13 Eylül 2019 Cuma

NEPOTİZM NEDİR? NEPOTİZM NE DEMEK?


================================

NEPOTİZM NEDİR? NEPOTİZM NE DEMEK?

30.07.2019 - 12:15

Nepotizm günümüzün toplumsal bir sorunu haline gelmiştir. Latince "nepot" kelimesinden türeyen nepotizm nedir? İşte nepotizm ile ilgili merak edilenler...

İş yaşamında bazı kişilerin sırf o iş yerindeki birinin tanıdığı olması sayesinde işe alınması durumu yani adam kayırma akraba kayırma anlamına gelen nepotizm nedir? İşte nepotizm ile ilgili merak edilenler...

NEPOTİZM NEDİR?

Nepotizm kelimesi köken olarak Rönesans öncesi Katolik papaların yeğenlerini kilise içinde kardinallık gibi önemli pozisyonlara getirmelerine dayanmaktadır. Latince'de yeğen anlamına gelen "nepot" kelimesinden türemiştir. Günümüzde ise iş yaşamında sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Türk Dil Kurumu bu kavramı arkadaş veya akraba kayırma" şeklinde açıklamıştır. Nepotizm kavramı günümüzde akraba ve yakınların aynı işletmede işe alınması şeklinde ele alınmaktadır. Ayrımcılık içeren alımlar bir kimsenin beceri kabiliyet veya eğitim düzeyine bakılmaksızın istihdam edilmesi yönündedir. Nepotizm kavramı öznel bir şeklide yapıldığından dolayı genellikle mağdurlar yarattığı düşünülmektedir. Aynı zamanda bu ayrımlar örgütsel ilişkilere de zarar verebilir. Bu ayrımcılıkların kişileri yükseltici veya ayrıcalıklı bir konuma getirmesi durumunda diğer insanlar tarafından memnuniyetsizliğe neden olacağı belirtilmektedir.

Nepotizm kavramı Türkçe'de kayırmacılık olarak kullanılsa bile aslında kayırmacılıktan daha azını ifade etmektedir. Görülen kayırmacılıklarda tanıdık eş-dost kayırmacılığı için daha çok "kronizm" siyasal ve dinsel kayırmacılık için "patronaj" ve iktidara ve seçmen kesimlerine yönelik kayırmacılık için de "klientelizm" terimi kullanılmaktadır.

https://www.haberturk.com/nepotizm-nedir-nepotizm-ne-demek-2509001-ekonomi

================================

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Tarih bir milletin kanini varligini hicbir zaman inkar edemez.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

147. DINE ATFEDILEN KOTULUKLERIN, ANCAK INSANLARIN IHTIRASLARININ HUZUN VERICI ESERLERI OLDUGU IDDIASININ REDDI

Dinin nice defa yeryuzunde dogurdugu ofkelenmelerden, kotuluklerden sikayet edilir edilmez, bizi hemen uyarirlar: "Bu saldirilar, bu kiyimlar asla dinin eseri olmayip, insanlarin ihtiraslarinin huzun verici, kotu sonuclaridir". Bununla birlikte sorarim: Bu ihtiraslari costuran nedir?

Aciktir ki, bunu yapan dindir; acimasiz, insanlikdisi yapan ve en buyuk alcakliklarin ustunu ortmeye hizmet eden bagnazliktir, dinin cabasidir. Bu karisikliklar kanitlamiyor mu ki; din insanlarin ihtiraslarini zapt edecek yerde, bu ihtiraslari, kutsadigi bir manto ile ortmekten baska bir sey yapmiyor. . . Ve hicbir sey, insanlarin muthis bir iste kullandiklari bu mantoyu yirtip atmak kadar yararli olamaz. Toplumun huzurunu bozmak icin bu kadar makul gosterilen bu bahane, yani "din perdesi", kotulerin elinden alinmis olsaydi, kotulukler insan toplumundan ne cok uzaklastirilmis olurdu!

Insanlar arasinda barisikligi surdurecek yerde, rahipler, insanlari bogaz bogaza getiren, etrafi birbirine katan ifritler oldular. Kendi icyuzlerini aciga cikardilar ve savasci, kavgaci ve inatci olma hakkini Allah'tan aldiklarini iddia ettiler. Hukumdarlar, kendilerini zararli olmaktan yasaklamak cesaretinde bulundukca, ruhaniler, haksizliga ugradiklari inanisinda bulunmuyorlar mi? Gorkemli tanrisalliga tecavuz ve hakarette bulunuldugunu iddia etmiyorlar mi? Rahipler, o hircin kadina benzerler ki, kendisini dovmekten yasaklamak icin kocasi elini tuttugu zaman, "Yangin var! Cinayet isleniyor! Hirsizi yakalayin!" diye feryat eder.

- - - - - - - - - - - - -
Bilincleninceye kadar asla baskaldiramayacaklar, ama baskaldirmadikca da bilinclenemezler.

George Orwell1984

- - - - - - - - - - - - -
Yahudi Kilisesi, Roma Kilisesi, Yunan Kilisesi, Turk Kilisesi, (Thomas Paine kiliseyi herhangi dini bir kurum imgesi olarak kullaniyor ve dinlerin ya da mezheplerin kurumlarini onemsemedigini soylerken Turk sozcugunu kullaniyor. Bu, bizim degil Paine'in tercihidir. (c.n.) ) Protestan Kilisesi ya da bildigim herhangi bir kilisenin ileri surdugu hicbir ogretiye inanmiyorum.

Aklimdir benim kendi kilisem.
PAINE,THOMAS (1737-1809) Ingiltere dogumlu ABD'li siyaset felsefecisi.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 



-------------------------------------------------
This free account was provided by VFEmail.net - report spam to abuse@vfemail.net
 
ONLY AT VFEmail! - Use our Metadata Mitigator™ to keep your email out of the NSA's hands!
$24.95 ONETIME Lifetime accounts with Privacy Features!
No Bandwidth Quotas!   15GB disk space!
Commercial and Bulk Mail Options!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder