27 Nisan 2012 Cuma

POLITIK - Başbakanlığa Balyoz cezası

AİM kararı işimize gelmedi, sevmedik ya bir sürü gerekçe üretilmiş.
  • Darbe anayasasıydı; sanki 1980'den beri ülkede aynı anayasa geçerli değil mi, gibi, sanki mevcut hükümete meşruiyet kazandıran aynı anayasa değilmiş, gibi işime gelmedi ya o zaman darbe anayası.
  • Hükümet kararı by-pass edilmişti; sanki ülkedeki bütün kurumlar, meclisler emir eriymiş gibi, sanki ülkeyi meşruti monarşiyle yönetiyormuş gibi, başbakanı padişah, şah zannedermiş gibi, birileri anayasaya, yasalara uygun, ama keyfinizi kaçıran bir iş yaptı mı hemen gelsin sivil otorite, yargının vesayeti tartışmaları.
  • İlk fırsatta kanun değiştirilmeli; sanki bunca zamandır eliniz kolunuz bağlıydı da, meclisten kafanıza estiği gibi dilediğiniz anayasa ve yasa değişikliklerini çıkartamamış gibi, anayasa, yasalar, yönetmelikler an be an, her vaka, her durum için sizi takip edecekmiş, keyfiyete uygun şekilde düzenlenecekmiş gibi, sanki kanunlar emirname gibiymiş gibi.
Kişiye, duruma, zamana özgü emirlerle devlet idare etmek benim bildiğim en son Kanuni Sultan Süleyman döneminde terk edilmişti.
Osmanlıyı da, Cumhuriyeti de o günden beri kanunlarla idare ediyorduk.
Ben öyle sanıyordum.

Ya da kanun görünümlü emirlerle mi idare ediliyorduk, yoksa?
Bizde adettir, tıpkı Doğan görünümlü Şahin gibi.

Başbakanlığa Balyoz cezası

A

YİM, Balyoz soruşturmasında tutuklandıkları için açığa alınan ve terfi ettirilmeyen üç generalin açtığı davada Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı'nın 40 bin TL tazminat ödemesine hükmetti. 

ANKARAAYİM, terfileri yapılmayan Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve TuğamiralAbdullah Gavremoğlu'nun, Başbakan Erdoğan, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın terfilerini gerçekleştirmedikleri gerekçesiyle 40 biner lira manevi ve 9.5 aylık maaş karşılığı 2 bin 100'er lira maddi tazminat talebini görüştü. 

Star'ın haberine göre, daire, aynı zamanda Balyoz Davası sanıkları da olan davacıların taleplerini yerinde buldu ve Başbakan Erdoğan, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve eski İçişleri Bakanı Atalay'ı tazminata mahkum etti.
Kararın gerekçesinin en kısa sürede yazılacağı ifade edildi.
Edinilen bilgiye göre 
AYİM, terfilerini gerçekleştirmeyen idare aleyhine dava açan isimler hakkında daha önce terfi ettirilmeleri yönünde karar alındığını ancak bu kararın uygulanmadığını gerekçe gösterdi.
AYİM, "yargı kararlarının makul sürede uygulanmamasını" tazminata gerekçe yaptı.

Hükümet kararına by-pas formülü

Balyoz davasında tutuklama kararı verilen Tümgeneraller Gürbüz Kaya, Halil Helvacıoğlu ve TuğamiralAbdullah Gavremoğlu, 2010 YAŞ toplantısında askerin çoğunlukta olduğu kararla terfi ettirilmişti.
Ancak Balyoz davasında hükümeti devirmeye teşebbüs suçlamasıyla tutuklu yargılanan üç ismin terfi kararnamesini Milli Savunma Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı imzalamadı. 

Böylece haklarındaki ağır iddialar ve yargılamalar nedeniyle ismi geçen bu üç general terfi ettirilmedi.
30 Ağustos'ta emekli olması gereken üç komutana uzun süre sağlık raporu ve idari raporlar verilerek, 
AYİM'in karar vermesi için zaman kazanıldı.
AYİM'in kararıyla birlikte de üç komutana  sivil iradenin verdiği YAŞ kararları by-pass edilerek terfi yolu açıldı.
AYİM ise gerekçesinde liyakat değerlendirmesinin YAŞ'ın inisiyatifinde olduğunu öne sürerek, bu üç ismin YAŞ nezdinde terfi ettirildiğini, YAŞ kararından farklı bir hukuki sonucu doğuracak işlem yapılamayacağını iddia etti. 

CEZANIN KAYNAĞI DARBE ANAYASASI

Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel, sivil iradeyi ceza kesen AYİM kararının altında 12 Eylül Anayasa'nın olduğunu söyledi.
Gündel, ana muhalefet partisi CHP başta olmak üzere çift başlı yargıya da imkan veren anayasanın 157.maddesinin kaldırılması yönünde bir irade oluştuğunu ifade ederek, bu maddenin bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi. 

Gündel konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
Anayasanın 157.maddesine göre, askeri olmayan makamlarca tesis edilmiş olsa bile asker kişileri ilgilendiren veya askeri hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların yargı denetimini ilk ve son derece mahkemesi olarak Askeri Yüksek İdare Mahkemesi yapar."

İlk fırsatta kanun değiştirilmeli

Darbe anayasasının getirdiği bu antidemokratik hükmün ilk anayasa değişiklikte kaldırılması gerektiğini söyleyen Gündel, "Ancak şu an için yürürlükte ve uygulanması gerekiyor." diye konuştu.
AYİM Kanununun 63.maddesine göre açılan tam yargı kararlarının kesin olduğuna vurgu yapan Gündel, "Görüldüğü gibi AYİM bu hükme dayanılarak mahkemenin kararını yerine getirmeyen yetkilileri tazminata mahkum etmiş.
Diğer mahklemelerin verdiği kararları uygulamamak nasıl hukuki sonuçlar doğurursa AYİM kararlarını yerine getirmemek de benzer sonuçları doğurur.
Ancak sıkıntılı olan husus, sivil iradenin kararının askeri bir mahkeme tarafından denetleniyor olması.
Bu da yukarıda ifade ettiğimiz gibi Anayasanın 157.maddesinden kaynaklanıyor"
 dedi.
http://www.gazeteport.com.tr/haber/91948/basbakanliga_balyoz_cezasi 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder