9 Şubat 2011 Çarşamba

Büyük borçları olan üniversite hastanelerinin işletmesi Sağlık Bakanlığı’na geçiyor.


-------- Original Message --------
From:     aytekin ertugrul <draertugrul@hotmail.com>

İhtiyacin ustunde plansiz programsiz tip fakulteleri acarsan olacagi budur. Tip fakulteleri buyuk tuketim merlkezleridir. İlac cihaz ayrac saglik malzemesi. Hazineyi vantuz gibi emerler tuketirler. Bu gun koruyucu hekimlik yerine 1950 yilindan bu yana uygulanan tedavi edici hekimlik milletimizin sagligini onarilmasi guc bir sekilde bozmustur. Hazinemiz artik bu tuketime yetmemektedir.Para bulunca seyahat eden hastane acan AVM acan bir uydu politika daha acik deytimle mandaci politika artik iflastadir. Mesele bu iflasi gormek denk butceye planli ekonomiye vatani parca parca yokeden uygulamalara son vermekle ise baslanmalidir. Yani Samsun'a Erzuruma ve Sivasa yeniden donulmelidir.
Derin saygilarimla

http://www.medimagazin.com.tr/hekim/universiteler/tr-marmara-bakanlikta-22-fakulte-sirada-2-15-32907.html
 
 
Marmara Bakanlıkta 22 fakülte sırada
-
MİLLİYET
 
Cumartesi, 05 Şubat 2011
Büyük borçları olan üniversite hastanelerinin işletmesi Sağlık Bakanlığı'na geçiyor. Marmara Üniversitesi'nin hastanesinde rektörlük ve dekanlığın birçok yetkisi kalmadı
 
Üniversite hastanelerinin gündeminde performans sistemi tartışılırken borçları nedeniyle çıkmaza giren üniversite hastanelerinin işletmesi, Maliye Bakanlığı'yla 1 Ağustos'ta yapılan protokol gereği Sağlık Bakanlığı'na geçiyor. İlk uygulamanın başladığı Marmara Üniversitesi'nde rektörlük ve fakülte dekanlığının işletme ve mali işlerle ilgili yetkisi kalmadı.
 
Marmara Üniversitesi Hastanesi, borcu olan 22 üniversite hastanesi arasında 11 milyon 285 bin liralık borcuyla 10. sırada yer alıyordu. Listede Hacettepe Üniversitesi Hastanesi 144 milyon 95 bin liralık borcuyla başı çekiyor.
 
Tüm işleyişin bakanlık hastanelerindeki gibi yürütüleceği belirtilen fakülte hastanelerine yapılan mali yardım, "özerk" olarak bilinen üniversite hastanelerinin hükümetin denetimi altına girmesi olarak yorumlanıyor.
 
Üniversite hastanelerinin yalnızca hizmet birimleri olmadığını vurgulayan hekim örgütleri ve öğretim üyeleri, tıp eğitiminin kalitesinin düşeceği, bilimsel araştırma ve verimliliğin gerileyeceği endişesini taşıyorlar.
 
Marmara'da ne oldu?
Hastanenin yeri Pendik'e taşınarak adı, Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne dönüştürüldü. Rektörce atanan başhekim, başhekim yardımcıları, hastane müdürü ve işletme müdürünün ataması bakanlıkça yapıldı. Görevden alma yetkisi de yine bakanlığın oldu. Rektörlük ve dekanlığın hastanenin işletmesine karışma yetkisi kalmadı.
 
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Aktan, üniversite hastanelerinin önemli bir geliri olan "özel hasta bakma"nın sona ermesiyle hastanelerin daha da zor duruma getirildiğini belirterek, şunları söyledi:
 
"Rektör tıp fakültesini kaybetmiş durumda. Bütün üniversitelerin döner sermayelerinin en büyük geliri hastanelerinden gelir. Üniversite bu önemli gelir kapısını kaybetmiş durumda. Biz kadro olarak üniversite personeliyiz ama bakanlık hastanesinde çalışıyoruz. Yani ne kuş ne de deveyiz! Performansı sistemine göre üniversitelere mi yoksa devlet hastanelerine getirilen şartlar mı uygulanacak, belli değil. Üniversite bakanlık işbirliği olsun, afiliasyon istiyoruz ama bu uygulama asimilasyon oldu."
 
Hacettepe'nin borcu
Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü Prof. Dr. Tezer Kutluk, Türkiye'de uluslararası akreditasyon belgesine sahip iki kamu hastanesinden biri olduklarını, bu standartlar gereği de belge alındıktan sonra hastanelerinin (erişkin, çocuk, onkoloji) harcamalarının arttığına dikkat çekti.
 
Universite borclari eklidir
 
Sirasiyla en borclu universiteler
Hacettepe
Uludag
Ankara
Mersin
--  -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ Kadin kendi basina ne gül goncasidir ne de diken. Koklamasini bilirsen gül, tutmasini bilmezsen diken olur.   Refik halid karay  oO-------------------------------------------------------------------Oo  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder