24 Kasım 2010 Çarşamba

Bakteriler Kokluyor!



 

Bakteriler Kokluyor!

Bilim ve Teknik Eylül 2010 / Özlem İkinci

 

Bakteriler yeryüzündeki çoğu kötü kokunun sebebi olarak bilinir

Fakat bilim insanları şimdi bu en basit yaşam formunun aslında koku duyusuna sahip olduğunu ortaya çıkardı. Newcastle Üniversitesi’ndeki bir deniz mikrobiyoloğu ve ekibi bakterilerin havadaki koku oluşturan kimyasalları, örneğin amonyağı algılayabilen moleküler bir burunları olduğunu keşfetti. Biotechnology dergisinde yayımlanan çalışmada, bakterilerin çevredeki diğer rakip bakteriler tarafından üretilen havadaki uçucu kimyasalları nasıl hissettikleri ve kokularını nasıl alabildikleri gösterildi.

 

Araştırma, bakterilerin bu kokuya biyofilm üreterek tepki verdiğini de gösterdi

Çalışmanın yürütücüsü Newcastle Üniversitesi’nin Dove Deniz Laboratuvarı’ndan Dr. Reindert Nijland’ın araştırması, aynı zamanda bakterilerin bu kokuya biyofilm üreterek tepki verdiğini de gösterdi. Biyofilm, kalp kapakçığı, yapay kalça ve hatta göğüs implantları gibi tıbbi implantlarda en önemli enfeksiyon nedenidir. Aynı zamanda biyokirlilik olarak bilinir ve gemileri yavaşlatması ve yakıt israfına yol açması nedeniyle deniz taşımacılığında her yıl milyonlarca dolarlık maliyete neden olur. 

Bakterilerdeki, kokuyu algılayan “burnu” ya da “algılayıcısı” tanımlanamadı

Dr. Nijland elde ettikleri bulguların, biyofilmlerin nasıl oluştuğuna ve insanlığın yararına kullanılabilir hale gelmeleri için ne yapılması gerektiğini anlamaya yardımcı olabileceğini, bir sonraki adımın ise bakterilerdeki, kokuyu algılayan “burnun” ya da “algılayıcının” tanımlanması olacağını söylüyor.

 

Bakteriler beş duyudan dördüne sahip

Bu son keşif bakterilerin beş duyudan dördüne sahip;

— Işığa reaksiyon verme-görme,

— Temasa bağlı gen anlatımı-dokunma

— Çevredeki kimyasallara ve toksinlere doğrudan temas yoluyla tepki gösterme-tatma

— Havadaki kimyasallara tepki gösterme-koklama) olduğunu gösteriyor.

 

Amonyak, bakterilerin çoğalması için önemli bir besin

Nitrojenin en basit kaynaklarından olan amonyak, bakterilerin çoğalması için de önemli bir besin. Araştırma ekibi toprakta yaygın olarak bulunan rakip iki bakteriyi (Bacillus subtilis ve B. licheniformus) kullanarak, her iki türün de havadaki amonyağa tepki olarak biyofilm oluşturduğunu ve iki bakteri kolonisi arasındaki mesafe arttıkça bu tepkinin de azaldığını tespit etti.

 

Bakterilerin, iletişim biçimlerinin bilinmesi, aramızdaki savaşı kazanmada önemli

Dove Deniz Laboratuvarı’ndan projenin danışmanı Prof. Grant Burgess, bu çeşit bir tepki hareketinin tetikleyicisini anlamanın çok büyük önem taşıdığını söylüyor. Koku duyusunun maya ve cıvık mantarlar gibi birçok organizmada gözlendiğini, fakat kendi çalışmalarının ilk defa basit bakterilerde koku duyusunun varlığını gösterdiğini ekliyor. Bunun henüz yeni bir gözlem olduğuna ve hâlâ yapılması gereken çok şey olduğuna dikkat çekiliyor. Fakat karmaşık bakterilerin birbirleriyle iletişim kurmak için kullandığı yolların sayısının nasıl arttığını göstermesi açısından da önemli bir adım olduğunu söylüyor Prof. Burgess. Bakteriyel enfeksiyonların her yıl milyonlarca insanı öldürdüğünü ve bakteri düşmanlarımızın birbirleriyle nasıl iletişim kurduklarını keşfetmenin, aramızdaki savaşı kazanmada önemli bir adım olduğunu belirten Prof. Burgess, bu araştırmanın bugüne kadar bakterilerin iletişim biçimlerinin bilinmeyen yönleri için ipucu verdiğini söylüyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder