29 Mayıs 2011 Pazar

POLİTİK - Sonunda Saadet partisinin ve İşçi Partisinin sloganları birbirine benzedi, ne ilginç...

Örgütü Sloganından Tanımak

Bülent ESİNOĞLU

Halk ile doğrudan ve çabuk iletişim kurma aracıdır slogan. İkna edilecek kitleyi, kestirmeden ikna etme aracıdır.

Sloganlar, ait oldukları örgütlerin felsefesini yansıtır.

Slogansız siyasi örgüt olmaz.

Amerika ve CIA örgütünün temel sloganları, serbest pazar ideolojisinin ürünüdür. Piyasanın hayat felsefesinin yansımalarını her yerde görürüz. Propaganda işaretleri gençlerin giysilerine ve T-shirtlerine bile yansır. T-shirtlerde "peace" yazar ama Amerika savaş tiryakisidir.

Zihinlerin denetlenmesini ve anti Amerikan düşünme yollarının tıkanması için CIA her ülkede, fıkralar, hikâyeler, espriler, anekdotlar piyasa sürer. Bu fıkralar ve espriler yoluyla, kendisine kitleleri ikna etmek için yeni koridorlar açar.

Bu tür sloganlar ve ifadeler, kitlelerin düşünme ve sorgulama ihtiyaçlarını ortadan kaldırıcı nitelik taşır.

Örtülü ama etkili sloganları ve ifadeleri, ancak ideolojik donanımları üst düzeyde olan aydınlar ve uzmanlar fark ederler.(Açık istihbarat)

Bu sloganların ve ifadelerin ortak bir özelliği vardır. Sanki adı konulmamış bir dünya devleti vardır. Ve tüm dünya, tek devletli, tek hükümetli, tek bankalı, şehirlerden oluşan bir dünyaya doğru gidiliyormuş hissini verirler.

Daha kestirme söylersek, evrenselcilik adı altında, düşünme ve sorgulama yöntemlerini kendi düşünme yöntemlerine doğru evirilmesini sağlamak. Sermayenin düşünme ve duyguları yönünde düşünür ve sorgular kılmak.

Serbest pazarı onaylayan her şeyi onaylamayı öğretmek.

Uzaktan komutlu psikolojik saldırılar, hep bu sloganların içine yedirilir.

CIA'nın felsefecileri vardır. Psikologları, edebiyatçıları vardır. Bilinen edebiyatçılarından birisi George Orvel'dir. Hayvanlar Çiftliğini ( Animal Farm) dünyada bilmeyen aydın yok gibidir. Soğuk Savaş döneminde, sanki mecburen okunacaklar arasındaydı.

Bu hatırlatmaları şunun için yaptım. Amerika kültürü ve ideolojisinin sloganları ile üzerimize bu kadar abanmasına rağmen istediğini almakta neden bu kadar gecikiyor derseniz, derinden gelen ideolojik ret cephesinin direncidir, yaşanan.

Slogandan başlamıştık. Slogandan bitirelim. Ve bu direncin nasılda beklenmedik yerlerden bile ortaya çıkabileceğini örnekleyelim.

Bu gün 28. 5. 2011, Saadet Partisinin bayrağını polisler indirmek istedi. Çok ilginçtir. Saadet Partililer, "Katil ABD, işbirlikçi AKP diye slogan attılar.

" Ne AB, ne ABD tam bağımsız Türkiye" ve "Katil ABD işbirlikçi AKP" sloganları İşçi Partisi ile özdeşleşmiş sloganlardır. Biz biliriz ki, Saadetliler "Allahuekber" diye slogan atarlardı.

Türkiye çok hızlı bir değişim sürecine girdi. Seçimlerde, ABD aleyhine sloganlar olmazdı.

Bazı partiler, çok az da olsa, çekingen bir şekilde de olsa Büyük Ortadoğu Projesi ve Amerikan aleyhtarı birkaç cümle kurabiliyorlar.

Yavaş ama olumlu bir gelişme. Partiler bu seçim döneminde inanmasalar da anti Amerikancı görüntüye ihtiyaçları var. Çünkü halk onlardan bunu bekliyor.


Oraz POYRAZ
..


--  Tevâzu gösteriniz ki, halkın hürmet ve tekrimini (saygısını) kazanasınız.   Hz.Ali oO-------------------------------------------------------------------Oo  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder