27 Nisan 2012 Cuma

Fwd: Çernobil'in 26.ncı yıldönümünde


-------- Original Message --------
From: D.Ali Ercan <daliercan@gmail.com>

Değerli arkadaşlar, 
26 yıl önce, 26.Nisan.1986 da Ukrayna'da Kiev kuzeyindeki 4 ünitelik  Çernobil Nükleer santralının bir reaktöründe büyük bir felaket yaşanmıştı. Soğutma sistemindeki (usulüne uygun olmayan bir deney sonucu meydana gelen) arıza nedeniyle, Reaktör Çekirdeğinde  ısı yükselişi kontrol edilemez hale gelmiş, yakıt çubukları erimiş ve sonunda Reaktör kazanı patlayarak Reaktör binasını havaya uçurmuştu.. Bu patlama, Radyasyon doz etkisi açısından, 50 kton.luk bir  atom bombasının patlayışında çevreye yayacağı doz karşılığı olan  yaklaşık 10 milyon Ci  (küri)* eşdeğeri Radyasyon (Cs-137, I-131 vs.. radyoizotoplar) Atmosfere  salınmıştır.  (50 kton. luk nükleer bomba demek, 50 bin ton TNT patlamasına eşdeğer patlama gücü olan bomba demektir)  ve bu  100 bin Sievert.adam  eşdeğeri  etkin doz anlamına gelir yani, yaklaşık 20 bin kişiyi 1 hafta içerisinde öldürebilecek kadar etkili radyasyon dozu!  

Kazayı takip eden günlerde (26-27-28 nisan)  Radyoaktif maddeyi taşıyan "Radyasyon bulutları"  çok büyük bir şans eseri,  rüzgarla önce kuzey istikametine taşınmış, etkisi epeyce zayıfladıktan sonra rüzgarlar yön değiştirmiş, 30 nisan-1 mayıs günlerinde güney yönünde, 1400 km. uzaklıktaki Türkiyeyi, özellikle Doğu Karadeniz kıyılarını ve kısmen de Trakya'yı  etkilemeye başlamıştır. Doğu Karadeniz bölgemizde toprak üzerindeki Sezyum-137 aktivitesi  metrekarede 10-100 kBq arasında olmuştur. Kabaca şunu söyleyebiliriz; Çernobil kazası sonrası Reaktörden çıkıp, atmosfere yayılan toplam Radyasyonun % 1-2 kadarı Türkiye toprakları üzerine (çok büyük kısmı 400 km uzunluğunda, 10-50 km genişliğindeki Doğu Karadeniz kıyı şeridine) inmiştir..

Kazada Reaktörden salınan en uzun ömürlü Radyoaktif madde Sezyum-137 izotopudur.. Sezyum-137 nin yarılanma süresi 30 yıldır.. yani aradan geçen 26 yıla rağmen Topraklarımıza inen Sezyumun hala yarısından çoğu ışımaya devam etmektedir.. Bir başka deyişle, Kaza günlerini takip eden günlerde açık alanda normal doğal radyasyon dozuna ilaveten alınan  ortalama 1 mikro-Sievert doz miktarının (1 µSv ) yaklaşık yarısı hala alınmaktadır..

Çernobil kurban sayısı hakkında çok çelişkili rakamlar verilmektedir..  Ukrayna'da Çernobil Kaynaklı radyasyon nedeniyle ölenlerin sayısı 10 bin civarındadır.. Geçen 25 yıl içerisinde Çernobil kaynaklı radyasyon etkisiyle dünyada kanserden ölen tüm insan sayısı 20-50 bin tahmin edilmektedir.. Radyasyon  ve Nükleer Santral konularında daha evvelce yazılmış  iki makaleyi ekte gönderiyorum.. Sevgi ve saygılarımla.. æ




* 1 Ci = 37 milyar Bekerel
__._,_.___


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder