korumak için olduğunun da itirafı! Pentagon'un bu açıklamasına şaşırmamak gerekiyor. Çünkü… 2018'de Savunma Bakanlığı Başmüfettişi'nin ABD Senatosu'nun bütçe görüşmelerine sunmak üzere hazırladığı raporda YPG'nin de içinde bulunduğu Suriye güvenlik programına 2019 için 550 milyon dolar harcanması uygun bulunmuştu!

Buradan da Ankara'da ABD'ye güvenmeyen; kesimin şu tezinin haklı çıktığı görülüyor: "ABD PKK/YPG'nin yok olmasını engellemek için her çözüme başvurur. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin olası operasyonu 'koridor'la engellendi. "

20 Eylül 2018…

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "Terörizm 2017 Ülkeler Raporu'nun Türkiye bölümünde Fetullahçı Terör Örgütünden (FETÖ) bahsedilirken 2016'da raporda yer alan terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG ile ilgili bölüm rapordan çıkarılmıştı. Türkiye'nin içeride PKK dışarıda da IŞİD ile mücadele ettiği vurgulanan raporda "Türkiye'nin YPG'yi PKK'nın uzantısı olarak gördüğü" şeklindeki ibarelerin metinden çıkarılması çok net bir mesajdı!

Raporda "Türkiye'nin FETÖ'yü terör örgütü olarak tanımladığı" belirtilerken FETÖ elebaşı Fetullah Gülen için "din adamı" ifadesi kullanıldı. Hatta "Türkiye'nin terörle mücadele çabalarının FETÖ'ye yönelik soruşturma nedeniyle etkilendiği" iddia edildi FETÖ soruşturmaları dolayısıyla yapılan bazı operasyonlar eleştirildi.

Şimdi Fetullah Gülen'i 'din adamı' gören YPG'yi terör örgütü olarak görmeyen Amerika'ya nasıl güveneceğiz? Aslında… 1990'lardan bu yana Türkiye ile ABD arasında örtülü bir savaş var!

"PKK eşittir YPG" tezini itiraf eden kuruluşlardan birisi de ABD merkezli Carnegie Enstitüsü'ydü. Enstitü ABD'deki en etkili beş 'düşünce kuruluşundan' biri. Carnegie Enstitüsü'nce "Kuzeydoğu Suriye'de Kürt-Arap Güç Mücadelesi" başlıklı çalışmada "Kandil'den gelen üst düzey PKK'lılar Suriye'nin kuzeydoğusunda karar verme merciinde yer alıyor. Bu kişiler Kandil'de eğitim almış Türkiye'ye karşı ya da Avrupa'da PKK adına aktif olan kadın ve erkek kadrolardan çoğunluğu da PKK'ya katılmış Suriyelilerden oluşuyor" ifadeleri kullanılmıştı.

Terör örgütü YPG/PKK'nın Suriye'de işgal ettiği bölgelerde Araplara yönelik uyguladığı ayrımcı politikalara ve baskılara ilişkin analiz 29 Temmuz 2019'da Elizabeth Truskov ve Esam al-Hassan imzasıyla yayınlanmıştı. Örgütün kurduğu sözde yerel yönetimlerde Kandil'den gelen teröristlerin etkisinin bulunduğu belirtilmişti.

Sonuç: Türkiye Fırat'ın Doğusu'nda YPG'yi bitirmek istiyor. ABD askerleriyle ise karşı karşıya gelmek istemiyor. 2003'ten bu yana her alanda 'stratejik düşman'ın ABD olduğu ise unutuluyor.

https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/aytunc-erkin/akar-pkk-esittir-ypg-abd-ypg-terorist-degil-5281003/

=====================

ÇİĞDEM TOKER : HAVALİMANI METROLARINDA NELER OLUYOR

14 Ağustos 2019

Dünyanın bizi kıskandığı İstanbul Havalimanı'na kent merkezinden ulaşım sağlayacak iki metro hattının inşaatı sürüyor biliyorsunuz: Toplam uzunluğu 70 km'ye yaklaşacak Gayrettepe-Yeni Havalimanı ile Yeni Havalimanı-Halkalı. Her iki hattın inşaatı da başlangıçta duyurulan bitirme takvimlerinin çok gerisinde. Ulaştırma Bakanlığı'nın;üç yıl önce yaklaşık 1 milyar Euro bedelle Kolin/Şenbay ortaklığına ihale ettiği Gayrettepe-Yeni Havalimanı inşaatında önemli bir gelişmeyi haber vereceğim. Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesine göre yapılan davetli ihalede metroyu üstlenen iki ortaktan biri olan Bayburt Grubu şirketi Şenbay Madencilik projeden çekilmiş. Şenbay Madencilik'in hissesini;-öğrenince şaşırmayacağınız- üç şirket devralmış: Biri ihaleye birlikte girdiği ortağı Kolin diğer ikisi ise Cengiz ile Kalyon. Kamu İhale Kurumu'nun kayıtlarına göre Gayrettepe-Yeni Havalimanı metrosunda inşaat durumu şöyle:

YARISI BİLE BİTMEMİŞ

;Devir tarihine kadar gerçekleşme oranı: Yüzde 40.63

;Devir tarihinden sonra gerçekleştirilecek oran Yüzde 59.37

Şöyle "okumak" da mümkün: 2016 yılı sonunda davet yöntemiyle ihale edilip 2017 yılında inşaatına başlanan önce 2018 sonunda biteceği açıklanan daha sonra 2019 sonuna en sonunda da 2020 başına ertelenen Gayrettepe-Yeni Havalimanı metrosunda bugüne kadar inşaatın yarısına gelinmiş değil. Ulaştırma Bakanı'na inanacak olursanız havalimanı metrosunun henüz yapılmamış kalan yüzde 60'ının dört buçuk ay içinde bitmesi gerekiyor. 2016 /504725 ihale kayıt numaralı Gayrettepe-Yeni Havalimanı Euro üzerinden ihale edilip 2016 sonunda sözleşmesi imzalanırken 1 Euro 3.5 TL olduğu için ihale büyüklüğünü dönemin bakanı 3.5 milyar TL olarak açıklamıştı. Euro bugün 6.3 TL.

Havalimanı metrosunun diğer hattı olan Yeni Havalimanı-Halkalı'nın sözleşmesi ise Mart 2018'de yine bir Bayburt Grubu şirketi olan Özgün Yapı-Kolin inşaat ile imzalanmıştı. Sözleşme büyüklüğü 4 milyar 294 milyon 713 bin TL'ydi. (O günün kurlarına göre bir Euro 4.8 TL. )

YİNE AYNI ÜÇLÜYE DEVİR

Tam bu noktada birkaç ay önce bu köşede kamuoyuna açıkladığımız çarpıcı bir gelişmeyi hatırlatacağım. Ulaştırma Bakanlığı'nın Özgün Yapı-Kolin İnşaat ile sözleşme imzalamasından kısa süre sonra bir adi ortaklık kurulmuştu. Cengiz Kalyon ve Kolin'in kurduğu bu ortaklığın amacı ticaret sicilinde Yeni Havalimanı-Halkalı metrosunun yüzde 80'ini gerçekleştirme olarak açıklanmıştı. Bir başka deyişle ihaleye Bayburt Grubu şirketi ile giren Kolin kısa süre sonra işin yüzde 80'ini eski (havalimanındaki) iki ortağıyla yapmak üzere şirket kurmuştu. Ne kadar ilginçtir ki bu kez de 70 km'lik metronun ilk hattı olan Gayrettepe-Yeni Havalimanı'ndaki Bayburt grubu şirketi Şenbay hissesini aynı üçlüye devrediyor. Her ikisi de Bayburt Grubu şirketleri olan Şenbay Madencilik ile Özgün Yapı iki iddialı metro projesinin başında var olup sonra farklı yöntemlerle devreden çıkıyor. Gayrettepe-Yeni Havalimanı metro bedeli bugünün rakamlarıyla 6.3 milyar TL. Yeni Havalimanı-Halkalı metrosu sözleşme tutarı ise;bugünün rakamlarıyla (Mart 2018'deki Euro kurunu dikkate alarak) 5.6 milyar TL. Yani bugünün rakamlarıyla en az 12 milyar TL büyüklüğünde iki metro iki ihaleden söz ediyoruz. Hepimizin hayran olması beklenen en büyük milli projeye ulaşmak için ihtiyacımız olan metro projelerinde neler oluyor sahi? Metrosuz havalimanı açıp her eleştiriye "karalama" diyenler toplam büyüklüğü 12 milyar TL olan iki temel metro projesindeki bu devir ve sermaye kaymalarını açıklasınlar bir zahmet. Cesaretleri varsa.

https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/cigdem-toker/havalimani-metrolarinda-neler-oluyor-5280949/

===================

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
0
- - - - - - - - - - - - -
0
- - - - - - - - - - - - -
0
- - - - - - - - - - - - -
0
- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder