5 Eylül 2019 Perşembe

ERGİN YILDIZOĞLU : KAPİTALİST DEMOKRASİ ÖLÜYOR MU?

Aşağıdaki makale önümüzdeki dönemde Avrupa içi siyasetinde oyların muhtemel dağılım, bunun iç ve dış siyasete yansımaları hakkında önemli ip uçları veriyor.

Avrupa'da kapitalist demokrasi daha önce de ölmüştü.
2. Dünya Savaşı öncesinde.
Ve ortaya çıkan tablo yalnızca Avrupa'nın değil, bütün dünyanın başını yakmıştı.

Korkarım yine aynı tarihsel döngü tekrar etmek üzere.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  

================================

ERGİN YILDIZOĞLU : KAPİTALİST DEMOKRASİ ÖLÜYOR MU?

ergin.yildizoglu@gmail.com

5 Eylül 2019 Perşembe

Kapitalist demokrasinin düzen partileri "Yeni Faşist" akımların ve partilerin son yıllarda hızlanan yükselişini durdurmaya çalışıyorlar. Son günlerde Almanya İtalya ve İngiltere'de bu çabalarda bir yoğunlaşma var. Ancak kısa dönemde sonuç alır gibi görünen bu çabaların orta dönemde "Yeni Faşist" partilerin hareketlerin yükselişini hızlandırma olasılığı yüksek.

'Yeni Faşizm' tırmanıyor

Almanya'da "Yeni Faşist" AfD güçleniyor; geçen hafta Saksonya ve Brandenburg seçimlerinde ikinci parti düzeyine yükseldi. Buna karşılık düzen partileri oy kaybetmeye devam etti.

İtalya'da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci parti konumuna yükselen "Yeni Faşist" Lega tek başına iktidara gelme planıyla 5. Yıldız hareketi ile kurduğu koalisyonu bozdu.

İngiltere'de Muhafazakâr Parti'nin liderliğine ve Başbakanlığa Boris Johnson'ın gelmesiyle birlikte aşırı sağcı hatta "Yeni Faşist" tanımına uyan bir ekip hükümetin yönetimini eline geçirdi. Bu "Yeni Faşizm" Avrupa Birliği'nden bir anlaşma yapmadan çıkmak İngiltere'yi işçi haklarından çevre koruma yasalarından arındırılmış refah devletinin son kalıntılarını temizlenmiş Singapur tarzı bir yapıya kavuşturmak istiyor. Daha başlarken olağanüstü bir adım atarak AB'den çıkma tarihinden parlamentoyu beş haftalığına askıya almaktan karşı çıkanları ihanetle suçlamaktan çekinmiyorlar.

Direniş çabaları

Almanya ve İtalya'da düzen partileri kendi aralarında koalisyonlar kurarak AfD ve Lega'yı hükümet dışında tutmaya devlet içinde etkisini artırmasını önlemeye çalışıyorlar.

Salı akşamı İngiltere'de İşçi Partisi Liberal Parti İskoçya Ulusal Partisi Yeşiller yanlarına Muhafazakâr Parti'nin geleneksel temsilcilerinden 21'ini alarak "anlaşmasız Brexit'i" önleyecek bir yasa önerisini çarşamba günü meclise getirmeye ilişkin oylamayı kazandılar. O sırada bir Muhafazakâr Parti temsilcisi Liberal Parti saflarına geçince Boris Johnson hükümeti meclis çoğunluğunu kaybetti.

Muhalefet koalisyonu AB'den anlaşma yapılmadan çıkılmasını önleyen öneriyi çarşamba günü yasalaştırabilirse Boris Johnson'ın ve "Yeni Faşist" ekibin genel seçimlere gitmekten ya da yasayı yok saymaktan başka çaresi kalmayacak. Muhalefet ise "anlaşmasız Brexit" engellenmeden seçime gitmek istemiyor.

ters tepebilir

Düzen partilerinin ilk anda başarılı gibi görünen bu çabaları tehlikeli olasılıkları da gündeme getiriyor. Birincisi "Yeni Faşizm"i bastırmak yerine tecrit etme çabası kapitalist demokrasiyi ekonomik koşulların ağırlaştığı toplumsal kutuplaşmanın keskinleştiği bir dönemde istikrarsız koalisyonlarla yönetmek zorunda kalıyor. İkincisi bu yaklaşım AfD'yi ve Lega'yı ülkelerinde düzen partileri koalisyonu karşısında ana muhalefet partisi konumuna getiriyor.

İngiltere'de düzen partilerinin ortak tavrı ilk anda bir zafer gibi görünse de Muhafazakâr Parti'yi ele geçiren "Yeni Faşist" ekibin geleneksel muhafazakârları tasfiye ederek partiyi şekillendirme sürecini hızlandırıyor. Dahası muhalefetin parlamentoda kazandığı bu zafer bu ekibe genel seçimlere parlamentoyu halk düşmanı ilan ederek siyasetin dilini "işbirlikçi" "teslimiyetçi" "hain" gibi suçlamalarla daha da sertleştirerek ülkedeki kutuplaşmayı derinleştirerek gitme çok parçalı muhalefet karşısında Brexit oylarını birleştirerek bir zafer kazanma olanağı getiriyor.

Düzen partilerinin "Yeni Faşizm"i durdurması giderek daha da zorlaşacak. Birincisi bozulmaya devam eden ekonomik koşullarda "Yeni Faşizm"e umut bağlayan kesimleri geri kazanabilecek bir kaynak dağılımı olasılığına sermayenin direnişi artıyor. İngiltere'de Financial Times'ın İşçi Partisi'nin ekonomik programına yönelik eleştirileri sertleşti. İkincisi "Yeni Faşizm" kitlelerin desteğini ırkçı milliyetçi seçkin düşmanı sloganlarla kültürel düzeye kitlerken düzen partilerinin liberal demokrasi söylemlerini aşabilen heyecan verici aynı zamanda büyük sermayenin "Yeni Faşizm"e yönelmesini de engelleyebilecek bir alternatif söyleminin olmadığı görülüyor. Kapitalist demokrasi can çekişiyor!

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/1564989/Kapitalist_demokrasi_oluyor_mu_.html

================================

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Tarih bir milletin kanini varligini hicbir zaman inkar edemez.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

177. BATIL FIKIRLERIN OMRU SINIRLIDIR, GERCEK AKIL VE HAKKANIYET UZERINE KURULMAYAN HICBIR SALTANAT KALICI DEGILDIR

Yeryuzunde hicbir adamin, batilin korunmasinda bir yarari yoktur. Batil er gec yerini gercege terk eder. Genel yarar sonunda insanlari aydinlatir. Bizzat ihtiraslar, bazen, batil fikir zincirinin bazi halkalarinin kendileri icin kirilmasina yardim ederler. Bazi hukumdarlarin ihtiraslari, Avrupa'nin bazi ulkelerinde kendi mezhebinden olan butun hukumdarlar uzerinde fazla magrur bir Papa'nin vaktiyle uyguladigi zorba nufuzu iki yuzyildan heri mahvetmedi mi? Daha aydin olan siyaset; safdilligin ve kor imanin rahiplerin elinde topladigi buyuk mulk ve zenginlikleri onlardan almadi mi? Batil fikrin ancak sinirli bir omru oldugunu ve yalniz gercegin saglam bir refah saglamaya yetenekli oldugunu, rahiplere, bu tarihi ornegin hissettirmesi gerekmez miydi?

Hukumdarlari oksayarak, onlar icin kutsal hukuk imal ederek, onlari avutarak, elleri ayaklari bagli kavimleri onlara teslim ederek, "zati ecellu ala"nin gostericileri, hukumdarlardan zorbalar yapmaya calistiklarini gormediler mi? Bulutlara kadar yukselttikleri dev yapili mabutlarin muazzam agirliklari altinda bir gun ezileceklerinden bu ruhaniler korksalar, yeri degil midir? Bin ornek ruhanilere kanitlamiyor mu ki, zincirden kurtulan bu aslanlarin, milletleri paraladiktan sonra kendilerini de paralamasindan korkmalidirlar?

Vatandaslar, hemsehriler olduklari zaman rahiplere saygi duyariz. Eger, gucleri varsa, Allah'in nufuzunu yeryuzunu surekli huzun ve yasa bogan hukumdarlari korkutmak icin kullansinlar. Cezaya carpilmaksizin zalim olmak hakkini artik onlara vermesinler; kabul etsinler ki, bir devletin hicbir uyrugunun baski altinda yasamaktan cikari yoktur. Hukumdarlara hissettirsinler ki, kendilerini igrenc kilacak, kendi guvenliklerini, kendi kudretlerini, kendi buyuklukluklerini zarara sokacak bir kudret ve nufuzu uygulamada onlarin da cikari yoktur. Sozun kisasi, sapkinliktan kurtulan rahipler ve hukumdarlar, teslim etsinler, bilsinler ki, gercek ve hakkaniyet uzerine kurulu degilse, dunyada hicbir hukumet, hicbir kuvvet guvenlikte degildir.

- - - - - - - - - - - - -
Ozgurluk iki kere ikinin dort ettigini soyleyebilmektir.
Eger buna izin verilirse gerisi kendiliginden gelir.

George Orwell1984

- - - - - - - - - - - - -
Incil en buyuk lanetin ta kendisi, kutsal hincin da ayrintili bir ozgecmisidir.

GREEN,RUTH HURMENCE (1915-1981) ABD'li yazar.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 



-------------------------------------------------
This free account was provided by VFEmail.net - report spam to abuse@vfemail.net
 
ONLY AT VFEmail! - Use our Metadata Mitigator™ to keep your email out of the NSA's hands!
$24.95 ONETIME Lifetime accounts with Privacy Features!
No Bandwidth Quotas!   15GB disk space!
Commercial and Bulk Mail Options!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder