27 Ağustos 2019 Salı

MURAT MURATOĞLU : Doların fırlaması bir uyarıydı




MURAT MURATOĞLU : Doların fırlaması bir uyarıydı

27 Ağustos 2019

Türk Lirası'nın bir anda hızla değer kaybedip tekrar başlangıç seviyesine geri dönmesi birçok soruyu ve endişeyi beraberinde getirdi. Aylardır alınan önlemlerle, kamu bankalarının müdahaleleriyle, Merkez Bankası'nın kararlarıyla 6.20'lere çıkmış dolar 5.50 seviyelerine indirilmişti. Dünyada biraz işler karıştı, 15 dakikada 5.75'ten 6.47'ye kadar fırladı.

★★★

Düşük işlem hacmi, işlemlerin birbirini tetiklemesi, şu, bu… Dünyada diğer ülkelerin para birimlerinde neden böyle bir oynaklık görülmedi? Ya kur yükseldiği yerde kalıp geri gelmeseydi? Bu mudur Türk Lirası'nın güvenilirliği? Maalesef budur! Gelişen ülkeler arasında batık Arjantin'den sonra ekonomisi en kötü ülke Türkiye! Böyle hareketler çok sığ olan piyasalarda belirli periyotlarda tekrarlanır. Hazır bulmuşlar kötü yöneticileri, oynayıp dururlar.

★★★

Dünya ekonomilerinde sıcak savaş başladı. ABD Başkanı Trump'ın dengesiz açıklamaları savaşı iyice harladı. Çin tehditlerden bunalıp dişini gösterdi. ABD mallarına gümrük vergisini yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltti. Çin, para biriminin daha da değer kaybetmesine izin verdi. Dünyaya sattığı malların fiyatları iyice ucuzladı. Bunun anlamı; bizim gibi gelişen ülkelerin para birimlerinin ipi çekildi.

★★★

Trump gaza geldi, tüm ABD şirketlerinin Çin'den ayrılacağını söyledi. Bu şirketlerin çekilmesi aynı zamanda üretimin durması demekti. Amerikan şirketlerinin hiçbiri Trump'ı iplemedi. Nitekim Trump'ın da yok ki böyle bir yetkisi! Trump Çin'in canını yakmak için yine vergi silahına başvurdu. Yaklaşık 250 milyar dolarlık mala getirdiği ek gümrük vergilerinin yüzde 10 değil, yüzde 15 olacağını açıkladı. Önceden açıklanan 300 milyar dolarlık yüzde 25'e yükseltilmiş olanları da yüzde 30 olarak revize etti.

★★★

Trump'ın, Çinli yetkililerin kendisini arayıp anlaşmak istediklerini açıklamasıyla ortam biraz sakinleşti. Dünyada bunlar olurken Türkiye ekonomisi zurnanın son deliği! Hem faizleri indirip, hem de doları tutmaya çalışırsan, piyasaya para sürüp sanki hiçbir şey olmamış gibi davranırsan, bu uyarının anlamını bile kavrayamamışsan… Savaşta kim vurduya gidersin. Ancak konuşursun. Mevcut ekonomi yönetimi ile dünya piyasalarında sadece bir piyonsun!


https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/murat-muratoglu/dolarin-firlamasi-bir-uyariydi-5301815/

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Sungulerle silahlarla ve kanla kazandigimiz askeri zaferlerden sonra kultur bilim fen ve ekonomi alanlarinda da zaferler kazanmaya devam edecegiz.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

189. TEOLOJI, DUNYADA VE DOGADA HICBIR SEYI ACIKLAMAZ VE AYDINLATMAZ

Din taraftarlarina bakilirsa, teolojisiz, dunyada hicbir sey aciklanamaz; doga, surekli anlasilmayan bir hal alir; insan kendi kendini anlamak imkansizligina duser. Ancak, gercekte dinin bize "acikladigi" nedir? Din ne kadar cok incelenirse, o oranda, teolojik nosyonlarin butun fikirlerimizi karistirmaktan baska bir sonuca ulastirmadigi gorulur. Bu nosyonlar, her seyi sirra donusturur. Zor seyleri, bize olanaksiz seylerle aciklar.

Sorarim: Esyayi birtakim mechul etkenlere, gorulemeyen kudretlere, maddi olmayan etkenlere baglamak ve dayandirmak, esyayi, esyanin icyuzunu aciklamak midir?

Uzerine kustah bakislarini bosuna yoneltecegi kendisine her dakika tekrar edilen "hikmetirabbaniye" haynelerinin derinliklerine basvuruldugu zaman, hayret durumunda, insan zekasi daha cok aydinlatilmis olur. Kesinlikle akil erdirilemeyen tanrisal icerik, zaten aciklanmasi zor gorunen insan icerigini anlatabilir mi? Bir Hiristiyana sorunuz: Dunyanin kokeni nedir? Size cevap olarak, "Kainatiyaratan Allah'tir" diyecek. Allah nedir? Bu konuda hicbir sey bilinmez. Yaratmak nedir? Bu konuda hicbir fikre sahip olunmaz. Vebanin, koleranin, kitliklarin, savaslarin, kurakliklarin, su baskinlarinin, depremlerin nedenleri nedir? "Allah'in gazabi". Bu felaketlere karsi ne careye basvurulmali? Dualarin, namazlarin, kurbanlarin, haclarin, adaklarin, tanrisal gazabi yatistirmak icin gercek careler oldugunu bize soylerler. Ancak, Allah neden gazaba gelmistir? Cunku insanlar kotudur. Insanlar neden kotudur? Avrupali bir teoloji bilgini size hemen der ki; "Ilk kadin tarafindan aldatilan ilk erkek, Allah'in dokunmayi yasakladigi bir elmadan yedi". Bu kadini boyle bir budalalik yapmaya kim yoneltti? "Seytan". Ancak seytani kim yaratti? "Allah". Insan turunu bozmaya ozgu bir seytani Allah neden yaratti? Bu konuda bilinen hicbir sey yoktur, tanrisalligin sinesinde gizli bir sirdir.

Yerkure gunesin cevresinde doner mi? Boyle bir sistem, bizzat tanrisallik tarafindan bildirilmis olmakla kutsadigi mukaddes kitaba uygun olmadigindan, iki yuzyil once sofu bir fizikci, bunun, kufur ve itaatsizlige dusmeksizin dusunulemeyecegini soyledi. Bugun bu konuda ne dusunuluyor? Tanrisal bildirime ragmen, bugun Hiristiyan filozoflar, vahiy-eser kitaplarinin tanikligindan cok acikliga teslim olmaya erismislerdir.

Insan vucudunun eylem ve hareketlerinin gizli ilkesi ve gizli etkeni nedir? "Ruhtur". Bir ruh nedir? Maddi olmayan bir varliktir. Ne rengi, ne sekli, ne hacmi, ne organi bulunan bir cevherdir. Boyle bir cevheri akil alabilir mi? Bu konuda bir sey bilinmez; bu bir sirdir. Hayvanlarin ruhlari var midir? Hayvanlarin makineler oldugunu Karteziyen* size temin eder. Ancak, hayvanin da insanlara cok benzer bir sekilde hareket ettigini, hissettigini, dusundugunu gormuyor muyuz? Sorumuza cevap olarak, tam hayal derler. Ancak, hakkinda hicbir sey bilmeden insana uygun gordugunuz ruhtan, hayvani ne hakla mahrum ediyorsunuz? Su nedenle olacak ki, insanlarin olumsuz ruhlarini korkutmakla yetinen ve hayvanlarin ruhlari konusunda ayni cikara sahip olmayan ilahiyatcilarimizi, hayvanlarin ruhlari, mantik acisindan zor bir duruma dusurebilir!

Yulari hep teolojinin elinde olarak cekilip goturulen felsefenin, dunyanin maddi ve ruhani meselelerini aciklamak icin dogurmak zorunda oldugu cocukca durumun ornekleri iste bunlardir.

Karteziyen, unlu filozof Descartes'in felsefe mesleginin taraftari ya da bu felsefeye mensup demektir. (A. C)

- - - - - - - - - - - - -
Agir kosullarda calismaktan, bogaz kavgasindan, komsularla didismekten, sinema, futbol, bira ve en onemlisi de kumar yuzunden kafalarini calistirmaya firsat bulamiyorlardi.
Onlari denetim altinda tutmak hic de zor degildi.

George Orwell1984

- - - - - - - - - - - - -
DOGMA Oteki insanlarin inandiklari seylere inandigina inanan bir ya da birden cok insanin zihnine, amirane bir sekilde yinelenen ve otoriter bir edayla zerk edilen yalanlar.

VOLTAIRE (Francois-Marie Arouet) (1694-1778) Fransiz yazar ve filozof.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 



-------------------------------------------------
This free account was provided by VFEmail.net - report spam to abuse@vfemail.net
 
ONLY AT VFEmail! - Use our Metadata Mitigator™ to keep your email out of the NSA's hands!
$24.95 ONETIME Lifetime accounts with Privacy Features!
No Bandwidth Quotas!   15GB disk space!
Commercial and Bulk Mail Options!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder