Osmanlı isyanlar ve siyasi karışıklıklar yaşadığı son dönemlerinde bile dünyanın öteki ucu sayılan Küba’yla bağ kurmaya çalışmış.
Osmanlı bir dünya devleti olarak çökerken bile küresl politikalar izlemiş. Sadece İslam alemi ile ilgili değil uzak coğrafyalarla da yakından ilgileniğine dair yeni bulgular ortaya çıkıyor. Yedikıta dergisi osmanlı Küba arasında kurulan ilişkileri ortaya çıkaran dosya yayınladı. Avrupalıların Amerika kıtasına ilk ayak bastığı bölgelerden biri olan Küba ile Osmanlı Devleti arasındaki ilişkiler ilk defa bir dosya olarak değerlendiriliyor. Küba’nın siyasi tarihinin de yeniden ele alınmasını sağlayacak bu makalede “Osmanlı’nın Küba’da ne işi vardı?” sorusuna cevap aranıyor.
Osmanlı Devleti, Küba’ya ilk konsolosunu 24 şubat 1873′de Abdülaziz döneminde gönderiyor. Bu tarihten sonra Osmanlı Devleti ile Orta Amerika’da ki devletler üzerindeki ilişkiler bu konsolosluk üzerinden devam ettirilmiş. Mösyö John Grandi, Havana’ya fahri konsolos olarak tayin edilir, Devleti Aliyye bu konsolos üzerinden İspanya ve ABD ilişkilerini yakından takip etmiştir. Fakat ABD ve ispanya, Osmanlı Devleti’nin kıtaya bu ilgisinden rahatsız olduğu için devletler arasında zaman zaman gerginlikler olur.
Enver Paşa da Küba’ya gönderiliyor
Abdülhamit dönemi Hariciye paşalarından biri olan Enver Paşa (Küba’ya giden Enver, İttihad Terakki’nin Troykası’nda bulunan Enver Paşa değil.), 1882′de Sultan Abdülhamit tarafından Küba’ya gönderilir. Erkanı Harbiye mirlivalarından olan Enver Paşa, İspanyolcayı iyi bildiği için özel elçi olarak Kübalıların İspanyollara giriştiği bağımsızlık savaşı sonrasında adaya gönderilen bir devlet adamıdır.
Küba’daki gelişmeleri yerinde gören Enver Paşa, iç karışıklıklar nedeniyle Amerika’ya geçmek zorunda kalmış. Enver Paşa Küba hakkında bir rapor hazırlayarak posta ve telgraf vasıtasıyla İstanbul’a gönderir. Enver Paşa, raporunda İspanyolların adadaki sömürgeciliğinin sona ermesi durumunda ABD’nin müdahalede bulunabileceğini, Kübalı vatanseverlerin de bağımsızlık için silahlarını bu ülkeye çevirecekleri belirtilmiş. Enver Paşa’nın raporundan Küba halkının bağımsızlık silahlarını ABD’ye çevirebileceği belirtiliyor.
1902′de Küba bağımsızlığı kazandıktan sonra ilk temas kurduğu devletlerden biri Osmanlı Devleti olur, ve Küba’nın ilk devlet başkanı, Sultan Abdülhamit’e ilişkilerin devam etmesi için bir mektup gönderir. Abdülhamit’te 13 Ocak 1903′de bir cevap mektubu göndererek münasebetlerin devam etmesini kendisinde istediğini belirterek bu uzak coğrafyaya karşı ilgisini mektubunda gösterir.
Dergide Osmanlı Devleti’nin Küba ile ilişkilerinin başlamasında ABD ve ispanya politikalarının etkisi olduğu gibi ticaret veya başka maksatlarla Küba’ya gitmiş 4000 Osmanlı Devleti vatandaşına sahip çıkmakta olduğu anlatılıyor.
DÜNYA BÜLTENİ
http://www.yenidenergenekon.com/504-osmanli-devletinin-kuba-siyaseti/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder