15 Şubat 2011 Salı

Saygı Öztürk: Wikileaks Türkiye belgeleri Soner Yalçın'daydı...

Wikileaks Türkiye belgeleri Soner Yalçın'daydı
 
15 Şubat 2011 Salı
Hürriyet yazarı Soner Yalçın'ın evi ve işyerine yapılan baskının perde arkası...
Wikileaks Türkiye belgeleri ondaydı
Hürriyet Gazetesi Yazan Soner Yalçrn'ın sahibi olduğu Odatv internet sitesine dün sabah 06.00'da Ergenekon baskını yapıldı. Operasyonun, "Ergenekon üyeliği ve bu kapsamda halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçlamasıyla" yapıldığı belirtildi. Operasyon talimatını Ergenekon savası Zekeriya Öz verdi. Polis, sitenin sahibi Soner Yalan, Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve Ayhan Bozkurt'un evi ile Odatv binasında arama yaptı. Saatlerce süren aramalarda çeşitli belgelere el kondu.


0DATV YÖNETİCİLERİ İÇİN GÖZALTI KARARI



İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla yapılan aramaların ardından, Yalçın, Pehlivan, Terkoğlu ve Bozkurt gözaltına alınarak Emniyef e götürüldü. Operasyonun, sitede yayınlanan "Ergenekon ara-malanyla ilgili" görüntüler nedeniyle yapıldığı öne sürülüyor. Sitenin son manşeti "Ergenekon'un seyrini değiştirecek arama görüntüleri"ydi.


YALCIN WIKILEAKS'İN KİTABINI YAZACAKTI



Ancak baskının perde arkasında bambaşka bir neden olduğu var. Gazeteci-Yazar Soner Yalçın, dünyada büyük yankı uyandıran YVikiLeaks belgelerinin Türkiye ile ilgili bölümlerinin tamamına ulaşmıştı. Belgelerin tümünü tercüme ettiren Soner Yalçın ve arkadaşlan, bunu 2011 Mart ayında kitap haline getirmeyi planlıyordu.


"BELGELER BOMBA GİBİ PATLAYACAK" DİYORDU


Soner Yalçın, bu kapsamda, gazetemiz yazarı Emin Çölaşan, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Bekir Coşkun'un da aralarında bulunduğu bazı isimlerden, kitapta yer vermek üzere yazı istedi. Kitap hazırlıklarını büyük bir gizlilik içinde tamamlayan Odatv ekibinin, "Belgeler bomba gibi patlayacak, büyük yankı uyandıracak. Bir an önce kitabı yayımlamak istiyoruz" dedikleri öğrenildi.


"TELEFONLARİ DA DİNLENİYOR" SORUSU


Yalçrn'ın, bu aşamada bazı yazarlardan kitapla ilgili yazı istemesinden bir gün sonra gözaltına alınması "Telefonlan da dinleniyor muydu?" sorusunu akla getirdi. Odatv'nin bir yazan, "WikiLeaks Türkiye belgelerinin dışında bazı CHP milletvekilleri tarafından Odatv'ye verilen bazı belgeler de var" diyerek SÖZCU've şu açıklamalarda bulundu:


ODATV'DE ERGENEKON BELGELERİ YAYINLANDI


"Odatv, Ergenekon ve Balyoz operasyonlarında, ele geçirilen mühimmatla ilgili bazı belgeler de yayımlanmıştı. Son olarak, isim vermeden polislerin açıklamalan yer aldı. Bunlar, Odatv'nin hedef olmasında etkili oldu" dedi. Sitede son olarak Ergenekon'la ilgili çarpıa bir haber yayınlanmıştı. Sitede, Nihat Genç ve Gürbüz Evren'in de aralarında bulunduğu çok sayıda yazar bulunuyor.


WİKİLEAKS KİTABININ BASILMASI ZOR

Muhalif tutumuyla bilinen Odatv internet sitesinin yöneticilerinin, 2011 Mart ayında hazırlamayı planladıklan Türkiye VVikiLeaks'i ile ilgili kitabı çıkarmadan gözaltına alınmaları ve bütün belgelere de polis tarafından el konulması, kitabın yayımlanmasını da çıkmaza soktu. Operasyon sırasında el konulan tüm belgeler ancak iddianame hazırlandıktan sonra Odatv yöneticilerine verilebilir. Ancak, bazı belgelere kısıtlama da getirilebiliyor.


Sözcü / Saygı Öztürk


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder