8 Şubat 2011 Salı

Ekolojik felaket yaşıyoruz.

Aşırı avlanma nedeniyle, Karadeniz hamsisi giderek azalıyor.

Kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle Marmara neredeyse ölü deniz haline dönüşmekte.

Küresel ısınma nedeniyle egzotik türler giderek güneyden kuzeye doğru göç etmekte.

Denizlerdeki balıklar sahipsiz olduğu için hiçbir kısıtlamaya tabii olmadan tüketilmekte.

Çiftlik balıkları ise tüketici bir şekilde avlanan deniz balıklarından elde edilen yemlerle, aşırı kirlilik pahasına beslenmekte.

Tahminim en sonunda elimizde,biyolojik yaşamı büyük oranda tekhücrelilere dayanan denizler, son derece pahallıya mal olan çiftlik üretimi balıklar, protein açığını tamamlamak için bugünlerde asla kabul etmeyeceğimiz türlerin(böcekler) yiyecek olarak tüketilmesi seçenekleri kalacak.

Açıkçası sonunda hamam böceği yiyeceğiz.... Ya da birbirimizi..


Ağlara 10,5 ton 'Japon hamsisi' takıldı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde balıkçıların ağlarına iki günde 10,5 ton “Japon hamsisi” takıldı.

Avlanmak için gece Menekşe isimli tekne ile denize açılan balıkçılar, sonar cihazı yardımıyla tuttukları balıklarla eski Marmaris Gümrük İskelesi'ne yanaştı. Balıkçılar, hamsiden daha büyük ve daha çok Kızıldeniz'de yaşadığı bilinen Japon hamsisinden 700 kasa balık yakaladıklarını bildirdi.

Bu balık türünün Akdeniz'de 5 yıldır görülmeye başladığını belirten tekne sahibi Cengiz Menekşe, “Son bir haftada Japon hamsisi denilen balık türü, Marmaris kara sularını istila etti diyebiliriz. En büyük avımızı bir gün önce Marmaris açıklarında yaptık. 15 kiloluk 500 kasa balık tuttuk. Bugün ise 200 kasa daha tuttuk. Balıkların bir kısmını kilosunu 5 TL'den Marmaris'te satışa sunduk. Büyük bir bölümünü ise soğutma özelliği bulunan özel araçlarla İzmir, Afyonkarahisar ve Uşak'taki balık hallerine gönderiyoruz” dedi.

Yaklaşık 55 yıldır Marmaris'te balıkçılık yaptığını belirten Marmaris Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Rıfat Çelebi de bu balık türünün bir göç balığı olduğunu ve isminin tam olarak bilinmediğini söyledi.

Yaklaşık 5 yıl önce bu balık türünü görmeye başladıklarını anlatan Çelebi, “Bu balığın küresel ısınmanın etkisiyle sürüler halinde bizim kara sularımıza geldiğini tahmin ediyoruz. Su Ürünleri Enstitüsünden aldığımız bilgiye göre, Akdeniz sularında, küresel ısınmanın da etkisiyle 18 farklı türde balık görülmeye başladı” diye konuştu.

Vatandaşlar, iskelede uygun fiyattan satışa sunulan balığa yoğun ilgi gösterdi.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/16964354.asp?gid=373

--  -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ İnsandaki edep, onun altınından daha iyidir.   Hz.Ali  oO-------------------------------------------------------------------Oo  http://orajpoyraz.blogspot.com/

--  -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ ANLATAMIYORUM  Ağlasam sesimi duyar mısınız, Mısralarımda; Dokunabilir misiniz, Göz yaşlarıma, ellerinizle? Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel, Kelimelerinse kifayetsiz olduğunu Bu derde düşmeden önce. Bir yer var, biliyorum; Her şeyi söylemek mümkün; Epeyce yaklaşmışım, duyuyorum; Anlatamıyorum   Orhan Veli KANIK  oO-------------------------------------------------------------------Oo  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder