21 Aralık 2014 Pazar

Ankara’da polise bir kez daha ‘olağanüstü arama’ yetkisi


Ankara'da polise bir kez daha 'olağanüstü arama' yetkisi

19 Aralık 2014

Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi, polise "olağanüstü hal" niteliğindeki arama yetkisini bir kez daha verdi. Halkevleri Hukuk Dairesi karara itiraz etti

Ankara'da polise daha önce de iki defa verilen "olağanüstü hal" yetkileri, bir kez daha gündemde. Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin Hakimi Seyhan Aksar Orkun, 19-22 Aralık 2014 tarihleri arasında tüm Ankara genelinde evlerin ve işyerlerinin aranabilmesini sağlayan bir karara imza attı.

Saat 16.30'da çıkan karara yarım saat içinde itiraz edildi. Halkevleri Hukuk Dairesi'nin yaptığı itiraz ile ilgili açıklaması şöyle:

Arama kararının uluslararası içtihatlar ve yerleşik mahkeme kararlarında da belirtildiği üzere sadece belirli bir yer için verilmesi mümkündür. AİHM, küçük bir bölgenin değil; bir ülkenin geneli veya o ülkenin belirli bir şehrini kapsayan arama kararları ile ilgili bu tip aramaları insanların özel hayatlarının gizliliğini ihlali gibi çok çeşitli hak ihlaline sebebiyet verdiği için ülkeleri ve ülkemizi tazminatlara mahkum etmektedir.

Faşizm, ülkemizde devlet eliyle, yaşamın her alanına sirayet ettirilmektedir. Bu şekilde bir şehrin tamamı, yurttaşları, araçları, evleri, işyerleri hakkında bir arama kararı verilmesi o şehirde yaşayan her bireyi potansiyel suçlu olarak görmektir. Ayrıca cuma günü mesai bitimine yarım saat kala verilen bu kararın hafta sonunu kapsaması ve bu tip haksız ve hukuksuz uygulamaya itiraz etme olanağının kısıtlanması, sadece hakların değil hak arama hürriyetinin yok edilmesi anlamına gelir. Her ne kadar karara itiraz etmiş olsak da; arama kararı uygulandıktan sonra itirazımız sonuçlanacağı için, potansiyel suçlu olarak görülen Ankara halkı haksız ve hukuksuz bu arama karara maruz bırakılacaktır.

Faşist uygulamalar karşısında hukuk hiçe sayıldıkça sokakta fiili mücadele daha da meşru hale gelecektir.

Bu ilk değil

Polise olağanüstü hal yetkisi tanıyan karar daha önce de Ankara için iki defa verilmişti. 20 Şubat 2014'te 10. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararda Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar'da genel arama kararı verilmişti. 13-27 Şubat arasında geçerli olacak karar, Ankara Barosu'nun başvurusu üzerine iptal edilmişti.

24 Eylül 2014'te de bu defa Ankara 6. Sulh Ceza Mahkemesi'nden "tüm Ankara geneli için" arama kararı çıkarılmıştı. Karara Halkevleri Hukuk Dairesi itiraz etmişti.

Sendika.Org/ Ankara

 http://www.sendika.org/2014/12/ankarada-polise-bir-kez-daha-olaganustu-arama-yetkisi-2/


a45UyF587661-141220095634-06
^^^^^ - vvvvv

 

Timeo hominem unius libri
Tek kitabi olan insandan korkarim.

Latin Atasozu

Sudan sonra goklerin yaratilmasi
HUD 7.
O, hanginizin amelinin daha guzel olacagi hususunda sizi imtihan etmek icin, ars i su uzerinde iken, gokleri ve yeri alti gunde yaratandir.
Yemin ederim ki, (resulum!): olumden sonra muhakkak diriltileceksiniz desen, kafir olanlar derhal bu, acik bir buyuden baska bir sey degildir derler.

Din ...
temel olarak korkuya dayanir ... bilinmeye karsi duyulan korku, yenilgi korkusu, olum korkusu.
Korku her acimasizligin anasidir ve o yuzden acimasizlik ve dinin el ele gitmesine sasilmamali.
Benim din hakkindaki gorusum Lucretius la ayni.
Onu korkudan dogan bir hastalik ve insan irkina buyuk bir mutsuzluk kaynagi olarak goruyorum.

Bertrand Russell



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder