31 Ağustos 2019 Cumartesi

ERCAN CANER : TÜRK ASKERLERİ KUŞATILDI MI? İDLİB ÇIKMAZI




ERCAN CANER : TÜRK ASKERLERİ KUŞATILDI MI? İDLİB ÇIKMAZI

Rus savaş uçaklarının desteklediği Suriye Arap Ordusu Astana anlaşmalarının ruhuna aykırı olarak ilerlemesini sürdürmüş ve İdlib Eyaletinde kritik öneme sahip Khan Sheikhoun kasabası sınırına dayanmıştır.

Ercan Caner Sun Savunma Net 29 Ağustos 2019

Rus savaş jetleri İran destekli gruplar Rus özel kuvvetleri ve paralı askerler tarafından da desteklenen Suriye Arap Ordusu ilerlemesini sürdürerek İdlib Eyaletinde kritik bir öneme sahip olan Khan Sheikhoun kasabası sınırına kadar ulaşmıştır.

Khan Sheikhoun kasabası İdlib Eyaletinin 2014 yılından beri Suriyeli isyancıların kontrolünde olan en büyük yerleşim yerlerinden bir tanesidir.

Suriyeli muhalif askeri kaynakların iddialarına göre; Türk Silahlı Kuvvetlerinin Hama Eyaletinde Morek bölgesi güneydoğusunda oluşturduğu gözlem noktası Assad rejim kuvvetlerinin tehdidi altındadır.

Düzenlenen bir hava saldırısında Morek Gözlem Noktasına ikmal maddeleri götüren bir Türk askeri konvoyu vurulmuştur. Türkiye Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada; askeri konvoyun ikmal yollarını açık tutmak Morek'de bulunan gözlem noktasının emniyetini sağlamak ve bölgedeki sivilleri korumak maksadıyla gönderildiğini ifade etmiş ve hava saldırısı sonucu en az üç sivilin öldüğünü açıklamıştır.

Bölgedeki kaynakların iddialarına göre; Türk askeri konvoyu halen savaş uçaklarının hava saldırısına maruz kaldığı Maarat Al Numan kasabası yakınlarında Şam-Halep otoyolu üzerinde hareketsiz durumdadır. Türk askeri konvoyunun Suriye veya Rus savaş uçakları tarafından mı vurulduğu henüz belirsizliğini korumaktadır.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada Morek'de bulunan gözlem noktasını taşıma niyetinde olmadıklarını açıklamıştır. Bilindiği gibi Morek Gözlem Noktası 2017 yılı Temmuz ayında Rusya İran ve Türkiye arasında imzalanan anlaşma sonrasında İdlib Eyaleti sınırlarında kurulan 12 Türk gözlem noktasından bir tanesidir.

Geçtiğimiz günlerde İdlib ile ilgili bir soruya saldırılara yanıt verileceğini ve bu konuda Türk meslektaşlarını uyardığını ifade eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Suriye Arap Ordusunun Khan Sheikhoun operasyonunun haklı ve yasal olduğunu ve Rusya ile Türkiye arasında İdlib Eyaletinde gerginliği azaltma bölgeleri konusunda yapılan Astana anlaşmalarının ruhuna aykırı olmadığını iddia etmektedir. Lavrov bunun yanı sıra Suriye Ordusu tarafından icra edilen Khan Sheikhoun operasyonunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Suriye krizini çözmek maksadıyla alınan kararların uygulanması açısından da gerekli olduğunu vurgulamaktadır.

Kuzeye doğru kaçan siviller. Kaynak: Mustafa Dahnon/The Defense Post

Khan Sheikhoun kasabası Şam-Halep kentlerini bağlayan otoyolun üzerinde yer alan kritik öneme sahip stratejik bir yerleşim yeridir. Kasaba ve çevresinde yaşayan birçok sivil hava bombardımanlarından korunmak maksadıyla Türkiye-Suriye sınırına doğru kaçmıştır.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara'nın Morek Gözlem Noktasının Suriye Ordusu tarafından kuşatıldığı ve bir askeri konvoyunun savaş uçakları tarafından vurulduğunu açıklamasından sonra Moskova'ya bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Rusya ziyareti esnasında açıklama yapan Erdoğan düzenlenen saldırıların bölgedeki huzuru bozduğunu dile getirmiştir. Erdoğan Suriye hava kuvvetlerinin sivillere ölüm yağdırmasının kabul edilemez olduğunun da altını çizmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Moskova dönüşü uçakta yaptığı açıklamalarda da İdlib'deki 12 gözlem noktasında görevlerimizin süreceğini ve bölgede yeni bir insani krize izin veremeyeceğimizi açıklamıştır. Suriye'de siyasi çözüm için çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Erdoğan en acil konunun İdlib Mutabakatının uygulanması olduğunun altını çizmiştir.

Erdoğan gözlem noktasına yapılan saldırılardan ciddi manada rahatsız olduklarını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ilettiğini onun da Türkiye'nin ve gözetleme kulelerinin çevresinde görev yapan Türk askerlerinin zarar görmesini istemediğini ve bu konuda çok hassas olduğunu gördüğünü ifade etmiştir.

https://sunsavunma.net/idlib-cikmazi/

================================

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Buyuk seyleri buyuk milletler yapar.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

38. NE INSAN NE DE EVREN RASTLANTININ ESERIDIR

Bu durumda; "Insan, evren ve butun icerigi rastlantinin eseri midir?" diyeceksiniz. Hayir, size tekrar ediyorum: Evren asla bir eser degildir; evren butun eserlerin etkenidir, kapsadigi varliklarin tumu bu etkenin zorunlu eserleridir ki bazen onun hareket bicimini bize gosterir, ancak seyrini cogunlukla gizli tutar. Gercek etkenler hakkindaki bilgisizliklerini ortmek icin, insanlar "rastlanti" kelimesini kullanirlar. Her ne kadar insanlar tarafindan bilinmeseler de, bu etkenler kesin kurallara gore eylem ve etkide bulunmanin asla disinda kalmazlar; etkensiz asla bir eser yoktur.

Doga oyle bir kelimedir ki, varliklarin, cesitli maddelerin, sonsuz bilesimlerin, kombinasyonlarin, gozlerimizin tanik oldugu cesitli hareketlerin toplam buyuklugunun coklugunu ifade etmek icin kullaniriz. Gerek organik, gerek inorganik butun cisimler, gordugumuz eserleri zorunlu olarak olusturmaya ozgu birtakim etkenlerin sonuclaridir. Dogada hicbir sey rastlanti olarak yapilmaz; orada her sey sabit yasalari izler. Bu yasalar bazi eserlerle etkenleri arasindaki baglantidan baska bir sey degildir. Bir madde zerresi baska bir zerreyle yanlislikla ya da rastlantisal olarak karsilasmaz. Bu karsilasma, sabit yasalarin eseridir. Bu yasalar, benzer durumlarda zorunlu olarak yapmakta olduklari ve baska turlusunu yapamadiklari icin, her varligin hareket etmesini gerektirir. Zerrelerin toplumsal rastlantisalligindan soz etmek ya da rastlantiya bazi etkenler atfetmek, cisimlerin birbirleri uzerinde etki yapmalari, birbirleriyle karsilasmalari yasalari hakkinda bilgisiz oldugunu soylemektir.

Dogaya, varliklarin ozelliklerine ve bazi nedenlerin birlesmesinden zorunlu olarak meydana gelmis olan sonuca hic asina olmayanlar icin her sey rastlanti olarak gorunur. Gunesi, sistemimizin merkezine koyan, rastlanti degildir. Gunes, dogasi geregi ve olusmus oldugu cevherin eseri olarak bu yeri isgal eder ve buradan, cevresindeki gezegenlerde bulunan varliklara hayat vermek icin isimasi zorunludur. . .

- - - - - - - - - - - - -
Belki de insan sevilmekten cok anlasilmayi istiyordu.

George Orwell

- - - - - - - - - - - - -
Yasamin oylesine canli ve oylesine yogun yasanmasi gerektigine inaniyorum ki, bir baska hayat ya da daha uzun bir hayat dusuncesi gerekli bile olmasin.

DOUGLAS,MARJORY STONEMAN (1890-1998) ABD'li yazar ve cevreci.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder