20 Aralık 2014 Cumartesi

Maraş Katliamının yıl dönümü

Ifadelere dikkat.
Haluk Kırcı'nın ismi burada da geçiyor.
Ülkücü bağlantısı çok açık.
Olayların faillerinin daha önce Malatya'da yaşanan olaylarla da bağlantısı var.

Ve bu ifadeler sadece sızan, ya da sızdırılan birkaç ifade metninden ibaret.
Hala daha bu olayın belgeleri gizli.
Ve gizleyenler sizce kim?
TSK mı, MIT mi yoksa bunca zamandır gelmiş ve geçmiş bütün hükumetler mi?
Belli ki, devletin de bu işte ciddi dahli var.
Tıpkı kedi pisliğini örter gibi çok titiz bir şekilde olay örtbas edilmiş.
Hala gizli, hala gizemli.

Bana sorarsanız tipik bir Kontrgerilla operasyonu.
Kontrgerilla dediğimizde aklınıza günümüzde kolordu düzeyinde teşkilatlanmış Özel Harp Kolordusu gelmesin.
Böyle bir kavram kargaşası üzerinden TSK'ya yönelik gagalamalar oluyor.
Bu başka.

Teşkilatı, kadrosu, malzemesi (TMK) gizli, bilinmeyen, yasadışı.
Silahlı sivil insanlar.


Oraj POYRAZ
L2fSIJNoA0xfSNxA


Maraş Katliamının yıl dönümü



























Tarihimizin en acı sayfalarından biri de Maraş Katliamı'dır. 19 aralık'ta başlayıp 24 aralık 1978'de sona eren katliam cumhuriyet tarihinin en utanç dolu anlarından biridir. 12 Eylül darbesine gerekçe olarak kullanılan ya da hazırlanan olaylardan biri olarak kabul edilir. Katliamda sol görüşlü kişiler ve Aleviler hedef alınmıştır.

22 aralık'ta öğretmenlerin cenazeleri kaldırılırken büyük olaylar oldu. Cenazelerin getirildiği camide bulunan bir grup, ölenlerin cenaze namazının kılınmasına karşı çıkarak engellerken bir yandan da cenaze törenine katılanların camileri ateşe verdiği söylentisi kentin Sünni mahallelerine hızla yayıldı. Bunun üzerine harekete geçen silahlı ve sopalı kalabalık gruplar Kahramanmaraş'ın Alevi mahallelerine saldırdılar. Katliama varan saldırılar sonucunda; resmi verilere göre 105 kişi öldü, 176 kişi yaralandı, 210 ev, 70 işyeri tahrip edildi. Resmi olmayan beyanlara göre ise ölü sayısı 500'e yakındır

Siyasal nedenlerle körüklenen Alevi-Sünni ayrılığının Kahramanmaraş'ta gerginliği tırmandırdığı bir dönemde, 19 Aralık'ta kentteki sinemalardan birine patlayıcı madde atıldı. Bombalama eyleminin karşı görüşlü kişiler tarafında yapıldığını ileri süren kalabalık sağcı bir grup CHP il merkezine, PTT ve TÖB-DER (tüm öğretmenler birleşme ve dayanışma derneği) binalarına saldırdı. 21 aralık öğle saatleri Hacı Çolak ve Mustafa Yüzbaşıoğlu adlı iki sol görüşlü öğretmen silahlı saldırı sonucu yaşamlarını yitirdi.

Dönemin içişleri bakanı İrfan Özaydınlı, K.Maraş Katliamı'nın gün ışığına çıkartılması için özel bir ekip görevlendirdi. Özel ekip ayrıntılı raporunu İçişleri Bakanı'na sundu. Ancak raporun içeriği gizli tutuldu. Gündem dergisi, bu raporun bir kısmını elde ederek bazı bölümlerini daha sonra yayımladı.

Raporun yayımlanan bölümü şöyledir: 1. 18 aralık 1978 günü ülkücüler halkı kışkırtmak, tahrik etmek ve isyanını sağlamak için solcuların attığı süsü verilmek kaydıyla, tahrip gücü az bir dinamit atılmasını" emretmiştir.

15. Gün öncesinden itibaren, gelecek program olarak "Zeynel ile Veysel" filmi gösterilecekken adana Maraş ÜGD şubesi'ne gelen iki şahsın getirdiği 'Güneş Ne Zaman Doğacak" filmi 16 aralık'ta aniden gösterime sokulmuştur

3.olaylardan önce, Ankara ili Bahçelievler, Karşıyaka ve Keçiören semtlerinde oturdukları bilinen Hüseyin Yıldız, Ünal Ağaoğlu, Haluk Kırcı, Mustafa Özmen, Mustafa Dülger, Remzi Çayır, Mustafa Demir, Bünyamin Adanalı, Ahmet Ercüment Gedikli, Mustafa Korkmaz Ve İsmail Ufuk ile Mehmet Gürses isimli şahısların Kahramanmaraş iline gittikleri öğrenilmiştir.

22. Aralık 1978 günü Maraş'ta olaylar patlak verdiğinde iki ayrı telefon görüşmesi yapılır. Yapılan araştırmalarda ,adana ilinden bir şahıs, Malatya Özel Doğu Kliniği doktoru Muhittin Turgut'u telefonla arayarak ; 'Kahramanmaraş'tan oraya yaralılar gelecek, dikkatli olun' der. Muhittin Turgut ise; 'orasını bana bırakın. Malatya olaylarında bir açık verdim mi ki bunda vereyim. Malatya olaylarında ne şekilde çalıştığımı siz de bilirsiniz' karşılığını verir.

Aydınlık'ın iddiası aydınlık gazetesinin 12 ocak 1979 tarihli sayısından katliamın daha önceden Maraş eşrafı tarafından planlandığını yazmıştır. Gazeteye göre Kahramanmaraş Katliamı, Edem (yağ fabrikası) toplantısında kararlaştırıldı. Katliamdan 15 gün öncesine rastlayan bir toplantı yapıldı.

Sıkı Yönetim Mahkemelerinde açılan davalar 1991 yılına kadar sürmüş, çoğunlukla sağ ve aşırı sağ görüşlü olarak nitelenen toplam 804 kişi hakkında dava açılmış, sanıklardan; 29 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezaları ile cezalandırılmıştır.

Toplantının açış konuşmasını yapan edem yağ fabrikası'nın ortağı "bugüne kadar bizleri koruyabilmeleri için ülküdaşlarımıza her ay 250 bin lira para veriyorum. Sizler ise bugüne kadar bir kuruş yardım yapmadınız. Hükümete haddini bildirmek ve Alevi komünistleri yok etmek istiyorsak mutlaka birleşip bütün gücümüzü ortaya koymalıyız. Elbirliği yapalım, Maraş'ı komünistlerden, POL-DER'cilerden, TÖB-DER'cilerden temizleyelim" demiştir. Gazetenin bu haberi yalanlanmamıştır

 http://www.gazetevatan.com/maras-katliaminin-yil-donumu-12654-galeri-yasam-fotogaleri/?Sayfa=37


a45UyF587661-141219153555-06
^^^^^ - vvvvv

 

En zeki insanlar en cok hayal kuranlardir. Ancak, hayallerini diger insanlara gosteremedikleri icin zekalarini ve yaraticiliklarin ispatlayamazlar.

Socrates

Fatih camiinin avlusundayiz.
Cenaze namazi kilinacak.
Bazilari tanidiklarini gorunce disleri gorunecek sekilde guluyor, yahu bunca zamandir nerelerdesin be diyor.
Neseli neseli tokalasiyorlar, sen sakrak gulusuyorlar.
Biraz otede namazini kilacaklari bicare cenaze tabutta sere serpe yatiyor.
Zavalli sen sakrak Muslumanlar.
Cenazeler ikiye ayrilir: Olmus cenazeler...
Canli cenazeler...

Mehmet Sevket Eygi
Murtecilerin cok sevdigi ve onemsedigi fikir adami.

Medineniler ile Mekkeliler arasinda derin bir dusmanlik ta vardi.
Muhammet te Mekke den kalkip Medine ye kacti.
Buna Hicret denildi

ATATURK, 1931, Lise icin yazdigi Tarih kitabi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder