26 Mayıs 2011 Perşembe

Gizli tanık Efe’nin maceraları


 

"İrticayla Mücadele Eylem Planı davası" olarak bilinen davanın temel iddialarına kaynaklık eden gizli tanık Efe'nin ifadeleri son günlerde yine gündeme oturdu.

Kamuoyunda "İrticayla Mücadele Eylem Planı davası" olarak bilinen davanın geçtiğimiz Pazartesi görülen duruşmasında gizli tanık Efe'nin dile getirdiği iddialar yine gündeme oturdu. Erzincan'da İlhan Cihaner'in hukuksuz bir şekilde tutuklanmasına kadar giden sürecin en önemli iddialarına kaynaklık eden gizli tanık Efe, Pazartesi günü aynı iddiaları tekrar gündeme getirdi. Yandaş basın gizli tanık Efe'nin açıklamalarını kesin bilgilermiş gibi sunarken, bir çok çelişkili durumu görmezden geldi.

İddiaların kaynağı o
Yandaş basında "Kaos Planı" olarak sunulan davanın iddianamesinde yer alan iddiaların bir çoğu gizli tanık Efe tarafından dile getirilmişti. İlhan Cihaner ile Dursun Çiçek'in birlikte toplantılar yaptığı, Çiçek'in Erzincan'a gidip orada toplantılara katıldığı, Cihaner'in Başbakan'ı dinlettiği, Cemaat'i silahlı örgüt gibi göstermek istediği, bölgede insanları kışkırtmak için çalışmalar yürüttüğü gibi iddialar gizli tanık Efe'nin ifadelerine dayanıyordu.

Efe'nin keneci savcı olduğu belli oldu
İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın uygulandığı gerekçesiyle Erzincan'da soruşturma başlatan Savcı Osman Şanal'ın gizli tanıklarından biri olan Efe'nin ifadelerinin, eski İliç Savcısı Bayram Bozkurt ile birebir örtüştüğü Radikal'den İsmail Saymaz tarafından ortaya konmuştu. Bu iddiaları Yenişafak'a yaptığı açıklama ile reddeden Bozkurt, Ergenekon'un kendisine kene ile suikast düzenlediğini iddia etmesi ile de gündeme gelmişti. Gizli tanık Efe'nin tanıklıkları ve ifadelerinin Savcı Bozkurt'unkiler ile aynı olması da dikkat çekmişti.

Bozkurt'un hazırladığı iddianameler ve Efe'nin imzaladığı ifadeler karşılaştırılarak imzaların aynı olduğu ortaya çıkınca Savcı Bozkurt'un Efe olduğu kesinleşmişti. İliç'teki bir maden şirketinden "rüşvet" istediği iddiaları ortaya atılan savcı Bozkurt hakkında ayrıca 12 soruşturma açılmıştı. Bozkurt, bu suçlamalar karşısında çaycıdan başsavcıya kadar herkesin Ergenekoncu olduğunu öne sürmüştü. Ergenekon'a karşı verdiği mücadeleden ötürü hedef alındığını iddia eden Bozkurt, Ergenekon örgütünün arabasına iki kez kene koyarak kendisine suikast girişiminde bulunduğunu ileri sürmüştü.

Herşeyi çok iyi hatırlıyor
Gizli tanık Efe'nin duruşmada yaptığı çelişkili konuşma da dikkat çekti. Gizli tanık, Dursun Çiçek'in, "Beni net olarak hatırladığınızı söylüyorsunuz. Üzerimde ne renk elbise vardı?" sorusuna, "Yeşil renkli bir elbise vardı" yanıtını verdi. Çiçek "Ben denizciyim" deyince gizli tanık Efe "Pardon diğerleri yeşildi, sizde beyaz vardı" diye devam etti. Sanık Dursun Çiçek bunun üzerine, "Denizciler beyaz giymez ocak ayında, siyah giyer" ifadesini kullandı.

"Başka bir Çiçek buldular" iddiası
Dursun Çiçek'in Erzincan Konak Mazlum Oteli'nde kaldığını ve bunu kayıtlarının olduğunu iddia eden Efe, "1977 doğumlu birinin kaydı var. Benim söylediğim tarihte Çiçek oradaydı. Kayda geçiyor. Bir şekilde silmekte şüphe uyandıracağı için İlhan Cihaner devreye giriyor. Nüfustan tanıdığı, güvendiği birini arayarak, Dursun Çiçek isminde kim varsa Erzincan'da onların kimlik bilgilerini istedi ve kaç kişi çıktı bilmiyorum ama başka bir Dursun Çiçek'in kimlik bilgilerini daha sonra getirip orada kullandılar" diyerek ne kadar yaratıcı olduğunu da gösterdi. Bu konu daha önce de basın yansımış, orada bulunan Dursun Çiçek basın organları tarafından bulunmuş ve konuşturulmuştu.

"Cihaner'in asıl hedefi"
Efe'nin dikkat çeken bir diğer açıklaması ise Cihaner'in Gülen Cemaati'ni silahlı bir örgüt gibi göstermeye çalıştığı iddiasıydı. Bu iddianın doğru olmadığının bilinmesine karşın iddia yandaş basında geniş yer buldu. İlhan Cihaner ile özel yetkili savcı Osman Şanal arasındaki gerginliğin kaynağı bu konuydu. Cemaat'in silahlı bir örgüt olmadığını bu nedenle de kendisinin soruşturma alanına girdiğini savunan Cihaner'e karşın Osman Şanal, ortada silahlı bir örgüt olduğunu ve bu nedenle özel savcının alanına girdiğini savunmuştu. Soruşturma dosyasını Cihaner'in elinden almaya çalışan Osman Şanal'ın iddiasını Cİhaner'e maleden gizli tanık Efe, bu konudaki bilgileri de çarpıtmış oldu.

Video vardır belki de yoktur
Efe, Hanefi Avcı'nın kendisine içinde üst düzey bürokratlar, bazı yerel siyasiler, askerler ve bir uyuşturucu kaçakçısının birlikte göründüğü video kaset verdiğini anlattı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün Efe'ye, "Sizin ne özelliğiniz var ki Hanefi Avcı size video verdi?" diye sordu. Efe de "Hangi videodan bahsediyorsunuz siz?" dedi. Başkan da "'Video gönderdi bana' siz dediniz" yanıtını verdi.

(soL - Haber Merkezi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder