4 Ekim 2011 Salı

Fwd: MUNZAM (ZORUNLU) KARŞILIK OYUNLARI

·        MUNZAM KARŞILIK:
bankaların 10 mayıs 2002 tarihinden başlamak üzere iki haftada bir cuma günü itibarı ile bulundurdukları mevduat üzerinden tcmb nezdinde açılan hesaplarda nakden tutmaları gereken karşılıktır.
Zorunlu karşılık oranı tl mevduat üzerinden yuzde 6 dır.
Bankaların tcmb nezdinde bulundurdukları zorunlu karşılık tutarları üzerinden, üçer aylık dönemler itibarı ile tcmb'ınca belirlenen oranlarda faiz verilmektedir.

(dempsey, 05.07.2002 16:05)

·        Mevduat munzam karşılıkları türk bankacılık sisteminin belini büken en önemli unsurlardan birisidir, ikinci önemli unsur için (bkz: disponibilite) sonuçta munzamlar bilançonun pasifindeki yükümlülüklerin tamamını oluşturan kalemler üzerinden hesaplanır ve dempsey kardeşimin de belirttiği gibi her ayın 2 ve 4 cuması merkez bankasına yatırılır.
Oran yüzde 8 gibi gayet yüksek bir orandır ve pasifin yani mevduatın maliyetini inanılmaz oranda şişirmektedir, bir de türk bankacılık sisteminde mevduat kaleminin ortalama vadesinin halen daha 44 gün olduğu düşünülürse bu kadar kısa vadeli mevduat üzerinden yatırılan munzam karşılığın yıllık birleşik maliyeti hesaplandığında ortaya korkunç bir manzara çıkmaktadır.
Zaten bu yüzden bir dönem bankalar kendilerini mevduatla fonlamak yerine repo ile fonlamışlar (aslında bu ters repodur) ve hazine bonosu alıp onunla açığa yatıp sonra repoyu basmışlar ve bunu da nazım hesaplarda takip ettiklerinden munzamdan muaf kalmışlardır.
Bu sebeptendir ki demirbank fona devredilmiştir (artan faiz yükünü karşılayamadığından) .
Bu arada merkez bankası her ne kadar karşı çıksa da bddkvasıtasıyla fona devredilen bankaların munzamları anında serbest bırakılmaktadır (bkz: ben bunu gördüm), bu da tabii batık bankaya nerede değerlendireceğini bilmediği bir fon yaratmakta ve bu fon anında overnightta dönmeye başlamaktadır.
bu arada imar bankası gibi bazı bankalar şubeler arası mevduat kaydırması yaparak munzam ödemelerini dengelemek gibi atraksiyonlarda da bulunmaktadırlar.

(tarator, 05.07.2002 16:35)


·        En onemli fonksiyonu "bir para arzi kontrol araci" olmasidir.

Munzam karsiliklarin etkileri soyledir:
- oranlarinin degistirilmesi tum banka sistemini etkiler,
- para piyasasinda calisan ve munzam karsilik ayirma zorunlulugu olmayan banka disi mali aracilar, munzam karsilik oranlari arttirilinca ayricalikli duruma gecerler.

- munzam karsilik politikasi esnek bir politika araci degildir.

(kucuk olcekli para ayarlamalarina uygun degildir)
- munzam karsilik oranlarinin arttirilmasi durumunda, ellerinde asiri rezerv olmayan bazi bankalar, portfoylerindeki kiymetli evraklari satmak durumunda kalabilir.

Munzam Karşılık nedir?
Güzel bir izah olmuş.
Aslında bankacılık sisteminin karşılıksız para basma anlamı taşıyan bir işlemidir.
Ve bankaların gerçekte en çok kar ettikleri işlemler bunlardır.

·        DISPONIBILITE:
 
ihtiyatlarin hazine bonosu ve tahvillerden olusmasi
(keri, 18.06.2001 16:16)

·         fransizca'da (bkz: musait olmak) anlamina gelen kelime.
(still, 09.07.2001 16:27)

·          para politikasinin vazgecilmez araclarindandir ayni zamanda. monetary policy denir bunlarin butunune ingilizcede. devlet mb araciligiyla bu disponibilite oranlariyla oynayarak piyasadaki emisyona mudahale edebilir.
(zaknafein, 09.07.2001 16:31 ~ 19.07.2001 12:02)

·         bankaların 10 mayıs 2002 tarihinden başlamak üzere iki haftada bir cuma günü itibarı ile bulundurdukları mevduat üzerinden, t.c. merkez bankası nezdindeki depo hesaplarında yuzde 4 oranında senet olarak tutmaları gereken karşılıktır. bankalar, senetlerin kendi getirisinden faydalanmaktadır.
(dempsey, 24.06.2002 12:43)

·         hesap sahiplerinin istedikleri zaman paralarını çekebilmeleri için, bankaların hemen paraya çevrilebilecek değerler bulundurma zorunluluğu..
mevduat ve hemen paraya çevrilebilir değerler arasındaki ilişkiyi gösteren bu oranı merkez bankası belirler.. disponibilte oranı, piyasanın likiditesini etkileyen bir para politikası aracı olarak kullanılır..





-------- Original Message --------
From:     Orhan Irfanoglu <orhan.irfanoglu@tedas.gov.tr>

 

http://www.istekobi.com.tr/kobi-bilgi-merkezi/haberler/mb-zorunlu-karsilikta-bir-degisiklik-daha-yapti-h11316.aspx

20 Eylul SETAM dernek toplantisinda Prof. Dr. Mete Gundogan bankalarin pekala uyguladiklari bir hesap dongusunu tarif etmisti. Uzerine de hesaplamayi asagidaki gibi ekleyince!!!

Bir banka hesabina uzun vadeli 100TL yatiriliyor. Banka bu meblagin ~%10 olan munzam karsiligini elinde turarak 90TL'yi kredi veriyor. Krediyi alan ayni/baska bankada 90 TL hesap acarak yatiriyor. Bu banka da ~%10ini tutarak 81 TLsini kredi olarak veriyor. Arada banka hesabı olmaksizin krediyi kullananlar olsa da para bir yerde yine banka hesaplarina giriyor.. cikiyor.

Zincir bu sekilde epeyce devam ettigi takdirde 100, 90 ,81 ,72 ,64 ,57 ,51 ,45 ,40 ,36 ,32 ,28 ,19 ,17 ,15 ,13 ,11 ,9 ,8 ,7…. TL gibi hesaplar acilabiliyor pekala ve toplami 800TL kadar ediyor.

Bankalarin topladigi-odedigi arasindaki net faiz geliri tahminen %3 olsa 800TL yilda 24 TL faiz getirecek bankalara.

Fakat esas para 100 TL olduguna gore bu tureyen hesaplar zinciri sonucunda gerceklesen net faiz %24 oluyor.

 

Bu acayip durumu bu gun yasiyoruz zira, yukaridaki hesaplar bu gunlerin dusuk faizlerini yansitiyor. En bastaki adreste de MB yillar icinde artira eksilte munzam karsiliklari 1 yila kadarki hesaplar icin %11.5, 1 yil ve uzerindekiler icin %9.5 olarak belirlemis durumda.

Bütün dünya bankalari gibi Çin MB'si da bu tureyen hesap durumlarindan haberdar oldugu uzere ki bizim gibi munzam karsilikk oranlarini artira artira %25 civarina getirmis 2 yil icinde.

http://www.bloomberght.com/kuresel-piyasalar/haber/875130-cinde-yeni-munzam-karsilik-artisi-icin-sinyal-verildi

 

Bizdeki genel sonuc toplam emisyon 57 milyar TL, toplam banka hesaplari 611 milyar TL. Butun emisyon bankalarda olsa bile 611 milyar TL'nin %9 karsiligi var.

Hangi ekonomik seviyede bankalarin alacak verecek hesaplari birbirlerini telefi eder? Hangi surede?? Kac yil alir bankalarin kredilerini geri alabilmeleri? ABD ve AB icin kac ay veya hafta diye mi sormaliyiz??

http://www.bloomberght.com/kuresel-piyasalar/haber/875130-cinde-yeni-munzam-karsilik-artisi-icin-sinyal-verildi

http://www.finansgundem.com/haber/Banka-mevduatlari-yukseldi/68391

 

Selamlar

Orhan Irfanoglu

 

Not: Avrupa ve ABD ekonomileri kriz girdabina gomuldukce $ve € niye yükselir sorusuna cevap:
Diger bir coklari gibi borclu bir ulke oldugumuz icin kriz derinlestikce dunya ticareti dusecegi ve borçlari odeyecek doviz bulamayacagimiz endiseleri $ ve € yu yukselttikce yükseltiyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder