23 Kasım 2010 Salı

Füze kalkanının bilinmeyen yönü

Sonuç olarak --->

.......................................................................................................................

Füze kalkanının bilinmeyen yönü

NATO’nun füze kalkanı projesi çok konuşuldu. Ancak bugüne kadar konuşulmayan, Türkiye’nin NATO dışında oluşturacağı, kendi ulusal füze sistemi.

Türkiye’nin, halen ihale aşamasında olan ulusal füze sisteminin maliyeti yaklaşık 4 milyar dolar olacak.

Ulusal füze sistemi için şimdiye kadar, ABD, Avrupa Birliği, Çin ve Rusya’dan firmalar teklif verdi. ABD firmaları Patriot, Rusya S-400, Çin FD2000 ve Fransa-İtalya ortaklığı ise Eurosam Samp-T modelleriyle ihaleye katıldılar. Türk hükümetinin hangi füzenin kullanılacağına ise Aralık ayında karar vermesi bekleniyor.
Zeynep GÜRCANLI
hurriyet.com.tr

Ancak daha Türkiye, kendi ulusal füze sistemine ilişkin nihai kararı veremeden, Lizbon’daki NATO zirvesinde, NATO’nun kuracağı füze sistemine onay verdi.

NATO’nun füze savunma sistemine dahil olması, Türkiye’nin kendi ulusal sisteminin “kenara atılması” anlamına gelmiyor.

Ancak NATO kararı, Türkiye’nin ulusal füze sistemi ihalesini etkileyecek.

Nasıl mı?

NATO’nun Lizbon zirvesinde sadece füze kalkanı kurulması kararı alınmadı. Aynı zamanda İttifak üyesi ülkelerin kendi ulusal füze savunma sistemlerini NATO’nun kuracağı sisteme entegre etmesine de karar verildi.

Bu kararın anlamı şu;
Türkiye, Aralık ayında vereceği kendi ulusal füze kalkanı kararında, Lizbon zirvesinde alınan bu kararı da göz önüne alacak. Ve ancak “NATO sistemine entegre edebileceği” füzeleri satın alabilecek.

Daha açıkçası;

NATO üyesi olmayan Çin ya da Rusya’nın ürettiği füzeleri, NATO sistemine dahil etmek zor, hatta imkansız. Ancak ABD ya da Avrupa Birliği’nden alınacak füzeler, NATO sistemine de kolayca dahil edilebilecek.

Sonuç olarak;
Türkiye’nin 4 milyar dolarlık ulusal füze savunma ihalesinde, Çin ve Rusya firmalarının rekabet gücü iyiden iyiye azaldı. ABD ve AB firmalarının ise şansı çok arttı…


http://www.hurriyet.com.tr/dunya/16355375.asp?gid=373
--  -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ Medeniyet öyle bir ışıktır ki, ona kayıtsız olanları yakar, mahveder. Medeni olmayan milletler, medeni olanların ayakları altında kalmaya mahkumdur.   K.Atatürk  oO-------------------------------------------------------------------Oo  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder