29 Mayıs 2011 Pazar

POLİTİK - Fwd: DiKKAT COK ONEMLi !..Secim sistemi...



-------- Original Message --------
From:     grup postası <gruppostasi@gmail.com>

DİKKAT ÇOK ÖNEMLİ !

ÜLKEMİZDE 1960'LI YILLARDAN BERİ, Belçikalı hukukçu ve matematikçi Victor D'Hondt'un geliştirdiği ve "D'Hondt (Hont) sistemi olarak bilinen sistemi uygulanmaktadır. Bu sistemde; partiler seçim çevresindeki mevcut sandalyeler, d'Hont sayım kuralına göre paylaşmaktadırlar.

Bu yönteme göre; bir seçim çevresinde her partinin aldığı oy toplamı, sırasıyla 1'e, 2'ye, 3'e, 4'e ... bölünmekte ve o seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısına ulaşıncaya kadar bu işleme devam edilmektedir.

ÖRNEK: 7 milletvekili çıkaracak bir seçim bölgesinde A Partisi 700, B Partisi 520,

C Partisi 340 oy aldığı varsayımı ile milletvekili dağılımı söyle olmaktadır:

Partiler

ALDIĞI OY

ALDIĞI OY YÜZDESİ

ÇIKARDIĞI

M. VEKİLİ

A Partisi

700

%44.9

4

B Partisi

520

%33.3

2

C Partisi

340

%21.8

1

(A Partisi'ne 1. olduğu için bir milletvekili veriliyor. A Partisi'nin oyu 2'ye bölünüyor. A Partisi'nin oyu hala en çok olduğu için A partisi'nin oyu bu sefer 3'e bölünüyor. Bu işlemden sonra en çok oy B Partisi'nde olduğu için B'ye bir milletvekili veriliyor ve oyu 2'ye bölünüyor. Kalan sayılar arasında en büyük A olduğu için bir milletvekili daha veriliyor ve A'nın oyu bu defa 4'e bölünüyor. Ortaya çıkan sayılar arasında en büyük oy yine A'nın oyu olduğundan yine bir milletvekili verilir ve bu kez de oyları 5'e bölünüyor. Bu işlemden sonra en büyük oy C'ye aittir ve C'nin hanesine 1 milletvekili ekleniyor; C'nin oyları 2'ye bölünüyor.  Bu 7. ve son işlem sonucunda en büyük sayı B'ye ait olduğu için son milletvekilliğini B Partisi alıyor.)

B ve C partilerinin oy sayısı (520+340 =860) A partisinden fazla olduğu halde iki parti A partisinden daha az (toplam 3) milletvekiline sahip oluyorlar.

BU UYGULAMANIN DEMOKRATİK YA DA ANTİDEMOKRATİK OLDUĞU TARTIŞILABİLİR. ANCAK YASALDIR VE UYGULANMAKTADIR.

BİR SEÇMEN OLARAK, BU UYGULAMAYI OLABİLDİĞİNCE DEMOKRATİK YÖNE DÖNÜŞTÜRMESİNİN TEK YOLU SANDIĞA GİDİP, DİLEDİĞİN PARTİYE OY VERMEKTİR. ÇÜNKÜ KULLANILAN OY SAYISI ARTTIKÇA PARTİLERİN ÇIKARDIĞI MİLLETVEKİLİ SAYISI DAHA DEMOKRATİK OLMAKTADIR.

(BAŞKA BİR ANLATIMLA; mevcut uygulama uyarınca OYUNU KULLANMAYANIN KULLANMADIĞI OY, ÇOK OY ALAN PARTİYE verilmişin gibi SONUÇ DOĞURMAKTADIR.)

BU NEDENLE; TERCİHİNİZ HANGİ PARTİ OLURSA OLSUN, HER SEÇMEN OYUNU KULLANMALI, KULLANMAYANLARI UYARMALI VE BU BİLGİYİ TANIDIKLARI İLE BÖLÜŞMELİDİR.


- ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~
Hem laik hem Müslüman olunmaz.
İkisi bir arada ters mıknatıslanma yapar.
1,5 milyar İslam alemi Müslüman Türk Milletinin ayağa kalkmasını bekliyor,kalkacağız, ışıkları göründü.
Allahın izniyle kıyam(zumla, haksızlığa başkaldırı) başlayacak.
Türkiye Cezayir olur mu diyorlar.
Biz hazmettire hazmettire geliyoruz.

(RTE 1994-Belediye Başkanı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder